Pisma čitatelja

Pisma čitatelja: odabir AV pojačala i ažuriranje firmware-a

firmware-hd-ready-full-hd

Od niza e-mailova što tim HD Televizije dobiva sve češće i češće, odabrali smo za ovaj tjedan dva upita – jedan vezan uz odabir višekanalnog pojačala, a drugi vezan uz ažuriranje softvera u televizoru.

Dario: Dvoumim se između 2 receivera srednjeg ranga: Onkyo 607 i Pioneer 919. Za sad imam samo prednje zvučnike i slušam raznu muziku. Isto tako imam Popcorna C-200 i pogledam u prosjeku dva filma tjedno, što u HD-u (720p i 1080p), što u SD-u. Znači bitna mi je kvalitetna reprodukcija muzike u stereu, a naravno i “efektan” zvuk kod gledanja filmova, uglavnom trebam jedan solidan all around receiver. Koji receiver preporučujete?

Odgovor:
Pioneer 919-ka je bolja za stereo zvuk, ali ima samo 3 HDMI ulaza, dok Onkyo 607 ih ima čak 6 (5 iza i 1 naprijed)! Dakle, što se tiče budućnosti i sigurnosti za komponenete Onkyo je u svakom slučaju bolji izbora, a na kraju krajeva da bi se primjetila razlika u zvuku potrebno je za to imati i dovoljno kvalitetne zvučnike.

Više o AV receiverima potražite u našem edukativnom članku.

pioneer-vsx-919ah-k

_________________________

Ivica: Čuo sam da moderni televizori posjeduju kao kompjuteri softver kojeg je moguće osvježiti novom verzijom. Zanima me kako se to radi i je li moguće time dobiti npr. veću rezoluciju ako imam HD Ready televizor?

Odgovor:

Da, moguće je ažurirati ugrađeni softver kod televizora, no niti jedan ne omogućuje da dobijete veću rezoluciju od one koja je fizički prisutna na vašem zaslon. Dakle ako je televizor HD Ready rezolucije 1366×768, ne postoji firmware koji bi omogućio da se ona pretvori u 1920×1080 linija, to bi bila znanstvena fantastika.

Što se ažuiranja tiče, linija između računala i televizora tanja je no ikad, pa tako ne čudi što se i u televizore ugrađuju specijalizirani operativni sustavi sa svojim izbornicima, tranzicijskim efektima, aplikacijama za pregled glazbe i slika, te pretraživačima interneta. Taj softver se naziva firmware, a isti je moguće nadograditi na više načina.

rs232

  1. putem RS-232 sučelja – serijski priključak koji se prije koristio isključivo za servisiranje i obavljanje specijalih zadaća danas je sve rjeđe vidljiv među priključcima televizora, a za njegovo korištenje je potrebno povezati televizor s računalom te nakon toga specijaliziranim aplikacijama raditi izmjene. Za kućne korisnike ovo nije praktično iz više razloga, stoga su proizvođači napravili drugo rješenje…
  2. …putem USB priključka – nakon što na službenoj stranici skinete zadnju verziju firmware-a, potrebno je tu datoteku snimiti na klasičnu USB memoriju i priključiti ju na televizor. Bilo automatski ili odabirom neke od opcija, televizor će vas voditi kroz proces ažuriranja. Treća i najlakša metoda je…
  3. …putem mrežnog priključka – kada je vaš televizor priključen na internet, dovoljno je odabrati opciju ažuriranja i u trenu ćete saznati imate li aktualnu verziju, odnosno trebate li skinuti novu. Proces je gotovo kroz nekoliko klikova na daljinskom upravljaču i redovno najsigurniji jer ne postoji šansa da ćete primijeniti krivu verziju (što može biti slučaj kod varijante 2).

Valja napomenuti da prilikom ažuriranja ne smijete ugasiti televizor niti išta tipkati po daljinskom upravljaču jer biste u protivnom mogli onesposobiti TV. Važno je i pratiti specifičke upute kod ovog zahvata ovisno o proizvođaču.

Stranice na kojima možete potražiti firmware:

Sony eSupport
Panasonic
Samsung Download Center
Pioneer Support
Sharp Support
LG

Adsense

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!