Vijesti

HDTV novosti (1. – 8. studeni 2009.)

samsung_veliki_ultra_hd_lcd_tv

U nastavku provjerite najzanimljivije novosti koje smo pronašli na internetu u prvom tjednu mjeseca studenog.

  • ViewSonic predstavio svoj multimedijalni reproduktor: VMP70
  • Inovativni daljinski upravljači iz Philips-a
  • UltraHD za pet do deset godina?
  • 3D Amoled TV prototip iz Samsung-a

viewsonic-vmp70-angle

ViewSonic predstavio svoj multimedijalni reproduktor: VMP70

ViewSonic je također na tržište izbacio svoje viđenje linijskog multimedijalnog reproduktora, a kojim pokušava konkurirati modelima kao što su koje su tržištu već odavno predstavili Western Digitali PopCorn Hour. Uz očekivanu nisku cijenu (nešto manje od 700 kuna, no trenutno je u tijeku blagdanski popust pa je uređaj raspoloživ po cijeni od oko 500 kuna), VMP70 omogućuje reprodukciju raznih video (DivX, Xvid i H.264) i audio (RM/RMVB, DTS, OGG) formata putem USB priključka, skalirajući sadržaje na punu HD razlučivost od 1920×1080 piksela. Minus u cijeloj priči jest izostanak mrežnog priključka, no valja pričekati prve testove koji će pokazati kakav je odziv sučelja i općenito kvaliteta rada. [EngadgetHD]

________________________________________________

Inovativni daljinski upravljači iz Philips-a

philips-daljinski

Philipsovi novi univerzalni daljinski upravljači sa Simple Set Up sustavom kompatibilni sa svim modelima televizora na tržištu – jesu li Logitech-ovi Harmony upravljački dobili dostojnog konkurenta?

Zagreb – Philips je predstavio novu liniju univerzalnih daljinskih upravljača s inovativnim Simple Set Up sustavom za instalaciju. Zahvaljujući ovom sustavu, zamjena dotrajalog originalnog upravljača ne predstavlja problem jer novi uređaj upravlja televizorom zadržavajući sve originalne funkcije. Neovisno o modelu i proizvođaču TV-a, Philipsov daljinski upravljač zamijenit će stari brzom i jednostavnom instalacijom u tri koraka. Bez nepotrebnog gubljenja vremena u čitanju dugih uputa za uporabu tako je moguće aktivirati novi daljinski upravljač te osim TV-om, upravljati i ostalim AV uređajima kao što su DVD ili Blu-ray.

Kako bi korisnicima ponudio uređaj koji je jednostavan za korištenje i instalaciju te intuitivan i pouzdan, Philips je razvio inovativni Simple Set Up instalacijski sustav koji funkcionira na svim modelima TV-a na tržištu, sa samo jednim kodom i uputama za uporabu na jednoj stranici.

simple-setup

Simple Set Up instalacija odvija se u tri jednostavna koraka:

* Unošenjem jednog koda u novi daljinski upravljač pomoću Simple Set Up metode
* Držanjem gumba za uključivanje na uređaju dok se ne uključi
* Provjerom rada postojećih funkcija pritiskom tipki daljinskog upravljača

________________________________________________

samsung_veliki_ultra_hd_lcd_tv

UltraHD za pet do deset godina?

DVD reproduktori koji posjeduju HDMI izlaz za skaliranu sliku na bilo 1080i ili 1080p nisu više rijetkost, a i ekspanzija Blu-ray reproduktora koji mogu isporučiti pravu HD sliku stalno napreduje. Ukoliko imate doma HDTV prijamnik povezan na Blu-ray, zasigurno ste se uvjerili u izuzetno oštru sliku, značajno bolju od DVD-a, a ako k tomu imate i dobre zvučnike i pojačalo, zvuk vas je također oduševio. Ipak, proizvođači i razvojni timovi neprestano rade na novim tehnologijama i standardima, stoga i ne čudi činjenica kako je tvrtka In-Stat (marketinška istraživanja) pretpostavila da će novi format, nazvan UltraHD, stići za pet do deset godina, dakle do 2020. godine. Kao i HD, tako i UHD će biti dostupan u dvije razlučivosti, onoj od d 3840×2160 točaka (nazvanoj 4K, pandan HD Ready 720p razlučivosti), te većoj sa 7680×4320 točaka (pandan fullHD-u danas).

Četiri do čak šesnaest puta više informacija će tako biti vidljivo u formatu koji na sreću ostaje isti, 16:9, no postavlja se pitanje koliki će ekran biti potreban da bi se moglo vidjeti sve te silne detalje, odnosno s koje ćemo udaljenosti gledati takvu sliku.

Zvuk: naravno, broj kanala će se povećati i to značajno: DVD podržava najviše 6.1, a Blu-ray 7.1, dok će UHD biti spreman isporučiti čak 22.2 kanala. Postavlja se pitanje gdje će svi ti zvučnici stajati, koliko će to biti žica i kako će izgledati budući AV receiveri…

In-Stat predviđa da će emitiranje UHD televizije početi 2017. godine, najprije u nižoj rezoluciji, a pet godina kasnije i u višoj. Na europskom tržištu se prodor od 5% očekuje 2021. godine, a sedam godina kasnije biti će 28%. Na globalnom nivou, In-Stat predviđa učešće UHD-a od 10% za 2023. ili 2024. godinu. [Sat-multimedia]

________________________________________________

samsung3damoled-1

3D Amoled TV prototip iz Samsung-a

Na IFA sajmu u Berlinu veliki je broj 3D prototipnih rješenja bilo predstavljeno od strane gotovo svih velikih proizvođača ekrana, a novi prototipi svakim danom dolaze na tržište. Samsung je tako predstavio novi model baziran na AMOLED panelu pune HD razlučivosti, kontrasta od milijun naprema jedan, a sve to uz debljnu od 2.5 cm. Kako još nije definiran standard vezan uz 3D prikaz, tako svaki proizvođač koristi neku svoju tehologiju, a u slučaju Samsung-a to je SEAV (Simultaneous Emission with Active Voltage) 3D tehnologijom. Za prikaz 3D slike potrebno je koristiti 3D naočale… [Gizmodo]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. 2039 godine počinje emitiranje HD signala zvanog stvarnost,bit ae samo jedna reza od 64000000*36000000 omjer stranica ostaje sriaom 16/9,a zvuk tako?er napreduje na audio 360.
    Audio 360 ukljuauje 360 zvučnih jedinica raspore?enih u sve tri osi

  2. Zaboravio si jednu novost koju ae tada uvesti: procesor mirisa za potpuni doživljaj stvarnosti :). Ja ipak čekam jedan drugi HD – HoloDek :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!