Vijesti

HDTV novosti (1. – 8. studeni 2009.)

samsung_veliki_ultra_hd_lcd_tv

U nastavku provjerite najzanimljivije novosti koje smo pronašli na internetu u prvom tjednu mjeseca studenog.

  • ViewSonic predstavio svoj multimedijalni reproduktor: VMP70
  • Inovativni daljinski upravljači iz Philips-a
  • UltraHD za pet do deset godina?
  • 3D Amoled TV prototip iz Samsung-a

viewsonic-vmp70-angle

ViewSonic predstavio svoj multimedijalni reproduktor: VMP70

ViewSonic je također na tržište izbacio svoje viđenje linijskog multimedijalnog reproduktora, a kojim pokušava konkurirati modelima kao što su koje su tržištu već odavno predstavili Western Digitali PopCorn Hour. Uz očekivanu nisku cijenu (nešto manje od 700 kuna, no trenutno je u tijeku blagdanski popust pa je uređaj raspoloživ po cijeni od oko 500 kuna), VMP70 omogućuje reprodukciju raznih video (DivX, Xvid i H.264) i audio (RM/RMVB, DTS, OGG) formata putem USB priključka, skalirajući sadržaje na punu HD razlučivost od 1920×1080 piksela. Minus u cijeloj priči jest izostanak mrežnog priključka, no valja pričekati prve testove koji će pokazati kakav je odziv sučelja i općenito kvaliteta rada. [EngadgetHD]

________________________________________________

Inovativni daljinski upravljači iz Philips-a

philips-daljinski

Philipsovi novi univerzalni daljinski upravljači sa Simple Set Up sustavom kompatibilni sa svim modelima televizora na tržištu – jesu li Logitech-ovi Harmony upravljački dobili dostojnog konkurenta?

Zagreb – Philips je predstavio novu liniju univerzalnih daljinskih upravljača s inovativnim Simple Set Up sustavom za instalaciju. Zahvaljujući ovom sustavu, zamjena dotrajalog originalnog upravljača ne predstavlja problem jer novi uređaj upravlja televizorom zadržavajući sve originalne funkcije. Neovisno o modelu i proizvođaču TV-a, Philipsov daljinski upravljač zamijenit će stari brzom i jednostavnom instalacijom u tri koraka. Bez nepotrebnog gubljenja vremena u čitanju dugih uputa za uporabu tako je moguće aktivirati novi daljinski upravljač te osim TV-om, upravljati i ostalim AV uređajima kao što su DVD ili Blu-ray.

Kako bi korisnicima ponudio uređaj koji je jednostavan za korištenje i instalaciju te intuitivan i pouzdan, Philips je razvio inovativni Simple Set Up instalacijski sustav koji funkcionira na svim modelima TV-a na tržištu, sa samo jednim kodom i uputama za uporabu na jednoj stranici.

simple-setup

Simple Set Up instalacija odvija se u tri jednostavna koraka:

* Unošenjem jednog koda u novi daljinski upravljač pomoću Simple Set Up metode
* Držanjem gumba za uključivanje na uređaju dok se ne uključi
* Provjerom rada postojećih funkcija pritiskom tipki daljinskog upravljača

________________________________________________

samsung_veliki_ultra_hd_lcd_tv

UltraHD za pet do deset godina?

DVD reproduktori koji posjeduju HDMI izlaz za skaliranu sliku na bilo 1080i ili 1080p nisu više rijetkost, a i ekspanzija Blu-ray reproduktora koji mogu isporučiti pravu HD sliku stalno napreduje. Ukoliko imate doma HDTV prijamnik povezan na Blu-ray, zasigurno ste se uvjerili u izuzetno oštru sliku, značajno bolju od DVD-a, a ako k tomu imate i dobre zvučnike i pojačalo, zvuk vas je također oduševio. Ipak, proizvođači i razvojni timovi neprestano rade na novim tehnologijama i standardima, stoga i ne čudi činjenica kako je tvrtka In-Stat (marketinška istraživanja) pretpostavila da će novi format, nazvan UltraHD, stići za pet do deset godina, dakle do 2020. godine. Kao i HD, tako i UHD će biti dostupan u dvije razlučivosti, onoj od d 3840×2160 točaka (nazvanoj 4K, pandan HD Ready 720p razlučivosti), te većoj sa 7680×4320 točaka (pandan fullHD-u danas).

Četiri do čak šesnaest puta više informacija će tako biti vidljivo u formatu koji na sreću ostaje isti, 16:9, no postavlja se pitanje koliki će ekran biti potreban da bi se moglo vidjeti sve te silne detalje, odnosno s koje ćemo udaljenosti gledati takvu sliku.

Zvuk: naravno, broj kanala će se povećati i to značajno: DVD podržava najviše 6.1, a Blu-ray 7.1, dok će UHD biti spreman isporučiti čak 22.2 kanala. Postavlja se pitanje gdje će svi ti zvučnici stajati, koliko će to biti žica i kako će izgledati budući AV receiveri…

In-Stat predviđa da će emitiranje UHD televizije početi 2017. godine, najprije u nižoj rezoluciji, a pet godina kasnije i u višoj. Na europskom tržištu se prodor od 5% očekuje 2021. godine, a sedam godina kasnije biti će 28%. Na globalnom nivou, In-Stat predviđa učešće UHD-a od 10% za 2023. ili 2024. godinu. [Sat-multimedia]

________________________________________________

samsung3damoled-1

3D Amoled TV prototip iz Samsung-a

Na IFA sajmu u Berlinu veliki je broj 3D prototipnih rješenja bilo predstavljeno od strane gotovo svih velikih proizvođača ekrana, a novi prototipi svakim danom dolaze na tržište. Samsung je tako predstavio novi model baziran na AMOLED panelu pune HD razlučivosti, kontrasta od milijun naprema jedan, a sve to uz debljnu od 2.5 cm. Kako još nije definiran standard vezan uz 3D prikaz, tako svaki proizvođač koristi neku svoju tehologiju, a u slučaju Samsung-a to je SEAV (Simultaneous Emission with Active Voltage) 3D tehnologijom. Za prikaz 3D slike potrebno je koristiti 3D naočale… [Gizmodo]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. 2039 godine počinje emitiranje HD signala zvanog stvarnost,bit ae samo jedna reza od 64000000*36000000 omjer stranica ostaje sriaom 16/9,a zvuk tako?er napreduje na audio 360.
    Audio 360 ukljuauje 360 zvučnih jedinica raspore?enih u sve tri osi

  2. Zaboravio si jednu novost koju ae tada uvesti: procesor mirisa za potpuni doživljaj stvarnosti :). Ja ipak čekam jedan drugi HD – HoloDek :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!