Tutorijali/upute

Tutorijal: Obnova pogonskog softvera (firmware-a) PlayStation 3 konzole

ps3-firmware-update-require

Obnova pogonskog softvera (slobodan prijevod eng. riječi firmware) postupak je koji je moguće odraditi na nizu uređaja, od računalnih komponenata kao najpopularnijeg i najstarijeg primjera, pa do mobitela, televizora, hladnjaka i ostale opreme koja posjeduje računalo u sebi. Ipak, premda nove inačice softvera ispravljaju otkrivene nedostatke prethodnih verzija, proizvođači često upozoravaju da se ne radi obnova osim ako imate problema s uređajem, a koje bi nova verzija mogla ispraviti.

Naš stav je također da ukoliko nije pokvareno – ne popravljajte, te ako vam DVD snimač, grafička kartica u računalu ili hladnjak u kuhinji dobro rade, nema potrebe da svoje vrijeme trošite na proceduru ažuriranja, a koja u većini slučajeva ne donosi signifikantne promjene. Priče koje često znamo čuti spominju podršku za nove formate kod DVD reproduktora (niti jedan firmware, službeni ili neslužbeni neće učiniti vaš DVD reproduktor da prikazuje materijal veće rezolucije od SD specifikacije, niti da će najednom moći reproducirati MKV kontejner), bolji odziv HD televizora (ugrađena matrica je takva kakva jest i softver na to nema utjecaja) itd. Ono što firmware kao takav može napraviti, posebno ako je neslužben i oblikovan od strane entuzijasta koji žele ispraviti ono što proizvođač nije se sjetio ili nije želio napraviti, jest da ponudi korisniku dodatne opcije nad nekim značajkama, primjerice kod DVD reproduktora veće titlove ili mogućnost da kod ubačenog DVD-a automatski započne s reprodukcijom filma, mimo izbornika.

Firmware koji ćemo u ovom tutorijalu ažurirati vezan je uz PlayStation 3 konzolu, a kod koje je sustav ažuriranja vrlo jednostavan ako imate internet priključak. Dovoljno je prošetati se opcijama i pronaći “Software update” opciju koja tada pokreće povezivanje na internet i ukoliko je veza moguća, daje informaciju o zadnjoj dostupnoj verziji. PlayStation 3 firmware kroz verzije (posebno cjelobrojne, 2.0, 3.0) donosi značajna unaprijeđenja, te ga se savjetuje instalirati čak i ako vam sve uredno radi. Slučaj u kojem ste prisiljeni instalirati novu verziju nama se dogodio s kviz igrom Buzz!, a koja za pokretanje zahtijeva najmanje verziju 2.6. Naša konzola imala je verziju 2.45, te ćemo u ovom tutorijalu pokazati kako izgleda postupak ažuriranja na zadnju dostupnu u ovom trenutku, verziju 3.0.1.

ps3-firmware-update-require

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!