Vijesti

Uskoro LCD-ovi bolje kontrasta i manje potrošnje energije?

sharp-lc-52le700un

Nakon najave o mogućim Blu-ray diskovima kapaciteta 100 GB, iz Sharp-a nam stiže još dobrih vijesti, ovoga puta o tehnologiji koja bi proizvodnju ugledati već idućeg mjeseca. Radi se o tzv. UV2A tehnologiji, a koja omogućuje vrlo preciznu kontrolu rasporeda molekula tekućeg kristala u LCD zaslonima. Ono što bi ova tehnologija trebala donijeti krajnjim korisnicima su LCD ekrani većeg kontrasta uz manju potrošnju energije.

Ideja iza ove inovacije leži u upotrebi specijalnog materijala koji reagira na UV radijaciju. Molekule tekućeg kristala se raspoređuju ovisno o smjeru radijacije tako da ekran može prikazati realnu crnu boju, mnogo većeg kontrasta od današnjih LCD ekrana. Iako se pravilnom kalibracijom iz današnjih LCD-a može dobiti prilično dobar kontrast i crna boja, ona je i dalje iza plazmi, no najave govore kako bi UV2A tehnologija mogla na duge staze zasjeniti čak i njih. Vrijeme odziva bi također trebalo biti dvostruko kraće, što bi značajno trebalo umanjiti pojavu duhova i zamućenja slike.

U brojkama, Sharp govori o povećanju kontrasta od 60%, na 5000:1 u usporedbi s konvencionalnim LCD-ima, dok bi potrošnja energije, zbog učinkovitije uporabe pozadinskog osvjetljenja, također trebala pasti za 20%.

Sharp je najavio kako će se nova tehnologija početi primjenjivati u japanskoj tvornici već idući mjesec.

Službeno priopćenje možete pogledati ovdje.

Crunchgear/EngadgetHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!