Home » Vijesti » Uskoro 100 GB Blu-ray mediji?

Uskoro 100 GB Blu-ray mediji?

sharpquad-layerblu-ray

Sharp je objavio kako je uspio razviti novi Blu-ray laser koji bi mogao čitati tro-, odnosno četvero-slojne medije, a što bi omogućilo zapisivanje 75, odnosno 100 GB podataka na plave diskove.

Laser će biti iznimno snažan snage 500 mW, a koji može funkcionirati zahvaljujući aluminij-oksinitridnom sloju koji se nalazi između kristala lasera i standardnog dielektričnog filma koji štiti laser. Od prednosti tu je mogućnost čitanja medije dvostruko dublje od današnjih dvoslojnih Blu-ray čitača, kao i mogućnost zapisivanja podataka brzinom 8x po sva četiri sloja.
Ipak, kada će se ovakvi mediji, kao i snimači pojaviti nije poznato, kao ni informacije o potencijalnim cijenama takve opreme, no jedno je jasno: ako je cijena jednog dvoslojnog BD-R medija nešto veća od 120 kuna, zaključite sami koliko bi došli novi mediji…

[Techamok.com]

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. ta moguanost je poznata vea od samih poaetaka,ali u novom bug-u ima vijest da su proizveli disk veliaine blue-raya koji koristi proteine za pamaenje i diski ima kapacitet 200gb i cijena nebi bila veaa od 30$ i šlag za kraj garantirana trajnost podataka 1000 GODINA,znaai za 150 kn dobijem disk koji mi sigurno radi cili život

  2. pusti priče …. i dvd je trebao raditi cili život

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*