Vijesti

Uskoro 100 GB Blu-ray mediji?

sharpquad-layerblu-ray

Sharp je objavio kako je uspio razviti novi Blu-ray laser koji bi mogao čitati tro-, odnosno četvero-slojne medije, a što bi omogućilo zapisivanje 75, odnosno 100 GB podataka na plave diskove.

Laser će biti iznimno snažan snage 500 mW, a koji može funkcionirati zahvaljujući aluminij-oksinitridnom sloju koji se nalazi između kristala lasera i standardnog dielektričnog filma koji štiti laser. Od prednosti tu je mogućnost čitanja medije dvostruko dublje od današnjih dvoslojnih Blu-ray čitača, kao i mogućnost zapisivanja podataka brzinom 8x po sva četiri sloja.
Ipak, kada će se ovakvi mediji, kao i snimači pojaviti nije poznato, kao ni informacije o potencijalnim cijenama takve opreme, no jedno je jasno: ako je cijena jednog dvoslojnog BD-R medija nešto veća od 120 kuna, zaključite sami koliko bi došli novi mediji…

[Techamok.com]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. ta moguanost je poznata vea od samih poaetaka,ali u novom bug-u ima vijest da su proizveli disk veliaine blue-raya koji koristi proteine za pamaenje i diski ima kapacitet 200gb i cijena nebi bila veaa od 30$ i šlag za kraj garantirana trajnost podataka 1000 GODINA,znaai za 150 kn dobijem disk koji mi sigurno radi cili život

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!