Audio-video uređajiSavjeti za kupnjuVodiči

Edukativni članak: NeoPDP tehnologija

Pioneer Kuro je imao oko 900 pokretnih linija na G9 panelima, 180 linija se je preklapalo, odnosno 16% linija je činilo blur čak i na najboljem televizoru koji se do danas može kupiti, prilikom prikaza brzih scena. NeoPDP ne dozvoljava preklapanje niti jedne linije i gubitak detalja prilikom brzih scena je 0%.

Drugi razlog je eliminacija tzv burn-in efekta: nano-fosforne ćelije se ne mogu grupirati u nizove kako zbog svoje veličine tako i zbog superiorne elektronike koja vrši 600Hz modulaciju na svaku ćeliju u svakom momentu, za razliku od prijašnjih panela koji su prilikom statične slike gasili modulacije na pojedinim mjestima, odnosno kad nije bilo protoka elektrona. Što se tiče strukture samih plazma ćelija, Panasonic i Samsung koriste poboljšanu metodu poravnavanja elektroda s visokim Xenon osvjetljenjem. Od materijala koriste Low-k poluvodiče s diaelektričnom konstantom, umjesto dosadašnjeg 100nm standardnog fosfora koristi se već spomenuti 20nm-ski Nano-Phosphor u kombinaciji s magnezij-oksid spojevima boljih performansi. Ovakva struktura ćelija uz 600Hz subfiled (podpolje) koje će raditi na minimalnom reset pulsu bi trebala eliminirati svaku pojavu zapečene slike (tj. burn-in-a).
Zbog korištenja manjeg proizvodnog procesa, sama produkcija novih Neo modela je jeftinija i do 20% čime se postiže konkurentnost na tržištu, a najviše profitraju krajnji kupci.

Jeftinijoj izradi je doprinjela i činjenica da NeoPDP koristi film filter koji se sastoji od jedne ploče napravljene od dva sloja (layera). Do NeoPDP modela plazmi, za filmski filter su bile upotrebljavane dvije ploče, od kojih je prva ploča imala dva sloja, a druga ploča njih čak pet, što je činilo ukupno sedam slojeva i samim time puno skuplji proizvodni proces.

Pored novih struktura ćelija manjeg proizvodnog procesa, novih dielektričnih materijala i novog 600Hz subfiled drive-a, u NeoPDP modele će također biti integrirani i 18-bitni procesori. vReal 4 je predstavnik Panasonic modela i kontrolirati će sliku u više apsekata:

  • bolji deinterlacing, pogotovo za filmski mod i 480i materijale
  • bolji prikaz analognih signala
  • 24p prikaz preko 96Hz (24p Smooth Film Panasonic, Cinema Smooth Samsung)
  • oštrije slike prilikom reprodukcije HD materijala
  • 6144 gradacije sive
  • HD gamut boja rec.706
  • kontrola Digital Cinema Color (DCI) podprocesora

Pojednostavljeno Digital Cinema Color je sposobnost TV-a da reproducira boje projektora koji se koriste u Digitalnim kinima po HD specifikaciji odnosno gamutu boja.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

26 komentara

  1. “Lista modela koji koriste NeoPDP tehnologiju

    * Panasonic: S1, G10, V10 i Z1 serija”

    Zašto serije x10 i c10 ne koriste neoPDP tehnologiju ako pojeftinjuje proces proizvodnje?

  2. To su entry level modeli koji su modifikacija G11 panela, dakle Panasonic je iskoristio visak yielda G11 panela koji je ostao u tvornicama i prepravio ih po G12 specifikacijama. Primjeti da ni jedan novi NeoPDP panel nije HDready tj 720p svi su FullHD 1080p jer su pravljeni od novog yielda za razliku od X i C serije.

  3. Tek sad sad stigao pročitat, odličan članak! Samo tako nastavi, jedva čekam recenzije nadolazeaih plazmi \ lcd-ova =)

  4. Hvala prijatelju! Citav HD tim ce se truditi da bude na nivou zadatka kako prilikom predstavljanja novih tehnologija tako i prilikom recenziranja.

  5. Clanak mi se svidja ,jer je konkretan.Medjutim meni je problem sta ne mogu stavit vecu tv od 32 inca,a takvih plazmi nema(fan sam Panasonica).Pitanje za Nani-a:Da li ce Neo PDp ici na LCD(malo gupo,jer PDP znaci plazma display panel)i sto je najbitnije da li ce imati poboljsanja.Hvala

  6. Uskoro ide članak o NeoLCD tehnologiji, tako?er u kojoj je Panasonic predvodnik sa novim IPS-alpha panelom i novim anti-blur algoritmima.
    Dakle imat ces priliku uzeti 32″ LCD na novom NeoLCD tehnologijom.

  7. Hvala na brzom odgovoru.Jedva cekam clanak(nadam se jednako dobar),a onda se javim za detaljniji savjet,ako moze.
    pozdrav

  8. Jedno pitanje? Odlucio sam kupiti plazmu, i prva opcija panasonic i to 42 PY 80, pa mi kazu nema ga i prebacim se na 42 PZ 85, da bi sad saznao (po forumima) da izlazi nova tehnologija.
    Nije meni tolko novi model predstavljao neke brige nego nova tehnologija, i sad se ja pitam da li se isplati uzeti PZ 85 ili G10, da li je opravdana razlika od 2k kn i da li ta nova tehnologija (osim po specifikacijam) nudi značajno bolju sliku? Posto uzimam uskoro plazmu (ovaj mjesec) molio bi savjet.

  9. Vidi, PY80 nema uopste DVB-T tuner, PZ85 ima samo MPEG2 DVB-T tuner.
    G10 ima DVB-T MPEG4 tuner.

    Dalje, PY80 i PZ85 su prikazivali 24p na 48Hz, mnogi su se zalili na flickering slike, Europski model G10 prikazuje 24p na 96Hz preko Cinema moda. Dakle nema flickerninga..

    G10 koristi NeoPDP modul i ima manju potrosnju od G11 generacije.

    G10 koristi 20nm celije i nema burn-ina ni u kakvom obliku.

    Ti odluci da li ti ovo vrijedi 2000kn. Po meni vrijedi svake lipe ;)

    Pozdrav

  10. Tolko si me uvjerio da cu zasigurno postati jedan od vlasnika nove pany G10 plazme, jedino ako ima nekakav review na netu o novim modelima bio bi zahvalan.

    Hvala puno.

  11. Poz,
    Mogu reci da sam vlasnik nove TX-42G10 i gledam je nesto vise od 2 dana.
    Izgled je stvarno impresivan, kod kvalitetnog prijema signala slika je stvarno dobra-fenomenalna (jos nisam prckao po postavkam). Po meni nudi puno opcija za podesenje slike i to svakako podrzavam.
    O utiscima gledanja treba pricekati neko vrijeme da se pogledaju svi moguci sadrzaji na TV.
    Ali nesto o potrošnji – jako tamna slika 150 W, normalna slika preko DVB-T gledanja programa 210-250W, HD program 300 W, a kada dodu izrazito svijetle slike trenutna potrošnja ode na 400 W.
    Maksimalna trenutna snaga izmjerena je prilikom svijetlijih sadržaja i iznosila je 440 W: Prosjecna snaga prilikom gledanja preko DVB-T je izmedi 210-250 W, ako se gleda HD sadrzaj onda ode do 300 W. Moram reci da je ECO moda bio ugasen (smanjenje i do 30W) i kontrast nije diran kao ni sto postavke slike nisu uopce dirane vec govorimo o tvornickim postavkama. Onu sto mogu samo ustvrditi da je meni prosjecna potrosnja izmedu 200-250W.

  12. Samo da priupitam, da li je Samsung 50B430 izradjen u NeoPDP tehnologiji, posto nigde tu informaciju ne mogu da pronadjem?
    Pozdrav.

  13. Hvala na informaciji. Uzeh ga svejedno, posto je bila u pitanju zamena manji za veci (slicna klasa), a nikakva doplata. :)

  14. najpre puno pozdrava do vas i za vase savjete koi su vrlo edukativne.Sada jedno pitanje-vlasnik sam vec 2godine LCD TV MODEL;LG42LD565-ZC.i uglavnom sam zadovoljan slike preko DTV-T resiver.Vise ovaj model se ne proizvodi i zato ne mogu na internet doznati vise o tehnickoj specifikacii pa ako moze da mi nesto vise objasnis bas za ovaj model Pozdrav ZORAN-Skopje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!