Savjeti za kupnju

Vodič za kupnju kabela

Kompjuterski kabeli

Kabeli koji ne prenose audio ili video spadaju u široku kategoriju na koje ćemo se referirati kao na kompjutorske kabele (neki će ih radje nazivati kabelima za prijenos podataka). Ovi kabeli prenose podatke iz računala na periferne uređaje ili druga računala. Sigurno ste upoznati sa Ethernet ili mrežnim kabelima koji imaju konektore slične onima na osnovnim telefonskim utičnicama. Također, ukoliko koristite iPod ili printer, vjerojatno ste koristili USB ili FireWire kabel. Postoji još mnogo vrsta podatkovnih kabela koje nećemo spomenuti, ali budite slobodni da nas kontaktirate na našem forumu ukoliko ne znate koji kabel vam treba.

Popis kompjuterskih kabela:

VGA kabeli – kao što smo ranije spomenuli, 15-pinski VGA je standardna metoda spajanja monitora na računalo.

Kabeli po kategorijama – mrežni kabeli su razvrstani u kategorije definirane od strane Electronic Industries Association i Telecommunications Industry Association (EIA/TIA). Najčešći oblik mrežnih kabela su Cat5 kabeli čija značajka su četiri upletene parice bakrenih žica (iako su samo dvije parice iskorištene), koji se spajaju s RJ-45 konektorom i koriste se za spajanje računala s LAN mrežom (Local Area Network). Cat5 podržava Fast Ethernet (100 Mbps). Poboljšana Cat5 kategorija (Cat5e) je kompatibilna sa Cat5, ali koristi sve četiri parice te može podržati 1000 Mbps. Kabeli Category 6, kako i Cat5e koriste sve četiri parice, samo što komunikacija teče dvostruko brže.

FireWire kabeli – FireWire je ekonomična i učinkovita vanjska sabirnica stope prijenosa do 400 Mbps. FireWire se koristi za povezivanja računala i perifernih uređaja, posebno digitalnih video kamera. IEEE 1394 standard (FireWire je Apple-ov zaštićeni naziv) razne tvrtke nude pod raznim nazivima, kao i.link ili Lynx.

USB kabeli – kao i FireWire, Universal Serial Bus koristi se za povezivanje računala i perifernih uređaja (poput tipkovnice, miševa, modema itd.). USB podržava do 12Mbps te se pojavljuje u dva oblika: uobičajeniji USB Type A (prepoznatljiv po svom ravnom izduženom sučelju) i manji USB Type B.

©HDtelevizija 2009, Sva prava pridržana.

Članak originalno objavljen na MountsAndMore, preveden uz dopuštenje.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. da li neko moze da mi pomogne. imam lap top HP Compaq nx7300 i integrisanu kartu Mobile Intel(R) 945GM Express i TV Panasonic tx 32le7p. na lap topu imam vga izlaz i probao sam da ga povezem sa tv-om pomocu kabla koji na jednoj strani ima dvi a na drugoj hdmi, plus konverter za vga izlaz na kompu do dvi. nikako da mi se pojavi slika na tv-u. da li imate jos neki savet za mene. probao sam i u opcijama za graficku da ali mi nudi samo single displey, ispod multiple displeys (koji ne mogu da odaberem) stoji obavestenje da moram da spojim drugi displey (iako je spojen)
    pomoc molim vas. da li je ovo uopste i moguce ili da se vise ne trudim.

  2. tako je, ja nemam tu opciju za multiple monitor. cak je i na output to imam ponudjeno samo panel fit i hot keys, nemam ponudjeno extended desktop. drajvere nisam updatovao. da li je zbog toga? da instaliram poslednje sa ove stranice sto si ostavio?

  3. Unaprijed se ispricavam na mozda neukom pitanju, ali gdje je u prici o kablovima “SCART kabel” ?

    Ja (kao apsolutni laik na polju audio-video tehnike) SCART kabelima imam medjusobno spojene tv-vhs-sat.receiver

  4. Trebam spojiti receiver kabelske televizije koji ima HDMI priključak s DVD recorderom koji ima SCART i komponentne priključke, ali ne i HDMI. Trebam li za spajanje radi (što kvalitetnijeg) snimanja nabaviti HDMI-SCART ili HDMI-komponentni kabel?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!