Savjeti za kupnju

Vodič za kupnju kabela

Bilo da povezujete pisač na računalo, spajate sistem kućnog kina ili uređaje u uredu, trebat ćete prave kabele. Odabir pravog kabela ne odnosi se samo na odabir duljine koju želite: morate odrediti i kakve priključke trebate, kvalitetu kabela kao i posebne značajke (oklop, pozlaćeni konektori itd.). Ovaj vodič će vam pomoći u odabiru pravog kabela. Kako i uvijek, za sva pitanja na raspolaganju vam je naš forum.

Osnove kabela

Kabel se sastoji od tri elementa: vodič kroz koji prolazi signal, oklop koji štiti vodič od smetnji i konektora s kojim završava kabel i koji omogućuje povezivanje s opremom.

Idealno, cilj bilo kojeg kabela je da prenese u potpunosti sačuvan signal od izvora do izabranog izlaza. Realno, čak i najbolji kabeli trpe mali gubitak signala. Taj gubitak je uzrokovan vanjskim smetnjama: radijske frekvencije (RFI) i elektromagnetska interferencija (EMI) rezultiraju distorzijom signala (kako što su šum i prasak u audio odnosno linije i snijeg u video signalima). Kabeli niske kvalitete, kako oni koji često dolaze u pakiranju s AV opremom, nude minimalnu zaštitu od ovih smetnji.

Kvalitetniji kabeli od smetnji su zaštićeni raznim metodama. Koristeći bakar bez kisika kao vodič, smanjujemo opasnost od korozije, što produžuje vijek trajanja i pozdanost intenziteta signala. Slojevi oklopa – isprepleteni bakar za blokiranje RFI i folija za blokiranje EMI – mogu biti uzemljeni na kraju izvora, što spriječava kretanje smetnji od izlaza. Čvrsti pozlaćeni konektori neće lako korodirati te također zadržavaju čvrsti spoj s opremom. Konektor određuje tip kabela: unutar kategorija audio, video i kompjuterskih kabela postoji mnogo tipova s različitom razinom kvalitete.

Audio kabeli

Audio kabeli imaju manje tipova konektora od video kabela, a analogni i digitalni su dvije osnovne kategorije audio kabela. Kao i kod video kabela, digitalni su znatno bolji od analognih (posebno u pogledu koinzistencije i snage signala) te također duljina i zaštita imaju izraziti utjecaj na kvalitetu kabela – dulji kabel će trebati bolji oklop za zaštitu od smetnji.

Popis audio kabela:

Analogni audio kabeli – najčešći audio kabeli, osnovna značajka su im dva RCA konektora: jedan crveni za desni audio kanal i jedan bijeli za lijevi audio kanal. Analogni audio se često kombinira s kompozitnim video kabelom, što rezultira crvenim, bijelim i žutim kabelima koje se često koriste za spajanje VCR uređaja i TV-a.

Digitalni audio kabeli – digitalni audio kabeli izgledaju identično kao i analogni (oba koriste RCA konektore), ali predstavlja značajnu nadogradnju u prijenosu audio signala. Digitalni audio kabeli posebno su dizajnirani za pružanje šireg frekvencijskog područja i 75-omske impedancije.

Svjetlovodni optički, Toslink kabeli – optički kabeli također prenose digitalne signale ali ne kao električne impulse već kao pulseve svjetlosti. Prednost je u tome što na optičke kabele ne utječu smetnje koje muče električne kabele. Naravno, kvalitetu prenesenog signala odredit će kvaliteta kabela, posebno toslink konektora. Optički kabeli se nalaze na mnogim DVD i CD playerima te većini kvalitetnih prijamnika.

Kabeli za zvučnike – kao što i sam naziv kaže, ovi kabeli odnosno žice koriste se za spajanje zvučnika i prijamnika/pojačala. Uglavnom su odvojeni i obojani: crveni za desni audio kanal i crni za lijevi audio kanal.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. da li neko moze da mi pomogne. imam lap top HP Compaq nx7300 i integrisanu kartu Mobile Intel(R) 945GM Express i TV Panasonic tx 32le7p. na lap topu imam vga izlaz i probao sam da ga povezem sa tv-om pomocu kabla koji na jednoj strani ima dvi a na drugoj hdmi, plus konverter za vga izlaz na kompu do dvi. nikako da mi se pojavi slika na tv-u. da li imate jos neki savet za mene. probao sam i u opcijama za graficku da ali mi nudi samo single displey, ispod multiple displeys (koji ne mogu da odaberem) stoji obavestenje da moram da spojim drugi displey (iako je spojen)
    pomoc molim vas. da li je ovo uopste i moguce ili da se vise ne trudim.

  2. tako je, ja nemam tu opciju za multiple monitor. cak je i na output to imam ponudjeno samo panel fit i hot keys, nemam ponudjeno extended desktop. drajvere nisam updatovao. da li je zbog toga? da instaliram poslednje sa ove stranice sto si ostavio?

  3. Unaprijed se ispricavam na mozda neukom pitanju, ali gdje je u prici o kablovima “SCART kabel” ?

    Ja (kao apsolutni laik na polju audio-video tehnike) SCART kabelima imam medjusobno spojene tv-vhs-sat.receiver

  4. Trebam spojiti receiver kabelske televizije koji ima HDMI priključak s DVD recorderom koji ima SCART i komponentne priključke, ali ne i HDMI. Trebam li za spajanje radi (što kvalitetnijeg) snimanja nabaviti HDMI-SCART ili HDMI-komponentni kabel?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!