Home » Recenzije » Televizori i monitori » Plazma » HDTVtest [plazma]: Pioneer PDP-LX5090 (127cm)

HDTVtest [plazma]: Pioneer PDP-LX5090 (127cm)

Rezultati mjerenja

Mrtvi pikseli Niti jedan
Uniformnost ekrana Fini tragovi/crtice kad je ekran potpuno crn
Overscanning na HDMI 0% in [Dot-By-Dot] mode
Blacker than black test Prošao
Nivo crne Najdublji dosad izmjeren (0.0031 cd/m2)
Zadržavanje nivoa crne Stabilno
Primrna kroma Izvrsna s [Colour Space] na “2
Skaliranje Vrlo dobro
Rasplitanje video materijala Izvrsno
Rasplitanje film materijala Prolazi pri 3:2/ 2:2 taktnom signalu s uključenim [Film Mode]
Vidljivi kut Izvrstan (> 150°)
Rezolucija pokreta 1080
Digitalni šum Nešto manji PWM šum neko kod 8G Kuro plazmi
Oštrina Popravljivo pojašnjenje rubova
Image retention (zaostajanje obrisa slike) Nije ga bilo
Posterizacija Nema je
Tragovi fosfora Da; nekoliko ovisno o osobnoj percepciji
1080p/24 sposobnost (PS3) Nema trešnje filma ako je [PureCinema] opcija uključena
Ulazno kašnjenje (usp. sa Samsung F96) Jednako pri uključenom [Game Control Pref] ili u [PC] modu

Potrošnja električne energije

Default ([Standard] opcija) 393 W
Kalibrirano ([Movie] opcija) 272 W
Standby 1W

Uniformnost ekrana

U potpuno mračnoj sobi uočili smo tragove nejednakog osvjetljenja na našem Pioneer PDP-LX5090 plazma TV-u, kada je ekran potpuno crn. Nasreću, ovi tragovi/crtice nisu bili vidljivi kada je na ekranu prisutan neki sadržaj (i 10-postotni testni uzorak bio je dovoljan) ili kada je prisutno okolno osvjetljenje. Ovi uvjeti ne sprječavaju tragove/crtice već sprječavaju naše oči da uoče razliku u osvjetljenju.

Nivo crne

Nivo osvjetljenja crne boje na Pioneer PDP-LX5090 Kuro plazma TV-u bio je pretaman da bi ga mogli izmjeriti naši testni instrumenti i morali smo nabaviti kalibrirani instrument Macam L203 (sposoban mjeriti do nivoa od 0.0001 cd/m2).

Kada bi Pioneer PDP-LX5090 uključili iz standby načina, prikazao bi crnu na razini od 0.076 cd/m2 nekih 15 sekundi, nakon čega bi razina osvjetljenja pala u 3 brza uzastopna koraka i zadržala se na nivou praznog hoda plazme. Ukoliko bi potpuno crn ekran zadržali dulje od 45 sekundi, zaslon bi se automatski isključio (postižući nultu razinu osvjetljenja) i ostao bi tako dok ne promjenimo sadržaj zaslona kada bi se cijeli opisani krug ponovio (znači da bi se PDP-LX5090 ponašao kao da je upravo uključen iz standby načina, postižući nivo crne od 0.076 cd/m2).

Koristeći Macam L203 instrument izmjerili smo nivo osvjetljenja praznog hoda (što predstavlja i kalibrirani iznos nivoa crne boje) na Pioneer PDP-LX5090 Kuro plazmi od 0.0031 cd/m2. Ovaj rezultat oborio je dosadašnji rekord nivoa crne boje koji je držao Pioneer Kuro PDP-LX508D plazma TV (0.015 cd/m2), ukoliko isključimo Samsung F96 LED LCD TV koji je sposoban pružiti nivo crne od 0 cd/m2 ali samo kada nema gotovo nikakvog sadržaja na ekranu.

Kod [PC] načina rada (uključuje se preko [Home Menu] > [Option] > [HDMI Input] > [Signal Type] > [PC]), osvjetljenje pri praznom hodu bilo je nešto više, na razini od 0.016 cd/m2. Ovo može objasniti zbog čega smo uočili manje tragova/ crtica u [PC] načinu rada: vidljiva razlika između navedenih tragova/crtica i sada višeg osvjetljenja pri praznom hodu manja je u usporedbi s bilo kojim drugim načinom rada s tamnijim osvjetljenjem pri praznom hodu.

Statična rezolucija

Kod uključene [Dot-By-Dot] opcije kako bi se postiglo 1:1 preklapanje piksela, Pioneer PDP-LX5090 plazma HDTV uspješno rješeva svih 1080 horizontalnih i 1920 vertikalnih linija od jednog piksela preko HDMI ulaza. Preko komponentnog ulaza rezultati su nešto lošiji – vertikalne linije širine dva piksela izložene su blagom preklapanju.

Nepotrebno je reći da se ta preklapanja nisu događala pri normalnog gledanju, iz jednostavnog razloga što stvarni materijali ne izlažu Pioneer PDP-LX5090 jednakom “naprezanju” kao testni uzorci.

Opcija [Enhancer Mode] postavljena na vrijednost “3” učinkovito prepolovljava rezoluciju ekrana Pioneer PDP-LX5090 plazme: kada je uključena, pune 2-pikselne linije mogu se prikazati. 1-pikselne linije spaja u jednu, što rezultira potpuno sivim ekranom.

Rezolucija pokreta

Koristeći naš “FPD Benchmark Software” kako referentni testni uzorak, Pioneer PDP-LX5090 Kuro plazma potpuno je riješila svih 1080 linija (maks. moguće) pomićući ih horizontalno brzinom od 6.5 ppf (piksela po okviru), rezultat koji danas mogu postići samo najbolje full HD plazme.

Video obrada

Pioneer plazme su uvijek dobro prolazile u našim testovima video obrade i Kuro PDP-LX5090 nije nimalo drukčiji. Kod SD materijala (standardne rezolucije), kvaliteta skaliranja/podizanja je među najboljima koje smo vidjeli na HDTV-ima, čak su i nazubljeni rubovi izgrađeni vrlo učinkovito.

Pioneer PDP-LX5090 može ispravno rasplesti materijale na bazi filma (deinterlace film-based material), ali samo ukoliko je uključena jedna od 3 [PureCinema] > [Film Mode] opcije – “Standard“, “Smooth” ili “Advance“. Kao i prethodne Kuro plazme, PDP-LX5090 je blago spor pri detekciji 3:2 taktnog signala sa 480i izvora, ali ovo je jako teško uočiti pri normalnom gledanju. Što je važnije za korisnike iz Europe, Pioneer PDP-LX5090 plazma TV uspješno detektira i obrađuje 2:2 taktni signal sa 576i izvora.

Obzirom na HD testne uzorke, Pioneer PDP-LX5090 je jedan od rijetkih HDTV-a koji propisno raspliću imaterijale na bazi videa kao i na bazi filma (s uključenom [Film Mode] opcijom) sa 1080i izvora bez gubitka rezolucije. Mnogi 1080p TV-i (full HD) mogu rasplesti video materijal, ali ne i materijale na bazi filma.

Četiri opcije za smanjenje video šuma dostupne su na Pioneer Kuro PDP-LX5090 TV-u: “3DNR“, “Field NR“, “Block NR” i “Mosquito NR“. Prema našim zapažanjima, svi algoritmi filtriranja bolji su i selektivniji na ovom nego na bilo kojem drugom HDTV-u, što znači da ne skraćuju toliko finih detalja. Prilikom gledanja HD materijala (visoke rezolucije), preporučujemo isključiti sve četiri opcije.

Napomena: Ukoliko se opcija [Game Control Pref] postavi na “On” u [Game] načinu rada, većina sjajnih procesa video obrada koje nudi Pioneer PDP-LX5090 biti će onemogućena kako bi se smanjilo ulazno kašnjenje, što rezultira gubljenjem rezolucije pri rasplitanju video materijala i također rastućom trešnjom slike. Zbog toga, dobro je da se suzdržite od slanja isprepletenog signala (npr. 480i, 576i ili 1080i) s vaše igraće konzole na Pioneer PDP-LX5090 plazma TV koliko je to moguće, ukoliko želite uključiti opciju [Game Control Pref] kako bi smanjili ulazno kašnjenje.

About Ivan Tomaš - Tony

ing. el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...