Savjeti za kupnju

Prevencija burn-in efekta na plazma TV-ima

Savjeti za prevenciju burn-in efekta

1. U prvih 200 sati rada podesite kontrast i osvjetljenje ispod 50% vrijednosti te uvijek gledajte TV u 16:9 formatu! Da biste ubrzali formiranje piksela, slobodno ostavite snijeg na ekranu TV-a preko noći;

2. Izbjegavajte koristiti funkciju pause na sadržajima sa DVD ili Blu-Ray playera više od 20 minuta;

3. Ne ostavljajte statične slike na ekranu dulje od 1 sat;

4. Ne igrajte igre na konzolama poput Sony Playstationa, X-Box-a i Nintenda dulje od dva sata u kontinuitetu;

5. TV isključite kada ga ne gledate.

Ukoliko se budete držali ovih upustava, vaša plazma (točnije fosforne ćelije) će se formirati ravnomjerno i screen burn-in efekt vam neće predstavljat problem!

©HDtelevizija.com, 2008. Sva prava pridržana. Izvor slike: Wikimedia.org

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Povezani tekstovi

14 komentara

 1. “lagano pomicanje slike na ekranu na način nevidljiv ljudskom oku” – jel on to pomiae sliku za jedan piksel gore-dolje ili lijevo/desno ili ne to neka druga metoda?

 2. Samo ne vidim previse koristi od tog orbitiranja.
  Ako je neki logo u sredini sav crn, onda pomicanje tih pixela nece imati efekt recimo u sredini gdje ce tipa crni piksel i dalje ostati crni piksel jer je recimo 50 pixela u okolici sve iste boje?!?!?
  Ili ima neko drugo objasnjenje kako to orbitriranje radi?

 3. “Plazma je ipak najosjetljivija u prvih 200 sati rada.”

  Da li se pod time misli da je tv upaljen ili na kombinaciju upaljenog i zgasenog? Recimo da korisnik gleda tv 3h dnevno onda bi mu trebalo oko 66 dana da protekne tih 200 sati rada. Pod drugom opcijom trebalo bi mu oko 9 dana. Dakle, na sto se misli tih 200 sati rada?

  1. Pozdrav,

   misli se na 200 sati rada, dakle kada je TV upaljen. Vaša prva računica je stoga točna. No, postavke poput Cinema načina rada se uglavnom ne razlikuju mnogo tako da za prvih 200 sati rada neaete biti previše zakinuti vezano za kvalitetu slike.

 4. imam samsung ps43d450a2w na njoj nemam cinema mod imam film, dinamičan i standard,standard je najtamniji mod, ja je gledam u standard modu ali stim da sam smanjio kontrast za nekih 10-15, ugasio dinamički kontrast, smanjio za 3 čelija-svijetlo i upaljena mi je ušteda energije na niskom sad jel mi je to dovoljno za razradjivanje plazme ili trebam još nešta, negdje sam čitao da imaju neki video sadržaji ili programi koji se mogu koristit za razradu hvala unaprijed na pomoai

  1. Pozdrav,

   vea ste dovoljno učinili u prevenciji time što ste smanjili intenzitet pojedinih parametara slike. Važno je samo gledati TV program na kojem se ne nalaze statični sadržaji (kao npr. info stranica Sportske Televizije ili logotip DomeTV) i to ae osigurati da se sve aelije pravilno razra?uju. Postoje uzorci za ravnomjerno uhodavanje – ovaj npr. http://www.youtube.com/watch?v=L4gE_Xez-fQ Preuzmite taj video ovdje http://dl.dropbox.com/u/364712/HDTVBurn-In.mov, snimite ga ili konvertirajte u format koji ae raditi na vašem TVu i pustite ga da se vrti dok se ne pro?e barem 150 sati (suma gledanja TV programa i prikazivanja uzorka).

 5. It is one way to get free national advertising. and Anonymous Mar 19, 2012/7:01 pm, not everyone can afford to go to Hawaii or to Disneyland or Disney World. So I guess you are the moron.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!