Savjeti za kupnju

Što se sve može s dva tjunera u televizoru?

Televizori danas sve češće dolaze s dva ugrađena tjunera, a kako su dijagonale TV ekrana sve veće i veće, mogućnosti simultane uporabe oba tjunera može biti vrlo interesantna. Pogledajmo koje funkcije televizori posjeduju i vrijede li vaše pažnje.

Jedan tjuner znači da na ekranu možete u jednom trenutku gledati samo jedan program i ovdje priča prestaje. Siguran sam ste više puta doživjeli u vašem dnevnom boravku “bitku za daljinski”, tj. jedan ukućan želi gledati jedan, a drugi drugi program, te tu onda dolazi do svađe i ako se ne postigne konsenzus, uslijediti će malo malo prebacivanje između dva kanala kako bi obje strane bile barem djelomično zadovoljene.

Dva tjunera rješavaju ovaj problem – uz njih možete paralelno gledati dva kanala, a postoji više načina na koji će se oni prikazivati. Pogledajmo koja su tri osnovna načina:

PAP-picture and picture

Slika i slika. Dva tjunera istovremeno reproduciraju sliku jednu do druge (u pravilu se zvuk sa lijeve slike čuje na zvučnike, a desne slike na slušalice).

PaP - Picture and picture

PIP-picture in picture

Slika u slici. Manja slika je prikazana unutar programa koji se gleda. Funkcionira pomoću dva tjunera ili putem dodatnog uređaja priključenog na TV.

Slika u slici - PiP

PAT-picture and text

Teletekst od programa koji gledate prikazan je na jednoj polovici, a sam program na drugoj polovici.

Slika i teletekst - PaT

Ove funkcije danas imaju smisla kada su ekranu velike širine i istovremeni prikaz dvije slike neće toliko umanjiti ugođaj kao prije. Prikaz slike u slici nije namjenjen gledanju programa od strane dvije osobe zbog toga što se ne emitiraju paralalno oba zvučna kanala, već više kada pratite jedan program, a očekujete početak nekog filma ili emisije na drugom. Slika i slika su idealni za one koji žele paralelno pratiti dva programa jer se zvuk također paralaleno emitira – jedan preko zvučnika televizora, a drugi preko izlaza za slušalice. Slika i teletekst je dobro rješenje za one koji ne žele propustiti niti jedan trenutak onoga što gledaju, a da pritom prate podatke preko teleteksta.

Slike u ovom članku su preuzete i Quadro Smeđa tehnika kataloga za sezonu 2007/2008, stranica 5.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!