Savjeti za kupnju

Što se sve može s dva tjunera u televizoru?

Televizori danas sve češće dolaze s dva ugrađena tjunera, a kako su dijagonale TV ekrana sve veće i veće, mogućnosti simultane uporabe oba tjunera može biti vrlo interesantna. Pogledajmo koje funkcije televizori posjeduju i vrijede li vaše pažnje.

Jedan tjuner znači da na ekranu možete u jednom trenutku gledati samo jedan program i ovdje priča prestaje. Siguran sam ste više puta doživjeli u vašem dnevnom boravku “bitku za daljinski”, tj. jedan ukućan želi gledati jedan, a drugi drugi program, te tu onda dolazi do svađe i ako se ne postigne konsenzus, uslijediti će malo malo prebacivanje između dva kanala kako bi obje strane bile barem djelomično zadovoljene.

Dva tjunera rješavaju ovaj problem – uz njih možete paralelno gledati dva kanala, a postoji više načina na koji će se oni prikazivati. Pogledajmo koja su tri osnovna načina:

PAP-picture and picture

Slika i slika. Dva tjunera istovremeno reproduciraju sliku jednu do druge (u pravilu se zvuk sa lijeve slike čuje na zvučnike, a desne slike na slušalice).

PaP - Picture and picture

PIP-picture in picture

Slika u slici. Manja slika je prikazana unutar programa koji se gleda. Funkcionira pomoću dva tjunera ili putem dodatnog uređaja priključenog na TV.

Slika u slici - PiP

PAT-picture and text

Teletekst od programa koji gledate prikazan je na jednoj polovici, a sam program na drugoj polovici.

Slika i teletekst - PaT

Ove funkcije danas imaju smisla kada su ekranu velike širine i istovremeni prikaz dvije slike neće toliko umanjiti ugođaj kao prije. Prikaz slike u slici nije namjenjen gledanju programa od strane dvije osobe zbog toga što se ne emitiraju paralalno oba zvučna kanala, već više kada pratite jedan program, a očekujete početak nekog filma ili emisije na drugom. Slika i slika su idealni za one koji žele paralelno pratiti dva programa jer se zvuk također paralaleno emitira – jedan preko zvučnika televizora, a drugi preko izlaza za slušalice. Slika i teletekst je dobro rješenje za one koji ne žele propustiti niti jedan trenutak onoga što gledaju, a da pritom prate podatke preko teleteksta.

Slike u ovom članku su preuzete i Quadro Smeđa tehnika kataloga za sezonu 2007/2008, stranica 5.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!