FilmoviFilmska glazba

Recenzija [OST]: Batman: Vitez Tame (2008)

Nakon poduže stanke ponovno recenziramo album s filmskom glazbom, ovoga puta iz filma koji će definitivno ostati upamćen kao jedan od najboljih filmova ove godine, ako ne i najbolji. Radi se o novom Batmanu, podnaslova Vitez Tame, a koji radnjom i glazbenom pozadinom se nastavlja na Batman: Početak iz 2005. Glazbu potpisuju dva izuzetno jaka kompozitora filmske glazbe Hans Zimmer i James Newton Howard, a iako bismo ovaj album samo na temelju imena ovih autora mogli proglasiti izvrsnim, poslušajmo ipak što nudi i jel uistinu najbolji album godine.

Dojmovi o filmu

Prije analize albuma rekao bih nekoliko riječi o samom filmu. Kad je igrao u kinima nisam uhvatio priliku da ga pogledam, te sam pričekao da se pojavi na DVD-u i Blu-rayu. S obzirom da je datum izlaska DVD i Blu-ray verzije bio na isti dan, odlučio sam posegnuti malo dublje u novčanik i osigurati si beprijekornu verziju na Blu-rayu, a koja osim izvrsne 16:9 i 2.35:1 slike nudi i Dolby TrueHD zvučni zapis. Nakon odgledanog filma ostao sam očaran baš svakim njegovim aspektom – priča, gluma, kvaliteta slike i zvuka, apsolutno sve je na vrlo visokoj razini i gledati ga na kakvom DivX-u, a skoro i na DVD-u jest značajan gubitak detalja za vaša osjetila. Ono što me je ipak malo razočaralo jest gluma Heath Ledgera, koji jest napravio izvrstan posao i vjerojatno će mu biti ovo uloga života, no iskreno mislim da ono što je Jack Nicholson dao Jockeru niti jedan glumac neće moći ponoviti… Možda je tu i hype koji su podigli novinari i producenti vani kako bi se o filmu još više pričalo, posebno nakon što je glumac tragično preminuo, no u svakom slučaju očekivanja su bila veća… Vratimo se mi ipak na temu, a to dugo očekivani album koji se pojavio mnogo prije DVD/Blu-ray izdanja…


720p screenshot iz Viteza Tame – slika u vlasništvu bluray.com stranice

Sam album se je pojavio u čak četiri varijante: onoj standarnoj s 14 skladbi, limitiranoj digi-pak ediciji, varijanti na dvije LP gramofonske ploče, te na kraju tu je specijalno kolekcionarsko izdanje s knjižicom s ilustracijama iz filma. U ovoj recenziji ćemo obratiti pažnju na standardno izdanje.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. THX Tony! Recenzija filma ae iai, no ne u klasičnom smislu vea au napisati kako je rješeno Blu-ray izdanje… Evo baš sam jučer počeo pregledavati disk 2 s dodatnim sadržajima, ima toga prilično…

  2. Smeta me kod blu ray izdanja što u par scena panorame format prelazi iz 2.40:1 u 1.85:1. Kod normalnog dvd izdanja takav slučaj nije. ?????

  3. Mene osobno to ne smeta, štoviše, mislim da su scene upečatljivije kada ih se gleda u 16:9 formatu, posebno na početku i na kraju filma. No, to je samo moj dojam… Za DVD izdanje nisam siguran, no provjeriti au…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!