Vijesti

StarCAVE – prava 3D soba super visoke razlučivosti

Kalifornijsko Sveučilište u San Diegu (UCSD) je uspjelo napraviti sobu najsličnijoj Danger Roomu iz filma X-Men, nazvavši ju StarCAVE. Radi se o maloj prostoriji čiji su zidovi u potpunosti prekriveni pikselima, te se na taj način dobiva dojam kao da se nalazite u sasvim drugom prostoru. Impresivna brojka govori o 68 milijuna piksela (fullHD ima oko 2 milijuna) koji donose vrlo visoku razlučivost blisku realnome svijetu. Realnost ne bi bila na takvom nivou da u igru nisu ubačene i polarizirane naočale koje prebacuju cijelu stvar u 3D. Zahvaljujući njima i malenom daljinskom upravljaču možete letjeti iznad velikih gradova, hodati unutar građevina, spustiti se na razinu čestica i promatrati atome ili nezamislivo narasti i obgrliti čitave galaksije. Slično iskustvo grljenja galaksija možete iskusiti i u našim kinima ako pogledate dokumentarni film Dinosauri 3D, dok ostatak iskustva možemo samo zamišljati i nadati se da će ovakvi akademski eksperimenti krenuti i u masovnu proizvodnju po cijenama koje nisu mjerljive u milijunima kuna. Više na Gizmodu.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!