FilmoviRecenzije filmova

Recenzija [film]: Happy Go Lucky (Samo bez brige)

O Filmašima

MIKE LEIGH (scenarij i režija)

Vera Drake (2004.) – 125 minuta; nominacije za Oscara 2005 za režiju i scenarij; nagrada BAFTA-e za režiju; nagrade British Independent Filma za najbolji britanski neovisni film i za režiju; nagrada Evening Standarda za najbolji film; nagrade London Critics Circlea za najbolji britanski film godine, režiju i scenarij; nagrada San Diego Film Critics Society za najbolji film i scenarij; Zlatni lav u Veneciji 2004.

Sve ili ništa (2001.) – 128 minuta; u konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu 2002.; nagrada London Critics Circlea za britanski film godine.

Topsy-Turvy (1999.) – 159 minuta; nominacija za Oscara 2000. godine za najbolji scenarij; nagrada Evening Standarda za najbolji film; nagrade National Society of Film Critics i New York Film Critics Circlea za najbolji film i režiju; nagrada žirija u Sarajevu 2000., u konkurenciji za Zlatnog lava u Veneciji 1999.

Career Girls (1997.) – 90 minuta;

Secrets & Lies (1996.) – 141 minuta; nominacije za Oscara 1997. za najbolji film, režiju i scenarij; nagrada Srebrni kondor Argentinean Film Critics Association za najbolji strani film; nagrade BAFTA-e 1997. za najbolji britanski film i za scenarij, nagrada Boston Society of Film Critics za režiju; Zlatna palma i nagrada žirija u Cannesu 1996.; Independent Spirit, Fotogramas de Plata i French Syndicate of Cinema Critics 1997. – najbolji strani film; Zlatni globus 1997. za najbolji film; nagrada Goya za najbolji europski film; nagrade London Critics Circlea za redatelja godine i britanski film godine; nagrada Los Angeles Film Critics Association za najbolji film i režiju.

Naked (1993.) – 126 minuta; najbolja režija u Cannesu, u konkurenciji za Zlatnu palmu; Sudbury Cinéfest – najbolji međunarodni film; Toronto International Film Festival – nagrada Metro Media

Life is Sweet (1991.) – 102 minute; nagrade Bodil, Europacinema Academia Italiana, National Society of Film Critics (USA), Taormina Film Festival.

Velike nade (1988.) – 110 minuta; European Film Awards 1988. – najbolji film godine, Evening Standard – nagrada Peter Sellers za komediju; nagrada FIPRESCI u Veneciji.

Bleak Moments (1971.) – 111 minuta; Grand Prix (Zlatni Hugo) u Chicagu 1972., Zlatni leopard u Locarnu.Osim toga, snimio je brojne televizijske i kratkometražne filmove, od kojih izdvajamo Meantime (nagrada na Berlinu 1984.), The Short and Curlies i A Sense of History (oba nominirana za nagradu BAFTA-e za kratkometražni film)

SIMON CHANNING WILLIAMS (producent) karijeru je započeo na BBC-u, a zatim je s Mikeom Leighom osnovao Thin Man Films i producirao Secrets & Lies (Zlatna palma) te za Oscara nominirane Topsy-Turvy i Vera Drake (Zlatni lav). Producirao je i brojne druge filmove, a osnovao je i Potboiler Productions i producirao Nicholas Nickleby i Brižni vrtlar (po kojem je nazvao i zakladu – The Constant Gardener, koju je osnovao za izgradnju srednje škole u pustinjskom gradu Loiyangalani, 600 km sjeverno od Nairobia, a uključen je i u druge projekte) i druge filmove. Nedavno je kupio prava za posljednji roman Johna le Carrea The Mission Song.

DICK POPE, BSC (snimatelj) radio je na filmovima Life is Sweet, Secrets and Lies, Career Girls, Topsy-Turvy, Sve ili ništa, Vera Drake i Naked Mikea Leigha. Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada.
Nominaciju za Oscara donio mu je Iluzionist.

JIM CLARK (montažer) montirao je film Vera Drake, za što je bio nominiran za nagradu BAFTA-e. Surađivao je s brojnim velikim imenima kao što su John Schlesinger, Stanley Donen, Michael Apted i Richard Loncraine. Oscara i nagradu BAFTA-e dobio je za Polja smrti Rolanda Joffea, a drugu nagradu BAFTA-e donio mu je Joffeov The Mission. Od ostalih filmova izdvajamo Svijet nije dovoljan.

MARK TILDESLEY (scenograf) su-osnivač je Catch 22 Theatre Company za koje radi kao režiser, scenograf i glumac. Radio je i scenografije za New Vic i Royal Opera House. Od filmova izdvajamo Brižni vrtlar, Sunshine (nagrada British Independent Film Award), 28 Days Later, 28 Weeks Later, Millions, With or Without You, Wonderland te 24 Hour Party People i Code 46 koji su mu donijeli nominaciju za nagradu BIFA-e.

GARY YERSHON (glazba) surađivao je s Leighom na Topsy-Turvy kao glazbeni urednik i na Two Thousand Years (National Theatre) kao skladatelj.Skladao je i za Art, The Play What I Wrote (West End) te za brojne druge predstave slavnih kuća, uključujući Young Vic, Donmar, Almeida, Royal Court, National Theatre i Royal Shakespeare Company.Skladao je i za BBC radio, Radio 4, Radio 3, televizijske crtiće i drugo.

JACQUELINE DURRAN (kostimografija) za Leigha je radila na Sve ili ništa i na Vera Drake za koji je dobila nagradu BAFTA-e. Za nagrade BAFTA-e i Oscar bila je nominirana za Ponos i predrasude Joea Wrighta. Nekoliko je godina surađivala s Lindy Hemming, uključujući na Topsy-Turvy za koju je Hemming dobila Oscara.

CHRISTINE BLUNDELL (frizure i šminka) već osmi put surađuje s Leighom. Radila je na filmovima Life is Sweet, Naked, Secrets and Lies, Career Girls, Topsy-Turvy (dobila Oscara i nagradu BAFTA-e za šminku), Sve ili ništa i Vera Drake. Šminkala je Naomi Watts za Eastern Promises, a radila je i na Sunshine, Casino Royale, Brižni vrtlar i drugima.

* Kraj *

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!