Audio-video uređajiVijesti

Sony BRAVIA ZX1: Najtanji LCD TV na svijetu

U Berlinu se od 29. kolovoza pa do 3. rujna ove godine održava IFA sajam – jedan od najvećih sajmova na svijetu posvećen potrošačkoj elektronici. Sajam je za novinare otvoren još jučer, 27. kolovoza, a s današnje press konferencije tvrtke Sony prenosimo službeno izvješće o Bravia modelu oznake ZX1 koji je posebno interesantan zbog svoje izuzetne tankoće, koja na najtanjem mjestu iznosi svega 9,9 milimetara. Takve minimalne dimenzije ZX1 može zahvaliti LED pozadinskom osvjetljenju koje uz smanjenje dimenzija otklanja još jedan problem LCD-a: neravnomjernost osvjetljenja. Sada je to stvar prošlosti, a uz impresivne dimenzije zaslon nudi dijagonalu od 40 inča, BRAVIA Engine 2 i 100 Hz Motion Flow, te mnoge druge tehnologije poznate za Sony, a koje obećavaju nezaboravno audio-vizualno iskustvo. Cijela objava u nastavku.

BRAVIA ZX1: Najtanji LCD TV na svijetu je vrhunski izričaj high-tech životnog stila

•   Edge LED tehnologija omogućuje izradu zaslona debljine nevjerojatnih 9,9 mm
•   Stil bez kompromisa s bežičnim High Definition spajanjem sa zaslonom
•   Naj, naj BRAVIA kvaliteta slike zahvaljujući najnovijim tehnologijama poboljšanja, uključujući novi BRAVIA Engine 2 i Motionflow 100 Hz

Sony BRAVIA prvi je HD LCD TV na svijetu koji spaja luksuznu estetiku i izvanrednu BRAVIA tehnologiju slike.

BRAVIA ZX1 nudi vrhunsko vizualno rješenje zaslona veličine 40″, debljine nevjerojatnih 9,9 mm na najtanjem mjestu. Privlačna elegancija ovog zaslona debljine pločice uvelike je povećana drugim majstorskim potezom: nema signalnih kabela koji kvare savršeni dizajn.

Umjesto njih, tu je superbrza bežična veza koja prenosi nekomprimirane audiovizualne signale iz odvojenog Media Receivera na zaslon u realnom vremenu. Vizualna jednostavnost je varljiva i stvara neodoljivi osjećaj sofisticiranosti bez napora.

Dok klasični zasloni imaju CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) pozadinsko osvjetljenje, BRAVIA ZX1 je osvijetljena bočno nizom LED dioda. BRAVIA Edge LED tehnologija je ključni element naprednog inženjerstva koje se krije iza ovog posebnog zaslona.

“Ne postoji ništa slično,” kaže Hiroshi Sakamoto, Marketing and Product Planning Vice President, TV Marketing Europe, Sony Europe. “BRAVIA ZX1 je osmišljena kao jedinstven proizvod, istinski korak naprijed, nešto što će najosvješteniji kupac odmah prepoznati kao ekskluzivno i poželjno. Nakon što ga vidite, ostali TV prijemnici nikad više neće izgledati isto.”

Sve je to moguće zahvaljujući novoj ideji da se odvoji zaslon od prijemnika. Signalni kabeli iz satelitskog i kabelskog prijemnika te uređaja kao što su Blu-ray Disc™ ili PLAYSTATION®3, spajaju se samo na Media Receiver, kojeg možete držati dalje od pogleda. Video signal se šalje u zaslon preko bežične veze velike brzine sposobne za prijenos HD signala u realnom vremenu – bez kompresije.

Fleksibilnost je sastavni dio privlačnosti BRAVIA ZX1. Može se postaviti tako da se naglasi njegov jedinstven, slobodno stojeći dizajn ili postaviti na zid tako da privlači pažnju svojim ultratankim profilom. Posebno izrađen, supertanki nosač nadopunjava vrlo poseban značaj BRAVIA ZX1.

Media Receiver može se nalaziti bilo gdje u prostoriji zahvaljujući RF (Radio Frequency) tehnologiji daljinskog upravljača. Za razliku od ograničenja koja postavlja prijem u liniji pogleda kod standardnih infracrvenih daljinskih upravljača, RF radi u svim smjerovima tako da će uvijek funkcionirati.

Naravno, BRAVIA ZX1 prikazuje odličnu sliku u skladu s očekivanjima od ove robne marke. U pozadini izvrsnosti BRAVIA ZX1 slike je središnji dio BRAVIA kvalitete: BRAVIA Engine 2. Ova nova verzija hvaljenog Sonyjevog procesora signala upotrebljava vlastitu tehnologiju za poboljšanje svakog vida slike, sliku za slikom u realnom vremenu. BRAVIA Engine 2 je još bolji od prethodnika kod reprodukcije realistične crne boje, prikaza objekata nevjerojatne životnosti dubine i detalja, uklanjanja grešaka ili ‘šumova’ iz slike te reprodukcije živih boja tipičnih za BRAVIA robnu marku.

Naprednije tehnologija obrade slike osigurava da BRAVIA ZX1 jednostavno obrađuje sekvence s brzim pokretima, stvarajući sliku koja je istovremeno oštra i puna glatkog pokreta. Ključni element ovog poboljšanja je Motionflow 100Hz s IB Reduction.

Motionflow 100Hz upotrebljava jedinstveni algoritam za povećanje broja slika koje se prikazuju na TV zaslonu na 100 fps (100 Hz) inteligentnim umetanjem dodatnih slika. Ove dodatne slike kompenziraju scene koje su kod frekvencije od 50 Hz prespore za točan i gladak prikaz brzih pokreta, kao kod sporta, brzih pokreta kamere ili pomicanja teksta na donjem dijelu zaslona. Image Blur Reduction (IB Reduction) čisti originalan signal, izoštravajući svaku sliku prije nego što se ona upotrijebi kao osnova za kreiranje nove slike. Ukupan učinak je izvrsna jasnoća i pokret koji uvijek djeluju uvjerljivo.

BRAVIA ZX1 je vrlo svestran zahvaljujući 4 HDMI ulaza (1 x zaslon, 3 x Media Receiver), koji omogućuju spajanje sa sofisticiranim audio-video sustavom, kao što je Sony BRAVIA THEATRE HTP-BD3IS. Njime se čak može i upravljati drugim uređajem zahvaljujući BRAVIA Sync tehnologiji. Funkcija upotrebljava HDMI spajanje za prijenos upravljačkih informacija na druge BRAVIA Synch kompatibilne uređaje. Njome se mogu aktivirati značajke poput reprodukcije i isključivanja jednim pritiskom tipke, kojom se cijeli kućni zabavni sustav odjednom uključuje ili isključuje.

Kad su se počeli uočavati nedostaci standardnog sRGB prostora boje, na scenu je stupio novi industrijski standard koji definira gotovo dvostruko veći raspon boja. Takozvani xvYCC znači mnogo realističnije boje – uz uređaje koji su kompatibilni s xvYCC. BRAVIA ZX1 je unaprijed pripremljen za punu xvYCC podršku i nosi lako prepoznatljivu oznaku Sony ‘x.v.Colour’, tako da kupci mogu znati da ima ovu važnu značajku.

I na kraju, tu je Picture Frame mod, koji brine da zaslon nikad nije prazan. Dok se ne upotrebljava, može prikazivati detaljne slike u high definition rezoluciji, već snimljene u Media Receiver ili one koje ste sami odabrali. U svakom slučaju, zaslon može poboljšati dekor interijera upravo kako to sami želite.

Od početka do kraja, BRAVIA ZX1 je uređaj u kojem su savršeno uravnoteženi vrhunska estetika i visoka tehnologija.

Specifikacije:

MODEL

BRAVIA ZX1

Veličina zaslona (inča)

40″

Bežični HD

Bežična HD veza Media Receiver – zaslon

Motionflow tehnologija

Motionflow 100 Hz i IB Reduction

BRAVIA ENGINE 2

da

1080p Full HD

da

BRAVIA Sync

da

XMBTM (Xross Media BarTM)

da

24p True CinemaTM

da

Pozadinsko osvjetljenje

Edge LED

Live Colour CreationTM

da

x.v.Colour

da

Picture Frame mod

da

PhotoTV HD

da

USB Photo Viewer

da

Theatre mod

da

Ugrađeni digitalni tuner

DVB-T, DVB-C

Tehnologija zvuka

Dolby® Digital Plus

Sony originalni zvuk

S-Force Front Surround

DLNATM Certified

HDMITM

3 (Media Receiver) + 1 (Screen)

SCART

1

HD15 PC grafika

da

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Televizor stvarno lijepo izgleda, pa po recenziji vjerojatno ima prekrasnu sliku. Informacija koja mi fali u specifikaciji je – da li podržava mpeg2 ili mpeg4, a mozda oboje? No nazalost mi u Hrvatskoj smo još kilomertima daleko da iskoristimo tu naprednu tehnologiju.

  2. Pozz ffboris, lijepo od tebe da se i ovdje malo javiš :)

    Sony BRAVIA ZX1 ima ugra?eni MPEG4 tuner, a okvirna cijena trenutno nije poznata…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!