LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Panasonic TX37LZD85 [94 cm]

Performanse

1080p HD (Blu-ray Disc)

Nedavni zlazak filma Juno studija 20th Century Fox je odličan primjer dobrog transfera videa s 35 mm filma u HD razlučivost. Film je prepun boja široke palete, kao i mnogobrojnih detalja, tako da će u njemu uživati mnogi. S obzirom da potjeće s 35 mm filma, vidljiva je fina zrantost, što samom filmu daje lijepu teksturu i povećava vizualne detalje.

Kada ga se gleda iz veće blizine Panasonic TX37LZD85 je svojom funkcijom izoštravanja, a koju nije moguće onemogućiti, zapravo radio protiv kvalitete slike naglašavajući granice blokova koji grade dekompresiranu sliku. Dodatno, zrnatost prisutno na ovoj verziji filma je djelovala preizražena zbog izoštravanja, što bi mnogim korisnicima moglo zasmetati pri gledanju. Istini za volju, ovo je teško za zamjetiti iz većih udaljenosti, no zbog čega Panasonic nije dao mogućnost gašenja ove opcije?

Premda je cjelokupan prikaz boja bio zadovoljavajuć, nijanse kože su djelovale malo preizražene zbog pretople skale sive boje.

Panasonic TX37LZD85 prihvaća 24p signal kao takav, tako da neće biti primjetni problemi s glatkoćom scena s Blu-ray sadržaja.

Signali standardne rezolucije (Freeview Digital Television)

TX37LZD85 posjeduje ugrađeni DVB tuner, a video sadržaj koji tim putem stiže na ekran se malo drugačije tretira od onih koji stižu putem AV ulaza. Jednostavnije govoreći, sve se tretira MPEG Noise Reduction funkcijom koja, kao i mnoge druge opcije na ovom televizoru, nije zapravo opcija jer ju korisnik ne može isključiti.

Panasonic TX37LZD85 odrađuje dobar posao pri uklanjanu artefakata koji stižu digitalnim signalom. Nažalost, MPEG Noise Reduction uz to što skriva artefakte smanjuje oštrinu slike i sam prikaz djeluje lagano umjetno. Moguće je umanjiti dojam “umjetne slike” tako da smanjite vrijednost oštrine slike, SHARPNESS. S druge strane, povećavanjem oštrine jače se izražava rezna frekvencija MPEG NR filtera, te se jasno vidi da nedostaje detalja u slici i sam dojam je sličan onome kao da gledate sliku slikanu kistom.

Zaključak cijele priče jest da će slike biti dobrim dijelo čisto od artefakata koji bi inače bili vidljivi, no upravo zbog toga će drugi aspekti patiti. Dok dio ljudi će biti prezadovoljan slikom bez ikakvih smetnji i uz nešto “umjetni” look, dio će definitivno to bosti u oči. Kao i kod drugih funkcija na ovom televizoru, pitamo se zašto nije više slobode u opcijama dano korisnicima.

Igranje igara u HD-u (Xbox 360)

Premda sam zaljubljenik u Halo 3 igru već mjesecima, povremeno me smeta jedna stvar, a to je nepravednost pri mrežnom igranju. Sada djelomično znam koji je bio moj hendikep – moj HDTV ima puno veće ulazno kašnjenje (lag) nego što sam isprva mislio.

Kada spominjem ulazno kašnjenje ne mislim na brzinu odziva LCD matrice već na vrijeme koje je potrebno procesoru u televizoru da pripremi sliku prije nego što ju pošalje na sam ekran. U ovom području je Panasonic TX37LZD85 ogromno poboljšanje u odnosu na moj vlastiti HDTV. Odjednom je igra postala značajno brža, dinamičnija i igrivija. U odnosu na PC CRT monitor (za koji se smatra da ima zanemarivo kašnjenje, ako ga uopće i ima) ovaj televizor je sporiji za svega 30 milisekundi.

Još je zanimljiviji psihološki učinak kašnjenja signala – igra je odjednom djelovala kao da radi na većoj brzini, a još bolje, 24p film mod je postao iznimno koristan u igrama. Većina današnjih konzola nažalost ne vrti igre iznimnom glatkoćom već oko 30 sličica u sekundi, te je 24p film mod učinio Halo 3 bogatijim za dodatne okvire slike, čineći igru mnogo ugodnijom za oči, a sve bez ikakvih vidljivih artefakata.

Jedini nedostatak cijele priče je oštrina. Kako ovaj LCD TV sadrži algoritme za automatsko izoštravanje rubova, nazubljeni pikseli su bili shodno tome dodatno naglašeni, čineći igru manje realističnom.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Pomagajte..kupujem LCD i dvoumim se izmedu 2 tj 3 modela
    1.SAMSUNG UE40B7000 (11880kn)
    2. Phillips 42PFL9803H (12500kn)
    i ev 3. Sharp LC40LE600EV (10000kn)

    totalno sam lud a najvise dvojim izme?u prva 2.
    Jel mi može tko suvislo sugerirati.
    HVALA !!!!!!!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!