Digitalna televizija u HrvatskojVijesti

HRT 2 nakratko radio u HD rezoluciji

OiV danas testno emitirao kanal HRT 2 u visokoj razlučivosti. Kao što je i bilo najavljeno, HRT (Hrvatska Radio Televizija) u suradnji sa OiV (Odašiljači i Veze) danas je tijekom prijepodneva testno emitirala svoj drugi kanal HRT 2 u visokoj razlučivosti (HD).


HRT 2 HD pojavio se na frekvencijama u domaćoj digitalnoj zemaljskoj mreži (DTT) u Zagrebu (CH56), Splitu (CH46), Rijeci (CH36), a signal bi uskoro trebao krenuti i u Osijeku na kanalu CH47. Kanal je emitirao pod imenom HDTV Promo, odnosno na poziciji HRT HD promo kanala, a sadržaje je emitirao upscalirano sa SD rezolucije 704×576 na HD rezoluciju 1920x1080i. Za krajnjeg korisnika to znači da slika nije toliko kvalitetna koliko bi bila da se emitiraju sadržaji u izvornoj HD kvaliteti, bez skaliranja. No unatoč tome, zbog korištenja modernih tehnologija za skaliranje, slika na HRT 2 HD kvalitetnija je u odnosu na “obični” HRT 2.

Pošto se vrše intenzivna testiranja, moguće su i daljnje promjene do početka Eura 2008. Naime, u trenutku pisanja teksta HRT 2 HD je zamijenjen sa test kartom “Euro 2008”, a nešto kasnije se vratio HRT HD promo kanal sa već dobro poznatim kratkim HD razglednicama.

Podsjetimo, HRT će u visokoj razlučivosti emitirati utakmice sa europskog nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, a koje počinje ove subote, 07.06.2008. Osim Eura 2008, HRT će u visokoj razlučivosti emitirati i Olimpijske igre u Pekingu koje počinju u 8. mjesecu. Prema nekim izvorima, HRT 2 HD će Euro 2008 i Olimpijske igre emitirati u izvornoj HD kvaliteti (1920x1080i), dok će preostali sadržaji biti upscalirani na visoku razlučivost.

Spomenimo i to da je DVB-T odašiljač Sveta Nedjelja danas aktiviran i radi u SFN modu sa odašiljačem Prisavlje na kanalu CH56. Zahvaljujući odašiljaču Sveta Nedjelja, sa signalom HDTV promo kanala su pokriveni zapadni dio grada Zagreba, te sasvim izgledno gradovi Zaprešić i Samobor. Očekuje se aktivacija odašiljača u Sesvetama te odašiljača Hotel Osijek…

Izvor : satelitTv

Adsense

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!