Vijesti

Croatel uvodi HRT 2 HD u svoj DVB-T mux?

HRT HD demo screenshotPrema zasad neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje su se pojavile na raznim internetskim forumima, telekomunikacijski operater Croatel koji uz OiV na području Hrvatske ima nekoliko DVB-T odašiljača, planira iz svojeg digitalnog multipleksa izbaciti SDTV kanale HRT 1, HRT 2 i HRT Plus, te umjesto njih emitirati HRT 2 u HD-u.

Razlog tome je skoro uvođenje kanala HRT 2 HD, koji će biti eksperimentalni program u visokoj razlučivosti, a koji će biti svojevrsna priprema za emitiranje velikih sportskih događanja ove godine: Eura 2008 u nogometu i Olimpijskih Igara u Pekingu.

Na novom HRT 2 HD kanalu u početku će se emitirati razglednice u visokoj razlučivosti, baš kao i na kanalu HRT HD koji se eksperimentalno emitira već neko vrijeme sa odašiljača HRT dom u Zagrebu. Kasnije, kanal HRT 2 HD će biti tzv. upscaled verzija običnog kanala HRT 2, a što bi trebala biti svojevrsna priprema prije početka Eura i OI. Više na: SateliTV.net

Ovo je definitivno dobar znak jer se konačno počinju pokretati stvari u smjeru visoke definicije kod nas. Kako piše, HRT 2 će u početku nuditi samo razglednice i kratke HD foršpane, a tek kasnije će krenuti u HD-u, no to neće opet biti pravi HD, već konvertirana verzija SD rezolucije na onu HD, najvjerojatnije 720p. U prijevodu ovo znači da će slika biti slična onoj koju dobijete kada gledate DVD na 720p rezoluciji koju je procesirao vaš DVD reproduktor i prenio putem HDMI sučelja u televizor. Hoće li HRT biti spreman za pravi HD, makar i onaj 720p do Prvenstva i OI-a, možemo samo nagađati.

Izvor: SateliTV.net

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!