Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » TCL U55P6046 UHD HDR Android TV – recenzija

TCL U55P6046 UHD HDR Android TV – recenzija


Kvaliteta slike

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra, te VideoForge i Murideo SIX-G generatora uzoraka.

portrait-displays-calman-2016

Verzija softvera u televizoru na dan testa: Android 6.0.1, build MUE34.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*   Komentar
ANSI kontrast

(tvornički Movie – SDR, 200 cd/m2 maks. svjetlina)

4533:1 3  Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
ANSI crna boja [cd/m2] 

(tvornički bez lok. zatamnjenja, Movie – SDR, 200 cd/m2 maks. svjetlina)

0.045 3 Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
Najveća svjetlina SDR [cd/m2]

(tvornički – Dynamic)

294 2 Napomena: cijeli ekran prekrivan bijelom bojom (100% full white)
Najveća svjetlina HDR [cd/m2] 

(tvornički Dynamic)

291 1  Napomena: 10% ekrana prekriveno bijelom bojom, no isti rezultat i pri 100% pokrivanju
Najveća svjetlina HDR nakon 1 minute [cd/m2] 

(tvornički Dynamic)

290  4  U ovoj sekciji se ocjenjuje razlika u svjetlini, idealno je da svjetlina ostane unutar 5% od inicijalnog mjerenja.
Najveće greške u nijansama sive (tvornički Movie – SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

6 2  Najveća greška na 90%.
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički Movie – SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

2.9 4  Najveća greška kod žute boje.
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički Movie) 97.7 % 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički Movie – SDR) 75.7% 1 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Balans bijele boje u 2 i 20 točaka, CMS
Prosjek: 2.7 dobar rezultat

Napomena: ako nije drugačije navedeno, sve tvorničke vrijednosti iz najpreciznijeg predloška, u ovom slučaju Movie.

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

SDR

TCL_U55P6046_calibration-sdr

Pregled SDR kalibracije

TCL U55P6046 uz Standard predložak koji tvornički aktivan (i jednako neprecizan kao i kod drugih proizvođača), nudi još i Dynamic, Natural, Stadium i Movie. Najprecizniji od navedenih je Movie, dobrog pokrivanja Rec.709 raspona boja i s izraženom crvenoj komponentom u balansu bijele boje. Udio crvene raste s porastom svjetline pa tako već od 40% naviše su greške uočljive netreniranom oku – tim više jer je u svim drugim predlošcima izražena plava komponenta. Dobra je vijest da TCL nudi kontrolu balansa bijele boje za svijetlo/tamno područje, kao i u 10 točaka za preciznije ugađanje.

Izmjereni kontrast od preko 4500:1 je na razini prosjeka za VA panele i to bez ikakve pomoći kontrola poput “Mix backlight”, “Dynamic backlight” ili “Micro dimming”. Nakon niza mjerenja sa i bez navedenih kontrola, možemo zaključiti kako su iste od nikakve pomoći da dodatno poboljšaju kontrast i prikaz crne boje. Jedini veći utjecaj je imao “Dynamic backlight”, a koji varira intenzitet pozadinskog osvjetljenja ovisno o sadržaju na zaslonu – u praksi ga preporučujemo držati isključenim jer više ometa nego što koristi.

Kalibraciju smo napravili za BT.1886 gammu, a koju je U55P6046 već tvornički precizno pratio – nakon podešavanja dostupnih kontrola, dobili smo vrlo dobro balansiranu sliku s jasno vidljivim detaljima i finim gradijentima. Tijekom procesa smo malo smanjili “Contrast” kontrolu jer je tvornički ta kontrola podešena previsoko (kao i kod Samsunga primjerice) pa su najsvjetliji tonovi imali rozu nijansu.

Nakon kalibracije možemo reći da smo zadovoljni brojem dostupnih kontrola, no voljeli bismo da je podešavanje balansa bijele boje za svijetle i tamne regije preciznije. Finije korekcije bi omogućile još bolji rezultat duž cijelog raspona od najtamnijih do najsvjetlijih nijansi, iako i dobiveni rezultat je i više nego solidan. Također, kao i kod pojedinih drugih proizvođača, balans bijele boje u 10 točaka ima određene mušice, zbog čega ga na kraju nismo niti koristili.

Postavke nakon kalibracije (za SDR HD sadržaj) možete kupiti na PayHip stranici >>

HDR

TCL_U55P6046_calibration-hdr

Pregled HDR kalibracije

Kad se u U55P6046 pošalje HDR-10 signal, televizor će se automatski prebaciti u HDR način rada s dostupna tri različita predloška za sliku: Dynamic, Movie i Natural.  Sva tri predloška su neprecizno podešena kad je u pitanju balans bijele boje – posebno u svijetlim dijelovima slike gdje je plava komponenta jako izražena. TCL ovdje koristi jedan od najstarijih trikova koji sežu i van aspekta kolorimetrije – npr. i kod izrade praška za pranje rublja. Ako se poveća intenzitet plave boje, odnosno plave komponente u RGB-u, slika će se doimati svijetlijom i bit će atraktivnija za HDR sadržaj. Kako testirani model ne može prikazati sliku velike svjetline, čak ni 300 cd/m2, jasno je zašto se TCL odlučio za ovaj pristup.

Zanimljivo, čak i u Movie predlošku gdje u srednjem segmentu dominira crvena komponenta, iznad 60% svjetline plava komponenta je ponovno dominantna. Njen intenzitet nismo mogli smanjiti uz pomoć dostupnih kontrola za kalibraciju u 2 i 10 točaka.

Broj kontrola za podešavanje HDR slike je manji od onog za SDR, tako da izuzev korekcija u balansu bijele boje (u srednje segmentu), ostale aspekte poput preciznost ST.2084 (PQ) EOTF krivulje ili praćenja različitih raspona boja unutar BT.2020 spremnika nismo mogli poboljšati. Dodatno, sam panel je ograničen po pitanju vršne svjetline i raspona boja, tako da neki značajniji pomak niti nije bio očekivan.

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 3 dobra ujednačenost, bez izraženijih probijanja pozadinskog osvjetljenja
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 blago uočljiv
Refleksije zaslona 2 polu-sjajan zaslon, umjereno smanjuje odsjaj i refleksije svjetlosti
Prikaz iz kutova 1 u skladu s VA panelima – vidljiv pad zasićenosti boja i kontrasta
Ostale anomalije 2  plavičasta crna boja pri gledanju iz kuta, lagano zatamnjeni kutovi ekrana (tipično za Direct LED televizore)
Globalno/Lokalno zatamnjenje 2 gašenje ekrana kad je cijeli prekriven crnom bojom, prisutno globalno zatamnjenje koje se djelomično može isključiti aktivacijom Micro dimming kontrole
Prosjek: 2.16 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 250 max. 1 smanjena oštrina slike u dinamici, tekst teže čitljiv, padom svjetline tragovi postaju još izraženiji uz artefakte
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 1 zamućen prikaz objekata u pokretu, blagi efekt dupliranja ovisno o sadržaju, bez “akvarel” efekta
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobar rezultat, glatko izvođenje uz umjereno podrhtavanje
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 3 nije prošao 2:2 i 2:3 576i/1080i signal, sve ostale prolazi
Interpolacija slike (deJudder) / / Nije implementirana
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i osrednje MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično, vrlo glatke tranzicije
Prosjek: 2.62 dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.7
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.16
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 2.62
Ukupno: 2.49

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

TCL U55P6046 je još jedan u nizu “HDR Ready” televizora koji vas neće oduševiti dinamičnom slikom niti širokim rasponom boja u HDR-u, no za gledanje SDR sadržaja, bilo standardne, HD ili UHD rezolucije, u cjelini ostvaruje sasvim vrlo dobar rezultat. Skaliranje je odlično, slika detaljna, a dostupna redukcija šuma u slici učinkovita. MPEG redukcija digitalnih nesavršenosti je na razini ostalih modela u ovom cjenovnom segmentu.

Precizno praćenje Rec.709 specifikacije znači da će zasićenost i nijanse boja biti u skladu s originalnim sadržajem, bilo da gledate TV program ili sadržaj na Blu-rayu. Ovdje ubrajamo i filmove na najnovijem UHD Blu-ray formatu kod kojih su boje također pohranjena u standardnom, Rec.709 rasponu. Pretežno statičan, no u svakom pogledu fantastičan naslov na Blu-rayu, Samsara, izvrsno je izgledala na U55P6046 zahvaljujući kvalitetnom skaliranju na UHD rezoluciju, dobroj kontroli šuma, vjernim bojama i glatkom izvođenju.

TCL_U55P6046_hd-bunny

Big Buck Bunny -1080p60

Prikaz filmova u 24p formatu je gladak, uz blago podrhtavanje kod svijetlih objekata u pokretu. Usporedno smo gledali uvodnu špicu Prometeja Ridleya Scotta na U55P6046 i Philipsovom 65PUS7601 televizoru i bitnijih razlika u glatkoći izvođenja nismo uočili. To je odličan rezultat kada znamo da Philipsovi televizori imaju jedan od najboljih prikaza upravo 24p sadržaja. Uz navedeno i dobar kontrast pri frontalnom gledanju, U55P6046 možemo preporučiti ljubiteljima filmova, uz napomenu da nije moguće aktivirati interpolaciju slike, odnosno “efekt sapunice”.  Ako vam je to potrebno, u tom slučaju pogledajte neke druge modele poput Samsungove MU6400 serije.

Kako se radi o 60-hercnom VA panelu, jasno je kako oštrina slike u dinamici nije idealna, te se ona pogoršava što je scena tamnija. Kada tome dodamo malu vršnu svjetlinu, manju od 300 cd/m2, polu-sjajni zaslon podložan refleksijama ambijentalnog svjetla, kao i blago primjetan efekt prljavog ekrana, jasno je kako ovo nije idealan televizor za gledanje sporta. Ovo posebno vrijedi ako želite živu sliku koju ćete gledati u jako osvijetljenom prostoru.

TCL_U55P6046_sintel

Sintel 720p

U55P6046 je pokazao drugačiji rezultat od ostalih televizora kada je i pitanju prepoznavanje različitih tipova isprepletenih signala – dok većina TV-a prepozna klasične 2:2 i 2:3 kadence i prikazuje ih bez nazubljenja i moire efekta (efekta valovitih šara), a egzotične poput 2:2:2:4 ili 5:5 pravilno ne detektira, testirani model je ostvario upravo suprotan rezultat. Sve egzotične kadence koje se nalaze na HQV Benchmark 2.0 Blu-ray disku u 1080i60 formatu je pravilno prikazivao, dok su se kod onih klasičnih mogao vidjeti moire efekt. Da bismo provjerili uočava li se ovo u praksi, pogledali smo, osim TV programa, i prvi hrvatski Blu-ray disk Hrvatsko Podmorje 4, pohranjen na disku u 1080i50 formatu. Slično kao i kod prethodno testiranog Philipsovog 55PUS7502 televizora, neprepoznavanje navedenih kadenci se povremeno može uočiti u obliku treperenja finih detalja ili kada se kamera pomiče po objektu s puno linija i bridova – primjerice praznim tribinama. Srećom, u praksi se ova nesavršenost rijetko uočava i posebno ne ometa, tako da ju ne uzimamo kao veliki minus.

TCL_U55P6046_uniformity

Ujednačenost zaslona

Kod gledanja filmova snimanih analogno, na traku, uočili smo kako U55P6046 uvijek primjenjuje laganu redukciju šuma, što čini sliku čišćom i mirnijom nego što bi ona trebala biti po redateljevoj želji. Čak i aktivacijom PC i Game načina rada situacija se ne mijenja, a ako netko želi još učinkovitiju redukciju, isto može postići ugađanje Noise Reduction kontrole. Mnogi bi ovo mogli smatrati prednošću jer slika izgleda bolje, ispeglanije, no za one koji žele vidjeti originalni sadržaj što je moguće jasnije, ovo navodimo kao napomenu.

Kao ulazni model u TCL-ovoj liniji UHD televizora, ne čudi što nas U55P6046 nije zabljesnuo svojim performansama kod prikaza HDR-10 sadržaja sa širokim rasponom boja. Vršna svjetlina je mala, nema lokalnog zatamnjenja koje bi poboljšalo kontrast i istaknulo pojedine dijelove slike, a raspon boja pokriva tek 3/4 DCI-P3 raspona, dakle bez zasićenijih boja u odnosu na Rec.709 specifikaciju. Samim time kod gledanja UHD HDR sadržaja do izražaja je jedino dolazila nativna Ultra HD rezolucija panela, odnosno izvrsna oštrina slike.

paragraph-separator-divider


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

18 komentara

 1. Jako lijepa recenzija i imam par pitanja ako može pomoć. Hoće li 24p video materijal s Kodi računala spojen na ovaj TV biti “judder free” tj. biti bez podrhtavanja. Do sada sam gledao isključivo 120Hz panele, no ako to može napraviti i ovaj TV s 60Hz panelom to bi bilo izvrsno jer nije Hi-end te je povoljniji za nabaviti. Pretpostavljam da TV automatski podesi panel na 48Hz za 2:2 prikaz i zato vjerojatno nema judder efekta.

  I još pitanje za kraj, gdje se može kupiti ovaj TV? Tražio sam po Webu i nema ga u ponudi za sada.

  Hvala i lijep pozdrav,
  Darko

  • Pozdrav Darko. Upravo sam završio dodatna testiranja media playera i malo izmjenio tekst – dodatni video zapisi koje sam isprobao baš i nisu glatko radili preko USB-a ili mreže, tako da ako planirate gledati takve materijale bolje je nabaviti neki solidniji vanjski reproduktor. Koliko vidim ovo je boljka Android TV-a, barem onih koje sam isprobao. Full HD zapisi rade dobro, no generalno bolje ih je gledati preko USB-a nego mreže – webOS i Tizen u ovom pogledu bolje radi, na njima i UHD HDR preko lokalne mreže ide glatko.

   Što se 24p materijala tiče, oni će se prikazivati najvjerojatnije u 48 Hz kako ste naveli, uglavnom uz blago podrhtavanje kakvo se može vidjeti na manje više svakom 60 Hz TV-u danas (osim ako se ne upali interpolacija na modelima koji ga podržavaju, no onda je tu sapunica efekt).

   Za dostupnost ću provjeriti sutra pa se javim.

 2. Danas skoro više i nema 120 HZ panela u manjim dijagonalam. Iako se sugerira da to više nije toliko bitno, ja bih ipak više volio imati 120 Hz panel.
  Darco, da li je ta razlika danas stvarno nebitna ili ipak treba paziti i dalje na to? Kod ovog TV-a vidim da je bitno.

 3. Što se tiče neke opće kvalitete slike (bez gaminga) da li je bolji ovaj TCL ili Samsung UE55KU6400?

 4. Malo sam tražio po Web-u i vidio da TCL u USA nudi 55P607 (cca $600) model koji ima dosta bolje karakteristike (bolju sliku) nego je to slučaj s 55P6046 – bolji kontrast, svjetlinu, local dimming itd. Doduše radi se o ROKU TV-u kojim je ciljano američko tržište, no svjedno se mogao napraviti P60 model i za Europu koji bi bio sličnih karakteristika. Evo linka s recenzijom – http://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/p-series-2017-p607

 5. Da, nevjerojatna je razlika između US varijante P60 serije TCL televizora oznake 55P607 i modela 55P6046 namijenjenih europskom tržištu. U americi je navedeni model apsolutni hit sa cijenom od oko 600$ i ne samo da je best buy bez prave konkurencije, nego ga uspoređuju sa modelima u cjenovnom rangu QLED, pa čak i startnih OLED serija. Izbaciti local dimming koji je u svim testiranjima doprinosio opisima svjetline kao SAVRŠENOM, ne čak ni prosječnom, nego doslovno prikaz tamnih scena i svijetlih scena uspoređuju sa 1500$ tv-ima i razlike su okarakterizirane kao praktički zanemarive među njima. Onda čitam recenzije europske verzije i ispada da je 70% prednosti koje imaju US tv-i ovdje nepostojeće i zapravo imamo razočaravajuće prosječan TV sa malo toga čime bi se izdvajao od konkurencije u sličnom cjenovnom rangu. Žalosno. Najgore je što su očekivanja bila izrazito visoka radi brojnih recenzija, samo što sam čitao recenziju za tv koji s ovim praktički nema veze :-(

 6. Slučajno sam našao web stranicu jer sam tražio recenzije za ovaj tv jer Tele2 ima to u svojoj ponudi. Uglavnom.

  Svaka čast ljudima iza web stranice. Oduševljen sam detaljima recenzije. Naprosto oduševljen. Upravo ono što treba nekome tko se upušta u kupnju. Nadam se da će web stranica prosperirati. Sviđa mi se web recenzija i sviđa mi se video recenzija. Sve super!

  Keep up the good work.

  Maky

 7. Postovani,imate li preporuku za podesavanje slike -kalibraciju za model Samsung 50mu6102.

 8. Bok Darko. Jer možda znaš kada će se nova linija (2018) TCL-a pojaviti na hrvatskom tržištu?

 9. može li se na ovaj model instalirati VCL player?

 10. Pozdrav imam jedno pitanje

  Sve je radilo super do updatea softwera.. Nova android verzija u raznim aplikacijama… Youtube recimo prilikom prikazivanja videa zastajkuje na sekundu ili dvije dok zvuk ide normalno . pomalo je iritirajuce. Probao sam spojiti bezicno i preko lan etherneta.. Brzina na speedtestu je 80megabita down.. Ako netko zna objasnjenje bio bih zahvalan.

 11. Lomim se izmedju modela TCL U55P6006 pa čak i ovog testiranog 6046 i LG55UK6100PLB. Nigdje ne mogu naći usporedni test ili nešto slično. Da li imate neki savjet koji odabrati? Hvala

 12. Televizor je uživo i bolji od opisanog, te specifikacijama i kvalitetom se može lako mjeriti i sa višom srednjom klasom Samsunga, Sonya i LGa. Šteta je što nema više TCLa u našim trgovinama (a treći je proizvođač na svijetu!), pogotovo ovih verzija za američko tržište, koje su strašno nabrijane a jeftine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*