Digitalna televizijaVijesti

Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita

astra-word-cup-2018

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene u jednu točku na nebu – na orbitalnu poziciju 19.20 istočnu s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

U veljači 1989. satelit ASTRA 1A vodećeg svjetskog satelitskog operatera SES započeo je svoju misiju. Kao prvi satelit tvrtke SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Smješten na orbitalnu poziciju 19.2o istočno, satelit ASTRA 1A emitirao je signal za Europu. To znači da su Europljani po prvi puta mogli primati redovni linearni satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima diljem Europe. U početku, satelit ASTRA 1A emitirao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili njemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7.

U lipnju 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vrijeme odražavala se u njegovom dosegu, koji je do 1990. godine u Europi iznosio 17 milijuna kućanstava.

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija. Prva nacionalna privatna televizija nastala je svega tri godine kasnije – 1992. godine. I dan danas mnogi se sjećaju simboličke promjene koje su nastupile, a to je bila instalacija prve satelitske antene na pročelju zgrade.

Početak rada satelita ASTRA 1A i redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita povezan je s tvrtkom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV i radio stanicama, pružateljima sadržaja i internetskih usluga, kao i multimedijske usluge zahvaljujući vlastitom satelitskom sustavu. Trenutno gledatelji u Hrvatskoj mogu primati oko 400 FTA kanala, uključujući 80 u HD kvaliteti, sa SES-ovih satelita ASTRA.

ses-astra

Ove godine slavimo 30. godišnjicu redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita kao i tvrtke Astra u Poljskoj. Tijekom godina tehnologije emitiranja su se diversificirale, što je dovelo do, primjerice, OTT TV-a. Međutim, satelitsko emitiranje ima svoje neporecive prednosti, kao što su neovisnost od geografske konfiguracije tla, prirodnih katastrofa ili terorističkih napada, kao i pouzdanost, budući da veza sa zemaljskom infrastrukturom nije potrebna.

Nadalje, satelit je taj koji danas pruža neograničen prijenos signala ili sadržaja. Upravo stoga, satelit idealan izbor emitiranju sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Štoviše, satelit ASTRA 3B ostvario je prijenosi u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emitira još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje tisuća gigabajta podataka u sekundi i mogu se prilagoditi različitim potrebama, izjavio je Martin Ornass-Kubacki, predsjednik tvrtke Astra CEE:

Prvi ASTRIN satelit katalizator je tehnološke revolucije televizijske industrije kojim je započela ere satelitske televizije. Sada, 30 godina kasnije, sateliti su i dalje među liderima kada je u pitanju emitiranje video sadržaja, posebno kada je u pitanu rastuća potražnja za visokokvalitetnim sadržajem i uslugama.

Više informacija na www.astra.ses

Adsense

Sponzorirani clanak

Sponzorirane objave koje se u cijelosti prenose od naručitelja u svrhu promocije tvrtki i njihovih proizvoda. Mišljenja i podaci izneseni u ovakvim objavama ne potječu od autora HD Televizije.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!