Audio-video uređajiVijesti

AOC najavio svoj prvi gaming monitor s FreeSync 2 i HDR 400 tehnologijama

AG322QC4_aoc

AOC, poznati proizvođač monitora čije smo mnoge modele imali prilike testirati, od lipnja ove godine proširuje svoju AGON gaming liniju prvim modelom s podrškom za AMD FreeSync 2 i HDR400 standarde. Preporučena maloprodajna cijena za navedeni model oznake AG322QC4 će iznositi 5573,74 kn.

Osim navedenih tehnologija, monitor krasi 31.5-inčni 16:9 VA LED LCD zakrivljeni zaslon radijusa 1800 mm, osvježavanja do 144 Hz i Quad HD rezolucije od 2560×1440 piksela.

Dizajn je već dobro poznat onima koji su vidjeli AOC-ovu AGON liniju, uz jedinu izmjenu po pitanju boje postolja koja više nije srebrna već tamno siva. ErgoBase postolje nudi naprednu ergonomiju poput podešavanja visine i nagiba, a tu su i praktični nosač za slušalice s desne strane ekrana i drška za lakše prenošenje. LED rasvjeta je ugrađena u donji okvir i iza ekrana, a korisnik može birati između tri boje i svaku od njih podesiti na željeni intenzitet.

U prosincu 2017. VESA je objavila prvu verziju svoje DisplayHDR specifikacije za definiranje HDR performansi kod LCD monitora. Navedene su tri kategorije koje se razlikuju po mogućnosti prikaza HDR slike, kontrasta i raspona boja. Dubina boja za sve tri kategorija mora biti ista, 10-bitna za obradu slike i 8-bitna za sam piksel (pretvaranje signalu u svjetlost).

VESA-DisplayHDR-table

Navedeni AOC-ov monitor zadovoljava najniži DisplayHDR 400 standard, što znači da može postići najveću svjetlinu od 400 cd/m2, odnosno 320 cd/m2 pri dugotrajnom prikazu. Navedena klasa ne zahtijeva upotrebu LED pozadinskog osvjetljenja s lokalnim zatamnjenjem, pa će samim time i HDR efekti biti teže vidljivi u odnosu na klasični SDR signal.

DisplayHDR 400 ne zahtjeva od monitora da može prikazati širi raspon boja od sRGB kao što je to slučaj kod DisplayHDR 600 i 100 klasa (90% DCI-P3 kao kod UHD Premium televizora). U ovoj klasi tek se traži 95% ili manje sRGB-a, što znači da na ovom monitoru nećete vidjeti bogatije i raznolikije boje u odnosu na klasične modele (ne računajući na monitore sa širokim rasponom boja za profesionalne primjene).

Na kraju, tu je AMD-ova FreeSync tehnologija druge generacije koja koristi stroža ograničenja (npr. obvezan Low Frame Compensation) i HDR podršku s nižom latencijom od konvencionalnih monitora. Više o tehnologiji u videu niže:

Iako sve navedeno znači da će se testiranje monitora dodatno zakomplicirati, veselimo se vidjeti poboljšanja koje donose novi standardi. Nadamo se da će nam testni primjerak stići tijekom lipnja, a do tada možete saznati više o AOC monitorima na našoj stranici, kao i na službenoj stranici proizvođača.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!