Audio-video uređajiVijesti

AOC najavio svoj prvi gaming monitor s FreeSync 2 i HDR 400 tehnologijama

AG322QC4_aoc

AOC, poznati proizvođač monitora čije smo mnoge modele imali prilike testirati, od lipnja ove godine proširuje svoju AGON gaming liniju prvim modelom s podrškom za AMD FreeSync 2 i HDR400 standarde. Preporučena maloprodajna cijena za navedeni model oznake AG322QC4 će iznositi 5573,74 kn.

Osim navedenih tehnologija, monitor krasi 31.5-inčni 16:9 VA LED LCD zakrivljeni zaslon radijusa 1800 mm, osvježavanja do 144 Hz i Quad HD rezolucije od 2560×1440 piksela.

Dizajn je već dobro poznat onima koji su vidjeli AOC-ovu AGON liniju, uz jedinu izmjenu po pitanju boje postolja koja više nije srebrna već tamno siva. ErgoBase postolje nudi naprednu ergonomiju poput podešavanja visine i nagiba, a tu su i praktični nosač za slušalice s desne strane ekrana i drška za lakše prenošenje. LED rasvjeta je ugrađena u donji okvir i iza ekrana, a korisnik može birati između tri boje i svaku od njih podesiti na željeni intenzitet.

U prosincu 2017. VESA je objavila prvu verziju svoje DisplayHDR specifikacije za definiranje HDR performansi kod LCD monitora. Navedene su tri kategorije koje se razlikuju po mogućnosti prikaza HDR slike, kontrasta i raspona boja. Dubina boja za sve tri kategorija mora biti ista, 10-bitna za obradu slike i 8-bitna za sam piksel (pretvaranje signalu u svjetlost).

VESA-DisplayHDR-table

Navedeni AOC-ov monitor zadovoljava najniži DisplayHDR 400 standard, što znači da može postići najveću svjetlinu od 400 cd/m2, odnosno 320 cd/m2 pri dugotrajnom prikazu. Navedena klasa ne zahtijeva upotrebu LED pozadinskog osvjetljenja s lokalnim zatamnjenjem, pa će samim time i HDR efekti biti teže vidljivi u odnosu na klasični SDR signal.

DisplayHDR 400 ne zahtjeva od monitora da može prikazati širi raspon boja od sRGB kao što je to slučaj kod DisplayHDR 600 i 100 klasa (90% DCI-P3 kao kod UHD Premium televizora). U ovoj klasi tek se traži 95% ili manje sRGB-a, što znači da na ovom monitoru nećete vidjeti bogatije i raznolikije boje u odnosu na klasične modele (ne računajući na monitore sa širokim rasponom boja za profesionalne primjene).

Na kraju, tu je AMD-ova FreeSync tehnologija druge generacije koja koristi stroža ograničenja (npr. obvezan Low Frame Compensation) i HDR podršku s nižom latencijom od konvencionalnih monitora. Više o tehnologiji u videu niže:

Iako sve navedeno znači da će se testiranje monitora dodatno zakomplicirati, veselimo se vidjeti poboljšanja koje donose novi standardi. Nadamo se da će nam testni primjerak stići tijekom lipnja, a do tada možete saznati više o AOC monitorima na našoj stranici, kao i na službenoj stranici proizvođača.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!