RecenzijeVideo i foto oprema

Panasonic Lumix DC-GH5 kamera – dojmovi nakon korištenja

panasonic-gh5-header

Panasonic Hrvatska nam uljepšao siječanj i proširio vidike time što nam je na test poslao ponajbolju, ako ne i najbolju kameru za snimanje 4K UHD videa koja se pojavila na tržištu prošle godine – Lumix DC-GH5. Kako već godinama snimamo video priloge o televizorima, od raspakiravanja, kalibracija pa do recenzija, tako smo već neko vrijeme u potrazi za novom kamerom kojom bismo još kvalitetnije predstavili testirane proizvode. GH5 nam je već dugo na listi želja, a nakon ovog “teaser” testiranja želimo ovu izvrsnu kameru još i više – u nastavku doznajte i zašto.

Odmah na početku, u ovoj recenziji se nećemo osvrnuti na tehnikalije, niti prolaziti po svim opcijama koje GH5 nudi. Za to postoje specijalizirane recenzije, a kojih je do danas objavljeno napretek u tekstualnom i video formatu. Savjetujemo izvrsnu video recenziju kolege Ivana s Camerahoarders, ili tekstualni osvrt referentnog DP Reviewa.

Panasonic nam je na testiranje poslao:

  1. fotoaparat oznake DC-GH5LEG-K s Leica 12-60mm F 2.8.-4.0 kit objektivom,
  2. telefoto objektiv Leica 100-400 mm (F 4.0 – 6.3), oznake H-RS100400E,
  3. širokokutni objektiv Leica 12 mm F 1.4, oznake H-X012E i
  4. battery grip DMW-BGGH5E

Tijekom testiranja za potrebe videa smo prvenstveno koristili fotoaparat i kit objektiv, kombinaciju za koju bismo se odlučili u slučaju kupovine. Telefoto objektiv smo koristili za probu na otvorenom:

panasonic-gh5

Od listopada 2014. godine koristimo Canonovu XF100 videokameru koju smo nabavili jer nas Canonov EOS 550D DSLR fotoaparat jednostavno nije zadovoljavao što se snimanja videa tiče. Iako smo dio nedostataka riješili instalacijom Magic Lanterna, prvenstveno kad je riječ o snimanju zvuka, nismo bili zadovoljni snimkama jer su se po zaslonima snimljenih televizora redovito pojavljivale valovite šare i nazubljenost, a i kamera bi s vremena na vrijeme sama od sebe prestala snimati uslijed pregrijavanja. XF100 nam je uvelike olakšao snimanje i pružio bolju kvalitetu videa, a do danas možemo reći da je sve, pa i najduže snimke zapisao idealno, bez ikakvih prekida na SanDiskove CF kartice.

Veliki plus XF100 kamere je i u kvalitetnoj bateriji čiji kapacitet omogućuje snimanje i do 3 sata, što nam je do danas bilo dovoljno i za nekoliko seansi s jednim punjenjem. Ako se baš i dogodilo da krenemo snimati a baterija je prazna, jednostavno bi kameru spojili direktno u struju i nastavili s poslom.

canon-xf100

Ono što nam je od početka smetalo kod XF100 kamere bila je velika glad za svjetlošću, a bez koje bi snimke bile zrnate, s jako izraženim šuma koji kvari dojam. To nas je ponukalo da razmotrimo rasvjetu u prostoru gdje snimamo i da dođemo do zaključka da bez adekvatnog osvjetljenja nema dobrih videa, barem ne na opremi koju posjedujemo. Iz tog smo razloga krajem 2016. godine uložili cca. 800 kuna u dva kišobrana s kontinuiranim svjetlom, a uz koje su snimke postale mnogo čišće, uz znatno manje šuma. Ovu konfiguraciju koristimo i dan danas, a u istim uvjetima smo proveli testiranje Panasonicove GH5 kamere.

XF100 snima u maksimalnoj rezoluciji od 1920×1080 piksela u 25 sličica u sekundi, dok je 50 sličica moguće dobiti samo u rezoluciji od 1280×720 ili u isprepletenom formatu. Format snimanja je MPEG-2 što nam je svojevremeno olakšavalo montažu jer nismo trebali imati snažno računalo koje bi prožvakalo takav materijal, no danas je to zastario format koji generira nepotrebno velike datoteke s obzirom na rezoluciju.

panasonic-gh5-dimensions
Osnovne dimenzije i masa GH5 kamere s objektivom – izvor: Panasonic.hr

Već nakon prvih snimaka Panasonicovom GH5 kamerom jasno smo vidjeli sasvim očekivan porast detalja i daleko čišću sliku s manje šuma u istim svjetlosnim uvjetima.  Snimali smo u UHD rezoluciji od 3840×2160 pri 50 i 60 sličica u sekundi, kao i u 30 sličica za snimke gdje su prvenstveno statični kadrovi (npr. kad snimamo raspakiravanje televizora). Za razliku od Canona koji traži petstotinjak eura da bi se softverski otključao 30p/60p način snimanja na PAL kamerama, Panasonicov GH5 nudi izbor oba formata i jedino što zahtjeva je da se kamera upali i ugasi kako bi novi format proradio.

Dinamički raspon je također bitno veći od onog na opremi koju smo do danas koristili, tako da su kadrovi otkrivali pravi raspon detalja kakve moderni televizori mogu prikazati. Naravno, tu je i HLG HDR način rada koji nam omogućuje da HDR sliku kvalitetnije dokumentiramo u odnosu na SDR opremu koju trenutno posjedujemo.

panasonic-gh5-product

Sve hvalospjeve o kojima se priča vezano za specijaliziranost GH5 kamere za snimanje videa, iskusili smo tijekom ovog testa. Uz izvrsnu kvalitetu slike i veliki potencijal za obradu u post-produkciji, tu su i razni detalji koje napredniji korisnici očekuju od kamere ovog kalibra. Brojne tipke na tijelu aparata olakšavaju podešavanje najrazličitijih opcija, a za koje bismo trebali još nekoliko tjedana ili čak mjeseci intenzivnog druženja kako bismo ih sve upoznali. No čak i tijekom ovog kratkog testa smo naučili osnovne elemente uz koje smo bili vrlo učinkoviti u snimanju.

Kamera nudi niz video formata u kojima je moguće snimati (MOV, MP4, H.265, AVCHD), a svaki od njih zatim nudi izbor rezolucija, propusnosti (bitratea) i naprednih opcija poput HLG HDR formata. Snimke smo radili u MOV formatu jer je isti najbolje radio u Sony Vegas Pro 14 softveru koji koristimo, a naše se računalo s Intel i7-6700K procesorom, 16 GB DDR4 radne memorije i AMD Radeon R9 270 grafičkom karticom sasvim dobro nosilo u montaži i preview prozor nije toliko zastajkivao da bi uređivanje bilo neizvedivo.

panasonic-gh5-studio

Za testiranje smo koristili nekoliko godina staru SanDiskovu SDXC karticu kapaciteta 64 GB (30 MB/s čitanje, UHS-I), a koja je omogućila snimanje u UHD rezoluciji pri 25 ili 30 sličica u sekundi. Kod snimanja u 50 ili 60 sličica u sekundi u UHD rezoluciji snimanje bi se znalo iznenada zaustaviti jer kartica nije bila u stanju zapisivati tako brzo, no to je bilo sasvim očekivano s obzirom na njenu deklariranu brzinu. Uz nove SDXC kartice takvih ograničenja zasigurno neće biti.

Ugrađeni zaslon je osjetljiv na dodir i nudi prikaz u visokoj rezoluciji tako da se jasno može vidjeti je li kadar u fokusu ili nije. Optičko tražilo je također odlične rezolucije, premda smo ga malo koristili.

Stabilizacija slike u 5 osi radi izvrsno i definitivno je najbolja od svih kamera koje smo do danas koristili. Kamera ima dva utora za SDXC memorijske kartice i nudi simultano snimanje na obje što je veliki plus u slučaju važnih snimanja.

panasonic-gh5-with-lens

Sviđa nam se i ugrađeni Wi-Fi koji je odlično radio s Panasonicovom aplikacijom tako da smo mogli okidati fotografije s udaljenosti i podešavati parametre bez diranja same kamere. Od korisnih elemenata tu je i žiroskop koji olakšava podešavanje nagiba kamere kako snimak ne bi bio nagnuti ovu ili onu stranu, pomagalo na koje se je vrlo lako naviknuti.

Kao nedostatke, odnosno ograničenja s kojima smo se susreli tijekom testa, naveli bismo:

  1. Kratak vijek baterije – bez ponovnog punjenja nismo mogli snimiti čitavo raspakiravanje jednog televizora. Kako GH5 ne posjeduje mogućnost spajanja na struju, definitivno bi trebalo nabaviti dodatne baterije za duža snimanja
  2. Nestabilan autofokus – iako su novim softverskim nadogradnjama riješeni ozbiljniji problemi s autofokusom, s obzirom na klasu očekivali smo bolje performanse. Sve kadrove smo morali snimati tako da bismo prvo automatski fokusirali, a nakon toga prebacili u ručni (manual) način rada i započeli snimanje.

Snimke

U nastavku donosimo snimke koje smo objavili na TV Calibration with Darko YouTube kanalu, a koje su snimane GH5 kamerom i kit objektivom.

Za usporedbu, u istim svjetlosnim uvjetima ovo je snimka Canonovom XF100 kamerom:

Zaključak

Panasonic GH5 nam se jako svidio tijekom testa prvenstveno zbog izvrsne kvalitete video zapisa i velike fleksibilnosti koje nudi što se različitih formata i načina snimanja tiče. Izvrsne je kvalitete izrade i ergonomije, ima odličan LCD zaslon i OLED optičko tražilo, kao i sjajnu stabilizaciju slike. Panasonic također nudi i DC-G9 koji je napravljen s naglaskom na fotografiju, kao i DC-GH5S za još bolje video snimke u uvjetima slabog osvjetljenja.

Panasonic GH5 smo i prije testa priželjkivali da postane dio naše opreme, a sad je ta želja još i veća. U svakom slučaju puno hvala Panasonicu na ovoj prilici da isprobamo ovaj sjajan uređaj koji za video snimanje u ovoj cjenovnoj klasi možemo toplo preporučiti.

Više o Panasonic Lumix fotoaparatima i objektivima možete doznati na službenoj stranici.

Aktualne cijene Panasonic Lumix GH5 fotoaparata možete pronaći na nabava.net stranici.

nabava-net-logo

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!