Audio opremaHome CinemaRecenzije

Cambridge Audio TV5 (V2) TV speaker base with Bluetooth – recenzija

samsung-40mu6402-ca-tv5

Tvrtka AudioCinema Art iz Zagreba nam je na test poslala zanimljiv proizvod britanskog Cambridge Audia. Iza oznake TV5 (V2) nalazi “zvučnička baza”, odnosno komponenta koja u sebi sadrži 2.2 konfiguraciju zvučnika, a služi za poboljšanje kvalitete zvuka u kombinaciji s televizorom.  Kompaktne dimenzije omogućuju da se televizor postavi na “zvučničku bazu” ili u odgovarajući prostor u namještaju, te da se poveže bežično putem Bluetootha ili putem priloženog kabela. TV5 smo koristili sa Samsungovim 40MU6402, kao i Philipsovim 65PUS7601 UHD televizorima – pogledajte u nastavku naše dojmove.

SPECIFIKACIJE

Proizvođač Cambridge Audio
Model TV5 (V2)
Tip 2.2 audio sustav s Balanced Mode Radiator (BMR) prednjim zvučnicima 2 x 57 mm i dvostrukim niskotonskim zvučnicima 2 x 165 mm
Dimenzije 725 x 100 x 340 mm (28.5” x 4” x 13.4”)
Optički pogon ne
Broj satelita 0 (speaker base sustav)
Subwoofer ne
Broj HDMI priključaka 1 ulaz, samo ARC funkcija
Optički/koaksijalni audio Da/Ne
USB priključak Ne
Ethernet/mrežni priključak Ne
WiFi/Bluetooth Bluetooth
FM radio Ne
Utor za memorijske kartice Ne
HD audio dekoderi Ne (samo LPCM/PCM 2.0 format)

Poveznice:

Službena stranica >>

Općenite informacije o soundbar sustavima i kućnim kinima možete pronaći u našem vodiču >>

Dizajn i kvaliteta izrade

cambridge_audio_tv5_front

Cambridge Audio TV5 se sastoji od jedne jedine komponente koja svojim nenametljivim izgledom asocira na centralni zvučnik u kompletu 5.1 kućnog kina. Proizvod je kompletno crne boje, plastičnog kućišta s odvojivom mrežicom sprijeda. Oznake su također svedene na minimum – na mrežici nalazimo logotip i ime proizvođača, dok je na kućištu s gornje strane u kutu zalijepljena naljepnica s krilaticom proizvođača – “Great British sound since 1968”.

cambridge_audio_tv5_front_marking
Oznake na uređaju

Odstranjivanjem mrežice s prednje strane otkrivamo praznu i neupadljivu unutrašnjost. Na krajevima se nalazi po jedan zvučnik s patentiranom Balanced Mode Radiator (BMR) tehnologijom, te u centralnom dijelu mala konzola s bijelom kupolom, IR prijamnikom i tipkama za “učenje” kontrola s daljinskog upravljača televizora. Bijela kupola zapravo krije LE diode koje ovisno o odabranom ulazu svijetle različitim bojama (npr. optički ulaz bijelom, a Bluetooth pogađate i sami – plavom). Ugrađena opcija učenja omogućuje da u slučaju digitalnog povezivanja s televizorom možete koristiti daljinski upravljač od televizora za ugađanje glasnoće, što radi samo s IR daljinskim upravljačima.

cambridge_audio_tv5_front_console

Pogled na poleđinu proizvoda otkriva dvije bass-reflex rupe, te široku paletu dostupnih priključaka. Lista uključuje:

  • Toslink (digitalni optički audio ulaz)
  • HDMI (samo za prijam zvuka – ARC funkcija)
  • RCA stereo (analogni stereo ulaz)
  • AUX IN 3.5 mm analogni stereo ulaz i
  • 2-pinski priključak za napajanje

cambridge_audio_tv5_connectors

Osim proizvođačeve liste prioriteta za najbolju kvalitetu zvuka, a na kojoj je prvo optički, zatim HDMI i tek onda analogna sučelja, u pakovanju dolaze kabeli za sve opcije povezivanja osim RCA cincheva. U verziji V1 TV5 uređaja nije bilo HDMI opcije povezivanja. Naravno, ako ne želite koristiti kabel tu je i bežična opcija putem Bluetootha (Qualcomm aptX), a koju osim za povezivanje s televizorom možete koristiti i za slanje glazbe s mobitela, tableta i ostalih uređaja. TV5 će zapamtiti najviše 8 uparenih uređaja.

cambridge_audio_tv5_cables
Priloženi kabeli pokrivaju sve opcije povezivanja osim putem RCA cincheva.

S donje strane uređaja nalaze se dva niskotonska zvučnika, svaki s membranom promjera 16.5 cm. Čitav uređaj stoji na uzdužnim nogama koje su gumirane kako bi se spriječilo klizanje po podlozi, te koje s ostatkom konstrukcije mogu izdržati najveću masu od 30 kg.

cambridge_audio_tv5_woofers
Pogled s donje strane

U cjelini, radi se o minimalistički dizajniranom, no solidno konstruiranom proizvodu.

Balanced Mode Radiator (BMR) zvučnici

cambridge_audio_tv5_BMR_Speaker

Prije nego što smo istražiti što su to zvučnici s BMR tehnologijom, na prvi pogled smo mislili da je Cambridge Audio ugradio samo srednjetonske zvučnike u uređaj – sićušna bijela kupola sigurno nije dodatno visokotonski zvučnik, to smo prvo išli provjeriti. No nakon kratkog istraživanja na službenoj stranici, kao i detaljnog opisa na HiFiplus stranici, doznali smo o čemu se radi.

Ukratko, BMR su širokopojasni zvučnici koji funkcioniraju drugačije u odnosu na klasične zvučnike kod kojih je potrebno imati odvojene membrane za zasebna tonska područja. To znači da jedan zvučnik pokriva ono za što su inače potrebni srednjetonski i visokotonski zvučnici. Samim time ne postoji skretnica koja reže frekvencije na oko 3 kHz, u području ljudskom uhu najosjetljivijem na izobličenja, već na 250 Hz, daleko izvan osjetljivih dijelova tonskog spektra.

bmr-technology-explanation

Dodatno i vrlo bitno za kompaktne proizvode kao što je TV5, disperzija zvuka je gotovo 180 stupnjeva, što znači da se ovim zvučnicima mnogo učinkovitije može ispuniti soba čistim i kvalitetnim zvukom.

Daljinski upravljač

cambridge_audio_tv5_remote

Uz TV5 proizvođač prilaže daljinski upravljač standardne veličine, no s malim brojem tipaka koje su sabijene u centralnom dijelu. Upravljač je crne boje s mat površinom s prednje strane i zaobljenom poleđinom plastike meke na dodir. Upravljač za rad koristi 3 AAA baterije, priložene u pakovanju.

Raspored tipki je takav da se u centralnom dijelu nalazi tipka za potpuno stišavanje zvuka (Mute), a oko nje tipke za ugađanje glasnoće, te odabir ukupno četiri audio predloška (TV, Music, Film i Voice). Ispod se u jednom redu nalazi lista ulaza – ARC, OPT, AUX i Bluetooth, a u redu niže tipke za ugađanje intenziteta niskih tonova (SUB+/-). Spomenimo još i tipku za paljenje u gornjem dijelu.

cambridge_audio_tv5_remote-batteries
Upravljaču za rad trebaju tri AAA baterije

Sviđaju nam se sve tipke osim onih za odabir ulaza i ugađanje niskih tonova – smatramo da su premalo izbočene i što nemaju “klik”. Ipak, po odabiru ulaza na uređaju će trajno svijetliti LE dioda u različitim bojama, a i ugađanje niskih tonova se identificira kroz treptaj spomenute diode što olakšava korištenje.

Dojmovi nakon korištenja

cambridge_audio_tv5_in_front_of_Philips_65PUS7601

Otkako smo ga otpakirali i počeli koristiti, TV5 nas se oduševio svojom jednostavnošću, “no-nonsense” pristupom i ponajviše kvalitetom zvuka. Najviše nas je impresioniralo odlično zaokruženo srednjetonsko i kristalno čisto visokotonsko područje – čak i na velikim glasnoćama. U cjenovnoj klasi pa čak i iznad nje, ovo je najbolji kompaktni audio sustav koji smo imali prilike slušati. Niskotonski zvučnici su svoj posao odrađivali također dobro, no zbog kompaktnih dimenzija i pozicije ispod televizora, dubina i volumen nisu kao na rješenjima s odvojenim subwooferom. No, krenimo redom.

Film koji odlično prezentira adute TV5 uređaja je Fantastic Beasts and Where To Find Them (izdanje: Menart), a koji smo imali priliku gledati na UHD Blu-ray disku s DTS-HD Master Audio zapisom, dekodiranim u Samsungovom UBD-K8500 reproduktoru u LPCM stereo. Film krasi sjajan audio zapis koji i u stereo formatu zvuči izvrsno – brojni detalji poput pucketanja gorućih svijeća, nakita i kovanica koji simpatični Niffler više ili manje uspješno trpa u svoj tobolac, buke na ulicama New Yorka i u čarobnom svijetu unutar kovčega – sve navedeno TV5 prezentira čisto, dobro balansirano i bez ikakvog napora.

cambridge_audio_tv5_in_front_of_Philips_65PUS7601-a

Za razliku od zvučnika modernih televizora, a kod kojih je obično zvuk narušen refleksijama zbog njihovog položaja, BMR zvučnici TV5 uređaja su usmjereni prema gledatelju, te je samim time i zvuk jasniji i ugodniji za slušanje. Ovo je naročito uočljivo kod dijaloga, a koji TV5 prezentira solidno, pozicionirajući ga tako da imamo osjećaj kao da zvuk dolazi iz samog ekrana.

Uz Fantastic Beast smo poslušali još i Andre Rieu at Schonbrunn, Vienna na Blu-rayu. TV5 se ponovno pokazao kao solidan izbor za reprodukciju glazbe, održavajući čist i detaljan zvuk čak i u dinamičnim dionicama s velikim brojem instrumenata.

Za analizu niskih tonova smo iz kolekcije izvadili The Dark Knight Blu-ray. Zaštitni znak filma svakako je sjajna glazba Hansa Zimmera i Jamesa Newtona Howarda, uz brojne efekte u sukobima Batmana i Jokera. Upravo je ovo područje gdje TV5 pokazuje svoje slabosti u vidu ograničene dubine i snage koju takva glazba i efekti zahtijevaju. Iako su niski tonovi dobro kontrolirani kako ne bi došlo do neželjenih distorzija, čak i kad je SUB kontrola postavljena na najvećih 12/12, niski tonovi ne dolaze dovoljno do izražaja i ne mogu se nositi sa srednje- i visoko-tonskim područjem koje dominira.

cambridge_audio_tv5_in_front_of_Samsung_40MU6402
Idealna veličina televizora za postavljanje na TV2 – Samsung 40MU6402

Ipak, ne treba zaboraviti da čak ni višestruko skuplji soundbar sustavi poput Panorame 2 Bowersa & Wilkinsa, bez dodatne niskotonske jedinice ne mogu pružiti prave niske tonove potrebne za filmove i igre. Valja napomenuti da čak i ako kupite soundbar sustav s odvojenom niskotonskom jedinicom, niti to nije jamstvo da će zvuk biti dovoljno snažan i ujedno dobro definiran – nedavno testirani Samsungovi zakrivljeni soundbarovi su to pokazali, a do istog zaključka smo došli i kroz ranija testiranja. Ne smijemo zaboraviti kako je TV5 kreiran da poboljša kvalitetu zvuka, a da pritom bude što je moguće kompaktniji – u čemu svakako uspijeva.

Širina pozornice je vrlo dobra s obzirom na kompaktne dimenzije uređaja – zahvaljujući BMR zvučnicima testni prostor veličine 20 m2 se solidno ispunio zvukom – bolje od toga možete dobiti samo uz odvojene zvučnike.

TV5 solidno reproducira i jako komprimiranu glazbu koju smo streamali putem interneta. Filmska glazba preko Cinemix.us stranice je bila ugodna za slušanje, uz jasna ograničenja po pitanju detalja zbog kompresije.

Na kraju, od četiri dostupna predloška za zvuk, najviše smo koristili TV, Music i Film. Sva tri nude sličnu boju zvuka i prostornost, dok u slučaju Voice predloška visoki tonovi su potisnuti, a vokali pojačani, čime se gubi dio benefita BMR tehnologije.

 Zaključak

[review]

Maloprodajna cijena proizvoda na dan objave: 3.090,00 kn (aktualnu cijenu možete pronaći u cjeniku)

Na test ustupio: AudioCinema Art

audiocinema-art-aca-logo

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli. Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor na test ustupio Samsung Hrvatska.

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!