LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Philips 65PUS7601 vs Samsung 65KS8090 – usporedni test UHD televizora

philips-65pus7601-samsung-65ks8090-review-header

Posljednje testiranje televizora iz ponude za 2016. godinu će se odviti između UHD HDR modela visoke klase – s jedne strane Philipsovog najnaprednijeg LED LCD UHD TV-a, modela 65PUS7601 i s druge strane Samsungovog pripadnika SUHD kategorije, također LED LCD UHD TV-a oznake 65KS8090. Oba televizora ćemo usporediti u istom stilu kao što smo to napravili 2015. između LG-jevog 55UF950V i Samsungovog 65JS9502 modela, samo ovoga puta imamo modele iste dijagonale i bliže cjenovne kategorije. Hoće li pobjedu odnijeti kombinacija Android TV platforme i Ambilighta ili je u ovom slučaju klasičniji Samsung superioran kad se podvuče crta – rezultate detaljnog testiranja provjerite u nastavku.

Specifikacije

Proizvođač Philips Samsung
Model 65PUS7601 UE65KS8090
Tehnologija prikaza 10-bit (8-bit + FRC) MVA LCD panel s LED pozadinskim osvjetljenjem iza čitavog ekrana (direct LED) 10-bit SVA LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim duž donjeg okvira (edge LED)
Geometrija zaslona ravni zaslon ravni zaslon
Veličina ekrana 65 inča / 165 cm 65 inča / 165 cm
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela) Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Energetska klasa A+ (105 W, 146 kWh/godišnje) A+ (118 W, 164 kWh/godišnje)
UHD Premium certifikat ne da
HDR da (HDR-10) da  (HDR-10)
Osvježavanje zaslona 120 Hz max. 120 Hz max. + BFI (black frame insertion), 2400 PQI (Picture Quality Index)
Lokalno zatamnjenje da (Full-Array Local Dimming, FALD) da (edge LED dimming)
3D ne ne
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 1 i 2 -> verzija 2.0a + HDCP 2.2) 4 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 2x USB 2.0 i 1xUSB 3.0) Da (ukupno 3 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da Da
Wi-Fi Da Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2 DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da da/da
Operativni sustav Android TV 5.1 Tizen 2.4
Ugrađena memorija 16 GB oko 3 GB slobodno za aplikacije
CPU Quad-core Mediatek MT5993 Quad-core 1.2 GHz, Jazz-M SOC
Zemlja porijekla: Kina Slovačka
Okvirna MP cijena: 15.889,30 kn 17.955,00 kn

Detaljne specifikacije:

Oba televizora podržavaju HDR-10 standard i posjeduju odgovarajući panel da bi prikazali sliku velike svjetlosne dinamike s većim rasponom boja od Rec.709 specifikacije. Samsungov 65KS8090 model posjeduje UHD Premium certifikat što znači da zadovoljava minimalne zahtjeve koje propisuje UHD Alliance, dok kod Philipsa je potrebno napraviti mjerenja kako bi se saznali podaci o vršoj svjetlini i postotku prekrivanja DCI-P3 raspona boja.

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija (unboxing)

Video raspakiravanja dostupan samo za Philipsov 65PUS7601 TV:

Dizajn

Philips 65PUS7601

philips-65pus7601-front

65PUS7601 je uz Ambilux model 65PUS8901 jedina serija dostupna isključivo u 65-inčnoj dijagonali. Televizor krasi visoka kvaliteta izrade i elegantan dizajn kod kojeg se ističu tanki aluminijski okvir s još jednom varijacijom razdvojenog postolja oblika slova “V”. Postolje je kromirano, dobro drži TV na podlozi i 18 cm je uvučeno od bočnih rukova kako bi stalo i na nešto uži namještaj nego što je prije bio slučaj.

Osim montaže postolja, TV je moguće montirati na zid putem VESA 400 x 400 mm nosača.

Okvir od brušenog aluminija širine je 9 mm, a nakon paljenja televizora otkriva se dodatni milimetar neaktivnog dijela zaslona. Samim time dolazimo do jednake ukupne širine okvira kao i kod Samsungovog modela, uz napomenu da Philipsov model ima tanji rub u donjem dijelu (po dimenzijama jednak kao i ostali okviri).

Zaslon je mat teksture što umanjuje vidljivost obrisa objekata ispred TV-a.

Pogled sa strane otkriva veću dubinu nego kod Samsungovog modela i to zbog dva razloga. Prvi je što su LE diode smještene iza čitavog zaslona što zahtjeva dodatni prostor. Drugi su ugrađeni zvučnici s pogledom prema stražnjoj strani, dodatno izvučeni kako bi se našao adekvatan prostor za audio performanse koje je Philips želio postići.

philips-65pus7601-back

Televizor krasi i trostrani Ambilight s LE diodama smještenim na poleđini televizora.

Priključci su postavljeni u tri orijentacije, nemaju poklopce kako bi se prikrili kao što je to slučaj kod Samsunga. Među priključcima nalazimo četiri HDMI-ja od kojih oni pod brojevima 1 i 2 imaju HDMI 2.0a verziju, zatim su tu tri USB-a (jedan u verziji 3.0), CI utor, Toslink (optički izlaz), Ethernet, te satelitski i antenski ulazi.

philips-65pus7601-connectors

Za razliku od Samsunga koji je u 2016. izbacio analogne priključke na svojim televizorima, Philips je ostao na strani večine i zadržao SCART, komponentne i kompozitne ulaze, te 3.5 mm priključak za slušalice.

Ono što nam se sviđa kod Philipsovih priključaka jest položaj HDMI ulaza – dva su postavljena s pogledom prema podlozi, dok su dva bočno. Ovo je dobra vijest za sve koji koriste skupe, krute, HDMI kabele koji kod bočnog povezivanja mogu opterećivati priključak i potencijalno vremenom dovesti do problema. Upravo su dva priključka s podrškom za UHD i HDR smješteni s pogledom prema podlozi, a pretpostavljamo da će upravo oni biti najčešće korišteni.

Kvaliteta izrade je na visokom nivou i tijekom pregledavanja nismo uočili mane u proizvodnji ili ergonomiji.

 

Samsung 65KS8090

samsung-65ks8090-front

Samsungovu KS8000 serija krasi prepoznatljiv dizajn u 360 stupnjeva koji je prisutan na mnogim modelima za 2016. godinu, a Samsung će ga implementirati i u 2017. Radi se o modernom dizajnu koji kombinira metalno postolje i okvir s urednom poleđinom plastike s teksturom brušenog aluminija.

Postolje oblika slova “Y” s nesvakidašnjim prihvatom na samoj sredini poleđine doprinosi percepciji da zaslon lebdi iznad podloge. Alternativno je moguće zaslon montirati na zid putem VESA 400 x 400 mm nosača.

Srebrni okvir svega je 4 mm širok, što odlično izgleda dok je zaslon ugašen. Nakon paljenja uočava se dodatnih 6 milimetara širok okvir uz rubove aktivnog dijela zaslona.

Samsungov logotip ima pozadinsko osvjetljenje bijele boje. Zaslon koristi Ultra Black tehnologiju za smanjenje refleksija ambijentalnog osvjetljenja, isto kao i kod ostatka SUHD linije za 2016.

Pogled sa strane otkriva vitku građu zahvaljujući LED osvjetljenju smještenom duž donjeg okvira televizora. Zbog toga je dubina u gornjem dijelu svega 9 mm, te se postupno povećava sve do cca. 40 mm pri samom dnu. Zahvaljujući takvoj građi, 65KS8000 će odlično izgledati montiran na zidu.

samsung-65ks8090-back

Kombinacija snažnog LED pozadinskog osvjetljenja, kao i vitke građe SUHD televizora za 2016. godinu kao negativnu stranu ima problem sa spojem stražnje plastike i okvira. Mnogi korisnici su se žalili kako se vremenom plastika odvoji i nastaje zazor. Na našem modelu smo uočili spomenutu pojavu s desne strane, a gdje se pod prstima poklopac mogao micati nekoliko milimetara. Vidjeli smo i jače zazore, no činjenica jest da problem u kvaliteti izrade postoji i toplo se nadamo da će biti saniran na novim modelima.

Kao i kod ostalih SUHD modela iz 2016., tako i uz KS8090 dolazi poklopac za pokrivanje priključaka – iznimka je jedino utor za naponski kabel koji nije pokriven.

samsung-65ks8090-one-connect-box

Broj priključaka na samom televizoru je minimalan jer su svi oni bitni prebačeni na zasebnu jedinicu po imenu One Connect Box.  Tako na poleđini televizora nalazimo jedan USB priključak, Ethernet, utor za CI modul, EX-LINK i One Connect Box priključak, dok su antenski i satelitski ulazi, četiri HDMI-ja u verziji 2.0a, Toslink (optički izlaz) i dodatna 2 USB-a smještena na One Connect Box. U TV je ugrađen i Wi-Fi.

Za razliku od “QLED” televizora za 2017., One Connect Box kod 65KS8090 modela ne zahtijeva napajanje, već samo priključenje na TV da bi funkcionirao.

Sve u svemu, dobra, no ne i izvrsna, kvaliteta izrade i solidna povezivost.

 POBJEDNIK: Philips
paragraph-separator-divider

Daljinski upravljač

Philips 65PUS7601

philips-65pus7601-remote

Philips uz 65PUS7601 prilaže daljinski upravljač s mnoštvom funkcija. Uz ugrađeni mikrofon, Netflix tipku i kompletnu QWERTY tipkovnicu, tu je i površina osjetljiva na dodir za alternativni stil navigacije kroz izbornike.

Površina osjetljiva na dodir koja ujedno krije i fizičke tipke za navigaciju što u praksi nije idelano rješenje jer otežava navigaciju, posebno u zamračenom ambijentu. Istu situaciju smo susreli i kod ranije testiranih Philipsovih televizora s istim daljinskim upravljačem. Iako u opcijama ne postoji mogućnost gašenja površine osvjetljive na dodir, istraživanjem po internetu smo pronašli tajni kod kako ju deaktivirati. Jednostavno na upravljaču utipkajte “8687” i pritisnite Mute tipku i funkcija će biti deaktivirana. Ako ju zatrebate, samo ponovno utipkajte isti kod.

Daljinski upravljač za radi koristi dvije AA baterije, a s televizorom komunicira putem Bluetooth veze. Ergonomija i kvalitete izrade su dobri.

Samsung 65KS8090

samsung-49ks7502-remote-control

Samsung prilaže isti Smart remote upravljač kao i kod ostalih SUHD televizora koje smo testirali.

Daljinski upravljač je vrlo jednostavno izveden, kompaktan i ugodan za korištenje. Ima jednu glavnu navigaciju, sve tipke na dohvat palca i inovativne kontrole za ugađanje glasnoće i promjenu kanala u donjem dijelu. Tipka “Home” je svoje mjesto našla ispod navigacije, dok se aktiviranje ugrađenog mikrofona za glasovne naredbe nalazi u gornjem dijelu.

Sviđa nam se što se na tipki SmartHub nalazi gumirana i ispupčena tipka koju je lako pronaći u zamračenom ambijentu – u svakom slučaju puno jednostavnije nego na standardnim upravljačima koji se isporučuju uz jače modele.

2016-tv-remote-controls
Usporedba s upravljačima na tržištu
POBJEDNIK: Philips
paragraph-separator-divider

Izbornici i Smart TV platforma

Philips 65PUS7601

philips-65pus7601-smart-homepage

Philips već treću godinu implementira Android TV platformu u svoje Smart televizore, tako da ista platforma u verziji 5.1 krasi i 65PUS7601. Glavna prednost Android TV platforme leži u golemom broju aplikacija, igara i servisa dostupnih kroz Google Play trgovine. YouTube, Netflix, Deezer, TED, Plex, Twitch, Kodi, VLC samo su neke od dostupnih.

Naslovnicu nije moguće preslagivati i njeno prikazivanje uvijek prekriva čitav ekran, što je suprotno trendu koji postavljaju LG i Samsungu zadnjih godina. Bilo bi odlično da se više opcija stavi u ruke korisnika, od organizacije sadržaja pa do izgleda, no kako se čini to u skorijoj budućnosti neće postati stvarnost.

Nedavno smo testirali Sonyjev najbolji 55″ televizor za 2016. godinu, model 55XD9305, s istom verzijom Android TV platforme i komentirali kako ugrađeni dvojezgreni procesor nije adekvatan za glatko izvođenje izbornika i brzo učitavanje aplikacija. Uz to smo se povremeno susretali s nestabilnim radom i resetiranjem. Kod testiranog Philips modela, a čiji Android TV-i su u prošlosti također imali navedenih problema, možemo zaključiti kako smo nakon više tjedana korištenja zadovoljni stabilnošću platforme, uz dobru brzinu odziva.

Paljenje TV-a iz standbyja do prikaza naslovnice Android TV platforme je variralo od 5 do 10 sekundi, što je osjetno sporije od Samsungovih televizora koji naslovnicu prikažu za cca. 1.3 sekunde. U praksi se navedeno vrijeme pokazalo kao prihvatljivim za svakodnevno korištenje, iako za one koji inzistiraju na najbržem odzivu postoje i bolje alternative.

Proizvođači televizora su inertni kad je u pitanju implementacija korisničkog sučelja na UHD televizorima, tako da i kod 65PUS7601 modela susrećemo sučelje u Full HD rezoluciji, mekih rubova slova i vizuala. Ovo volimo isticati jer nakon toliko godina što su Ultra HD televizori na tržištu, smatramo proizvođači trebaju cijelu priču zaokružiti kako treba.

 

Samsung 65KS8090

samsung-65ks8090-smart-homepage

Samsung 65KS8090 koristi Tizen platformu druge generacije, a koja će u 2017. doživjeti i svoje treće izdanje. Platforma koja je na tržište izašla godinu dana nakon LG-jevog webOS-a kreirana je s naglaskom na jednostavnost i brz pristup različitim aplikacijama, ulazima i postavkama.

Izbornik je podijeljen u dva reda – u donjem su poveznice na postavke, izvor, pretragu i aplikacije koje korisnik može posložiti u redoslijedu koji želi. Gornji red otvara dodatne opcije za svaki od izbora iz donjeg reda. Tako će postavke otvoriti brzi izbor predloška za sliku, zvuk, web pretraživač preporuke stranica, Netflix preporuke sadržaja itd.

Apps izbornik nudi nekoliko kategorija u kojima možete birati između niza aplikacija koje su dostupne. YouTube, TED, Netflix, HBO GO, MAXtv, Facebook, Plex i Vimeo samo su neke od njih. Izbor aplikacija je osjetno manji nego kod Android TV modela.

Tizen je definitivno najbrža Smart TV platforma danas dostupna, te je smisleno organizirana tako da je užitak za koristiti. Proces kalibracije koji uključuje na desetke otvaranja izbornika za podešavanje slike je bio mnogo manje zamoran nego kod primjerice LG-jevih webOS televizora ili Android TV-a. Jedan od razloga je i nova organizacija postavki koje su sada grupirane u jedan izbornik, a na ne podijeljene u više kategorija kako je bilo nekad i kako većina proizvođača i danas radi.

Kao i kod Philipsovog modela, tako i Samsung ima cjelokupno sučelje u Full HD rezoluciji, a ista priča će biti i na novim Tizen 2017 modelima kako smo doznali na prezentaciji “QLED” televizora u Parizu.

POBJEDNIK: izjednačeno
paragraph-separator-divider

Multimedijalna podrška

Podrška za različite audio, video i slikovne sadržaje je dobra na oba televizora, no bolja na Samsungovom ako gledamo samo ugrađeni reproduktor. Podržani su svi aktualni video formati, h.264/h.265, Dolby Digital i DTS audio zapisi, kao i podnaslovi s dijakritičkim znakovima bilo da učitavamo sadržaj preko USB-a ili lokalne mreže. Situacija se mijenja u korist Philipsa nakon što instaliramo izvrsne multimedijalne centre poput Kodija ili Plexa. Brojni dodaci kao i podrška za praktički sve formate koje postoje (uključujući i ISO “slike”) pretvara 65PUS7601 u broj jedan izbor za one koji planiraju gledati sadržaje iz vlastite kolekcije ili preko interneta.

POBJEDNIK: Philips

paragraph-separator-divider
Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

  1. Hvala Darko, odličan test, neovisno što su modeli 2016. Oba modela, s obzirom i na “razumnu” cijenu, su vjerojatno najprihvatljivije što se može dobiti u 65″ UHD veličini.
    Možda bi kod teme odziv, trebalo dodati i vrijeme promjene kanala, ipak se radi o televizorima, a i ima nas možda još par koje to zanima jer većinom gledamo preko tunera. Ako se dobro sjećam, na Sony Androidu je mjereno cca 3.0 – 3.5 sekundi, pa koristim tuner iz DVD rekordera, gdje je 1 sekunda. Kad vrtite 10 kanala tražeći nešto zanimljivo, ili gledate 2-3 programa na preskok, bitna je razlika.
    Meni se čini da se ovaj Philips na bočnim rubovima grije osjetno više od Samsunga. Neovisno što ne volim Android na retardiranom i ne baš dobro integriranom chipsetu, zbog Ambilighta i priključaka, da trebam birati, odabrao bih Philipsa.
    Hvala još jednom :)

    1. Iveres, hvala na podršci i komentaru. Slažem se, ja bih isto nabavio Philips i to ne samo zato što sam nedavno učinio rasvjetu u sobi “pametnijom” uz Philips Hue sustav, nego i zato što je kvaliteta slike odlična s obzirom na cijenu. Planiram nabaviti termo kameru pa snimati zagrijavanje, no za očekivati je da će se Philips jače zagrijavati zbog LED rasvjete iza čtiavog zaslona.

  2. Paljenje TV-a iz standbyja do prikaza naslovnice Android TV platforme, je sa nagdradnjom Softwera i Androida 6.0.1 QM163E_U_0.6.152.0 sada puno brže.

  3. Prosječna ocjena “Kvaliteta panela i karakter pozadinskog osvjetljenja” kod Samsunga je krivo izračunata i iznosi 2,83 a ne 2,33, pa je i ocjena “Kvaliteta slike – ukupni dojmovi” za Samsung 3,09 a ne 2,92, što je bolje od Philipsa koji je dobio 2,93!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!