Kamere i kamkorderiRecenzije

Princ u dva kraljevstva: Sony Alpha a7R II Mirrorless digitalna kamera – recenzija

A7R2_03_Full

Testirali smo novi Sony flagship A7R2, fotoaparat koji ne samo da pomiče granice u fotografiji nego istovremeno nudi visoku kvalitetu videa. Obratili smo pozornost i na fotografske i video mogućnosti, no s obzirom da je HD Televizija fokusirana na video segment, u ovoj i sličnim recenzijama pridajemo veći fokus na video-centrične aspekte.

Uvod

Nakon prethodnih odvojenih modela A7S (specijaliziranog za video)  A7 i A7R, zanimalo nas je kakve rezultate ovaj punokrvni flagship fotoaparat daje i sa fotografijama i sa pokretnim slikama. Ovo je prvi fotoaparat na svijetu koji cilja na vrhunsku kvalitetu fotografija i vrlo visoku kvalitetu videa i u tom kontekstu nema suparnika. Da bi to bilo ostvarivo, zadatak nimalo lagan Sony inžinjerima bio je omogućiti 42 megapikselnom (8K) senzoru da generira 4K (UHD) video, i to u malom kućištu sa minimalnim uvjetima za hlađenje i minijaturnim baterijama. Kućišta u koje su još ugradili i stabilizaciju senzora, monitor sa podešavanjem kuta i ogromno elektronsko tražilo, većeg polja vidljivosti i od Canon 1DS optičkog tražila.

U tom kontekstu može se reći da je A7R2 je pravo malo tehnološko čudo. Kako je po našem mišljenju Sony inženjerima to pošlo za rukom i kakvi su rezultati, pokušati ćemo sažeti u ovoj recenziji. S obzirom na specifičnost ovog uređaja i količinu elemenata, podijelili smo recenziju u dva dijela.

Specifikacije

sony-a7r-ii-specs

Specifikacije
Proizvođač Sony
Model Alpha a7R II
Senzor 42.4 MP Full-Frame Exmor R BSI CMOS senzor 36 x 24 mm
Procesor BIONZ X Image Processor
Stabilizacija 5-osna SteadyShot INSIDE stabilizacija
Viewfinder 0.5″ 2.36M-Dot XGA OLED Tru-Finder EVF
Zaslon
3.0″ 1,228.8k-Dot Tilting LCD Monitor
ISO raspon 100 – 102400
Autofokus 399 Phase-Detect AF Points
Max. broj sličica u sekundi 5 fps Burst u 42 MP, najviše 22 okidanja
Ultra HD snimanje Da, 3840 x 2160: 30 fps, 24 fps, 25 fps
Max. duljina video snimke 29 min. 59 sek.
Ugrađeni mikrofon Da (stereo)
Ugrađeni flash Ne
Flash max. sync speed 1/250
Flash priključak Hot shoe
Flash sustav P-TTL
Napajanje 1x NP-FW50 Rechargeable Lithium-ion Battery Pack
Fizičke dimenzije 126.9 x 95.7 x 60.3 mm
Masa (s baterijom i memorijskom karticom)  625 g
Podržane memorijske kartice SD, SDHC, SDXC, Memory Stick PRO Duo (High Speed), Memory Stick PRO HG-Duo
Okvirna MP cijena: $3,198.00 ( B&H Photo Video, 19.12.2015.)

Poveznice:

 

Tijelo

A7R2_12_style

Već u prvom dojmu može se prepoznati visoka kvaliteta izrade. Tijelo je izrađeno od magnezija a površina kućišta dobila je finu teksturu i osjeti se čvrstoća i masivnost metala što ulijeva osjećaj sigurnosti. Iako manjih dimenzija, ovaj fotoaparat zrači profesionalnost i jasno daje do znanja da Sony misli ozbiljno. Kotačići imaju umjerenu dozu otpora i mehaničkog feedbacka i zajedno sa gumbima daju osjećaj dugotrajnosti. Materijali visoke kvalitete nisu korišteni samo za kućište, nego i za mount za objektive, radi veće sile na tom dijelu i minimiziranja šansi za mikro-pomake utjecane rastezanjem materijala pod velikim pritiskom, što ne samo da utječe na trajnost nego i na koncu i na oštrinu slike.

A7R2_05_bodyback_web

Elektronsko tražilo naraslo je na veliko 0.78x uvećanje a kontrole su zadržale isti raspored. Moguće je programirati 4 custom prekidača po želji i to za veliki broj funkcija u meniju. Mali kotačič je za dozu preosjetljiv i moguće je slučajno mijenjanje postavki, no uz navikavanje taj problem se minimizira.

Ugrađeni monitor je visoke kvalitete, sa točnom reprezentacijom onog što je ispred kamere ili snimljeno, sa vrlo dobrim kontrastom i preglednosti na otvorenom.

A7R2_06_OLED_EVF_web

OLED elektronsko tražilo jedan je od aduta ovog fotoaparata i ne samo da se radi o vrhunskom kontrastu i velikom o.78 uvećanju koje pomaže u preglednosti, vrlo visoka rezolucija, neprimjetni lag i brzi refresh rate čine ovo najboljim elektronskim tražilom na fotoaparatu koje smo ikada isprobali. Toliko je dobar da može posramiti čak i puno skuplje video i digitalne filmske kamere. Gumirani obrub sada je veći i udobniji, što je bio problem na prošlim modelima, bolja je i optika (Zeiss T) i s obzirom na kvaliteu prikaza mnogi bi mogli zamijeniti ovo tražilo za optičko. Napomena – rainbow efekt na slici artefakt je fotografije i ne postoji u stvarnosti.

Ergonomija

A7R2_08_in_hand_B_web

Tek kada se vidi u ruci, može se dobiti realan dojam koliko je ova kamera mala. Ako je vaš prioritet impresionirati klijenta velikim fotoaparatom, ovo nije najbolji izbor. Sony je unio veliki trud u minimiziranje dimenzija i nevjerojatno je što je sve uspio nagurati pod poklopac. Od pojave A7 serije mali fotoaparat više ne znači i reducirane performanse. Jedina cijena ovog pristupa je veća sabijenost fizičkih kontrola na uređaju. U početku to iziskuje malo privikavanje, no nakon nekog vremena prednost kompaktnosti te praktičnost u mobilnosti dolaze do izražaja u većoj slobodi.

Ovo je svakako uređaj koji se češće i laganije može nositi sa sobom te manje privlači pozornost. Ako je cilj što manja primjetnost i mobilnost uz vrlo visoku kvalitetu slike, ovo je fotoaparat za odabir.

A7R2_09_in_hand_C_web

Sony A7R2 zadržao je iste dimenzije u visini i širini no narasao je u dubinu. Nužnost kreirana ugrađenim stabilizatorom senzora omogućila je i bolji i sigurniji prihvat. Kamera sad osjetno bolje leži u ruci, šaka je punija i potreban je slabiji pritisak za adekvatano korištenje. Jedina zamjerka je donji dio gumiranog prihvata koji je malo preoštrog ruba. Svi prekidači su na svome mjestu i lako dostupni. Glavni kotač ima dobar otpor, čak i malo prejaki i nema šanse da se modus fotografiranja ili snimanja prebaci slučajno. Sve u svemu, prilično dobra ergonomija za tako mali uređaj.

Praktičnost

A7R2_13_UI

Za implementaciju i korištenje naprednih opcija potrebno je mudro osmisliti ne samo fizičke kontrole nego i korisničko sučelje. Ovdje je Sony napravio dobar posao u kontekstu preglednosti i pristupa opcijama. Ono gdje ima mjesta za optimizaciju je grupiranje opcija za video i foto namjene jer je potrebno više klikova za mijenjanje nekih opcija, što odvlači dragocjeno vrijeme i fokus od snimanja ili fotografiranja.

Opcije se može zadati na custom gumbe no kako je broj opcija velik uvijek je nešto potrebno mijenjati, a što se ne da sažeti u 4 kontrole, te bi bolja organizacija sučelja bila puno praktičnija. Ne radi se o dramatičnim faktorima no softverska optimizacija upravljanja fotoaparatom je prebanalni element da se to ne bi istaknulo sa ciljem postizanja jos boljeg iskustva korištenja ovako moćnog uređaja. Glavni meniji su jasni, logični i pregledni no nekoliko puta sam se gubio u donjem horizontalnom setu pod-menija. Svakako je postignut napredak od prvih verzija ovakvog pristupa sučelju, no ima još mjesta i za dodatnu optimizaciju.

A7R2_11_back_web

Gumb sa video snimanje ostao je na istom mjestu kao i prije. Nažalost. Razumijemo da je prilično nezahvalno dizajnirati tako kompaktni uređaj a da jednako zadovoljava dvije svrhe, no pomicanje desne ruke sa prihvata drške za aktiviranje snimanja je prilično limitirajući i frustrirajući faktor.

Naravno, ukoliko je kamera na stativu, ovo nije nikakav problem ali ako je cilj brzo video snimanje iz ruke, što je pogotovo praktično sa novim odličnim OLED tražilom, pokretanje i zaustavljanje snimanja je manje praktično i intuitivno. Ono što je dobro jest da je gumb taman dovoljno uvučen u tijelo fotoaparata, što smanjuje mogućnost slučajnog pritiska snimanja. Dobro odmjereno.

A7R2_04_Monitorflip_web

Monitor je moguće zaokretati 107 stupnjeva prema gore i 42 prema dolje, što uvelike pomaže u snimanju i fotografiranju iz različitih perspektiva. Uspio sam uloviti fotografije koje bi bile puno zahtjevnije bez ove opcije a sistem se čini prilično čvrst. Kad je monitor okrenut prema gore, ukoliko držite fotoaparat blizu tijelu u low modu, senzor za EVF ga ponekad automatski ugasi te mu je default postavka malo previše osjetljiva. Pomak od par centimetara od tijela ili odjeće to rješava ali ovo se svakako može još poboljšati.

Stabilizacija

A7R2_02_Sensor_web

Novi 42.4 megapikselni Exmor R senzor koristi BSI tehnologiju pozadinskog osvjetljenja i nove materijale koji omogućuju brže čitanje senzora. To omogućuje čitanje vrlo velike količine podataka u ostvarivanju odlične kvalitete videa iz ovako visoke rezolucije senzora. S obzirom na potencijal u količini zabilješke detalja i slici i videu, bilo bi šteta da su slike mutne jer vibracije su vrlo limitirajući faktor, te je radi toga Sony razvio važno riješenje za A7 seriju. Senzor se nalazi na plutajućem sistemu za stabilizaciju koji smanjuje vibracije u fotografiji i videu. Vidjeli smo značajni napredak u oštrini u fotografiranju iz ruke.

Bitna napomena je da je preporučljivo provjeriti da li je aparat prepoznao fokalnu duljinu objektiva, s obzirom da adaptira stabilizaciju prema tome, te ako nije potrebno je to ručno unijeti u Steadyshot postavkama. U video namjeni redukcija vibracija također dolazi do izražaja ali ne u svim situacijama i potrebno je isprobati kakav tip vibracija se može reducirati ovim sistemom a kakav ne može jer ponekad je kontraproduktivan.

Sve u svemu, vrlo pametno i dobrodošlo rješenje.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!