LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 43LF540V (LF5400) Full HD televizor – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

lg-43lf540v-fullhd
Full HD demo materijal

Verzija softvera u televizoru na dan testa: nepoznata

LF540V u odnosu na ranije testirane LG-jeve televizore odlikuje podjednako dobro skaliranje, postotak pokrivenosti Rec.709 raspona boja, uniformnost zaslona i vidljivost efekta prljavog ekrana, uz cca. 20% niži ANSI kontrast. Mali kontrast slike LG je pokušao prikriti globalnim zatamnjenjem koje nismo pronašli kako isključiti, a tu je i potpuno gašenje zaslona kada se na ekranu nalazi samo crna boja. S druge strane, ove trikove LG i drugi proizvođači koriste i na mnogo skupljim LCD televizorima, tako da ovo ne uzimamo kao veliku zamjerku.

Televizor je po karakteristikama vrlo sličan ranije testiranom LF5800 modelu – oba prekrivaju oko 95% Rec.709 raspona boja, imaju sličnu vršnu svjetlinu (nedovoljnu za jako osvijetljene prostore), dobro skaliranje i oštrinu prikaza, kao i ugodan kut gledanja uz uočljivo presijavanje panela (tzv. IPS glow).

lg-43lf540v-ips-glow
IPS glow efekt

LG-jev Triple XD procesor i u ovom slučaju kvalitetno skalira sliku na nativnu rezoluciju ekrana, uz nešto slabiji rezultat kada je skaliranje boja u pitanju (color upsampling), a gdje je vidljiv stepeničasti efekt. TV program je dobro izgledao, posebno nakon kalibracije, uz realistične tonove ljudske kože, teksture i oštrinu. Isprepleteni signal se kvalitetno obrađuje bez “combing” efekta (efekt češlja), titranja tankih linija ili nazubljenosti.

lg-43lf540v-sd
TV program, 576i

Tvornički je slika dobro podešena u Cinema i Expert 1/2 predlošcima, a kroz kalibraciju ju je moguće odlično ujednačiti s obzirom na mogućnosti samog panela i ugrađenog procesora.

Za razliku od modela LF5800, LF540V ne posjeduje TruMotion interpolacijski algoritam, tako da se filmovi prikazuju u 24 sličice u sekundi i s blagim trzanjem, bez mogućnosti ubacivanja umjetno generiranih sličica za glađi prikaz. To ujedno znači i da je količina detalja u dinamici ograničena na 300 od 1080 linija koliko ih se nalazi na ekranu, te da su zamućenja vidljiva.

lg-43lf540v-blu-ray
Gravitacija – Blu-ray 1080p24

Kao i drugi LED LCD televizori na tržištu, tako i LF540V ima osnovnu tehniku treptajućeg LED pozadinskog osvjetljenja zbog čega zamućenja ne nalikuju na akvarel već su bolje kontrolirana i manje uočljiva. Ipak, negativna strane ove tehnike jest dupliranje objekata u pokretu, primjerice slova na tablicama automobila ili teniske loptice.

Usporedba s drugim modelima

Sraz televizora
  LG 43LF540V LG 42LF5800  LG 43LF630V LG 42LF652V
LG 43UF778V Samsung 40J5502
Cijena (listopad 2015.)  2.999,00 kn 3.499,00 kn 3.899,00 kn 4.179,00 kn 5.399,00 kn 4.169, 00 kn
Tehnologija prikaza Edge LED LCD Direct LED LCD Direct LED LCD Edge LED LCD Edge LED LCD Direct LED LCD
Najveća grayscale deltaE 2000 vrijednost u Cinema/Movie predlošku (tvornički – manje je bolje) 4.2 4.7 7.8 2.2 4.3 8.4
ANSI kontrast s bez lokalnog zatamnjenjem 764:1 959:1 945:1 955:1 890:1 3044:1
ANSI kontrast s lokalnim zatamnjenjem / / / 1029:1 /
Kut gledanja vrlo dobar za LCD (IPS panel) ograničen (VA panel)
Skaliranje SD sadržaja (npr. 1080p Blu-ray) sličan rezultat za sve modele – u cjelini vrlo dobro
Pokretna rezolucija (max. 1080 linija) – Monoscope test 300 300 300 700 300 300
Efekt prljavog ekrana (DSE) sličan rezultat za svim modelima – blag
Percepcija boja (Rec.709 izvor) sličan rezultat za svim modelima – u cjelini vrlo dobro
Procesiranje slike u cjelini sličan rezultat za svim modelima – u cjelini vrlo dobro
Dojam kvalitete slike Za frontalno gledanje najbolji među ponuđenima je Samsung 40J5572, a iz različitih kutova i za sport LG 42LF652V.

U tablici smo usporedili nekoliko parametara vezanih za kvalitetu slike, iz koje je vidljivo kako LF540V/LF5400 ima najniži kontrast od svih testiranih televizora, no da je u ostalim aspektima vrlo sličan čak i bitno skupljim modelima.

Gaming i PC povezivanje

lg-43lf540v-pc
PC povezivanje 1080p60

LF540V/LF5400 je dobra opcija ako ste u potrazi za novim računalnim monitorom velike dijagonale. Ima ulazno kašnjenje od svega 30 ms (manje nego LF5800 model), omogućuje punu 4:4:4 reprodukciju (ako HDMI ulaz imenujete “PC”), a IPS pruža dobar prikaz boja u svim dijelovima ekrana. Brzi odziv odmah smo uočili nakon povezivanja na računalo – pokazivač se kretao po ekranu jednako brzo kao i trenutak prije dok je bio na Dellovom 24″ monitoru, a 4:4:4 reprodukcija osigurala je oštar prikaz bez zamućenja i stepeničastog efekta na fontovima (primjerice crvena slova na plavoj podlozi). Igranje je također bilo sasvim ugodno unatoč malom kontrastu panela, no s obzirom da se ionako trenutno pretežno koriste računalni monitori sličnog kontrasta, dobar cjelokupan dojam nije bio narušen.

Usporedbu ulaznog kašnjenja možete pogledati u našoj bazi podataka >>

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Ugrađeni zvučnici ukupne snage 10 W pružaju zvuk koji će odgovarati samo nezahtjevnim korisnicima. Zvuku nedostaje punoće, snage i jasnoće, tako da možete zaboraviti impresivno iskustvo gledanja filmova ili igranja igara. S obzirom na izostanak bilo kakvih audio izlaza, korisnik je s ovim modelom ograničen na ugrađene zvučnike, zbog čega preporučujemo investiciju u neki od jačih modela s digitalnim optičkim audio izlazom za sve koji žele kvalitetnije audio iskustvo.

paragraph-separator-divider

Zaključak

lg-43lf540v-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 2.999,00 kn (cijena za model 43LF5400 – Ronis, 14.12.2015.)

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Ronis

ronis-logo-2015

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

19 komentara

   1. Potpuno se slažem sa tobom. Iako sebi kogu da priuštim i skuplji televizor od ovog mislim da treba testirati televizore iz svih cenovnih kategorija, bravo Darko.

  1. Napiši da RECENZUJU i sigurno će te poslušati i izmoliti koji tv serije 8 koja je bajdvej ništa posebno osim za yugoljupce…

 1. Poštovani, da mi možete u najkraćim crtama napraviti poređenje LG43LF540 sa SAMSUNG modelom 40J5100. Koliko sam ja uspeo da zaključim, ova dva modela su tu negde po kvalitetu i cenovnom rangu. Uzeo bih onaj koji je bolji sto se obrade slike tiče kada su u pitanju filmovi i sport. Koji bi vi televizor preporučili od ova dva i ako ima neki poseban razlog voleo bih da mi pojasnite.
  Napomenuo bih da mi DVB-T2 tuner ne igra nikakvu ulogu pa mi je ta razlika nebitna.
  Hvala unapred na odgovoru.

 2. Ne znam kako da protumaćim ove dve kontradiktornosti koje sam pročitao:

  Globalno zatamnjenje:da (moguće ga je isključiti aktivacijom Dinamičkog kontrasta)

  Mali kontrast slike LG je pokušao prikriti globalnim zatamnjenjem koje nismo pronašli kako isključiti, a tu je i potpuno gašenje zaslona kada se na ekranu nalazi samo crna boja.
  Ne znam kako je mogao da dobije silver klasu ako globalno zatamnjenje nije moguće isključiti.Zamislite da gledate film sa tamnim scenama,pa to je katastrofa.

  1. Hvala na napomeni, tekst je ažuriran. Radi se o tome da je globalno zatamnjenje (kada je APL nizak, dakle malo je svijetlih objekata na ekranu) moguće deaktivirati paljenjem dinamičkog kontrasta. To vrijedi kada su na ekranu npr. objekti blijele boje, no ako su samo chroma informacije (tipa samo plava i crvena boja), tada će ponovno doći do globalnog zatamnjenja. Potpuno gašenje zaslona danas susrećemo na praktički svim televizorima, a i globalno zatamnjenje znaju imati modeli viših klasa, te često se treba dosta poigrati s opcijama i prihvatiti neke kompromise kako bi se ta “funkcija” onemogućila. Globalno zatamnjenje se ne aktivira kada je HDMI black level High, dakle za PC povezivanje nije problem.

   Klase koje televizori dobivaju u obzir uzimaju sve, uključujući i cijenu, prema tome ovo nije nešto što bi ovaj model srozalo u brončanu klasu.

   1. LG vec godinama uporno ignorira taj problem iako mislim da bi se vecina lakse pomirila sa kontrastom IPS panela takvim kakav je nego ovo sto dobiju sa njihovom kemijom.
    glede ovog dinamickog kontrasta odnosno da ako se to upali da onda se deaktivira globalno zatamnjenje………. kaj bi to tocno trebalo raditi, ta funkcija. Naime w755c ima opciju advanced contrast enhancer i tek kad se to upali onda zapravo dobijem simptome koje LG ima po defaultu, u tamnjim scenama pozadinsko osvjetljenje se smanji i izgubi se hrpa detalja. Zvuce mi kao funkcije koje bi trebale imati isti ucinak a zapravo rade sasvim suprotno ako sam dobro skuzio.

    1. Problem dinamičkog kontrasta su i titlovi,jer ih tv prepoznava kao nešto svijetlo i potamni cijelu slika,pa ako je scena tamna(svemir) ne vidi se ništa!!!!

  1. pa rekao bih da je to karakteristika svih LG modela jer time poboljsavaju manji kontrast IPS panela (u odnosu na VA) a oni koriste iskljucivo IPS LCD panele.

 3. Jedno pitanje za Kodi korisnike.
  Kako pustiti film koji streamam sa neta u Kodiju na smart Tv preko wifi-ja?
  Znam za soluciju povezivanja kablom PC-a i TV-a, al da bi to izbjegao kako uraditi preko mreze.
  Evo pokusavam vec dva dana, nasao neke upute na youtubu al nista.
  Znaci ne skinuti film,nego online stream?

  1. ako dobro kuzim, ono kaj tebi treba je nekakav mirroring. Mislim da se kod LGa to zove miracast i u teoriji to radi bez nekih vecih mudrolija sa android uredjaja. Za PC moras imati win 8.1, mislim da na 8 ne radi i onda negdje pod settings dodas wireless display.

   1. Pokusao sam miroring al u mene je win 10 pa nikako nisam mogao to ustimati.
    Nasao sam miroring upute takođe na youtubu al nikako na win 10 to nisam mogao napraviti.
    U stvari sto meni treba je nacin slican DLNA za sto je Kodi sposoban po youtube uputama, al naravno nisam uspio.
    Neznam do cega je al neide. I Kodi i Tv(sony 42w705 SEN) su na istoj mrezi al za sada nista.
    Ostaje i dalje prvo skinuti film pa preko Serviia pustiti na TV.

 4. Pozdrav svima. Potrebna mi je pomoc. Imam ovaj tv vec od januara ove godine. Vec od marta je pocela da se javlja neka svetlost na sredini ekrana, tacno iznad lg znaka. Citao sam na forumima i neki kazu da je to probijanje ekrana koje se javlja kod led edge tehnologije. Od skora je pocela da se javlja svetlost sa leve strane tj kao da su led diode pojacane i da svetle vise…(od donje leve ivice jedno 15cm duzine.). Kada je pusten film ili neka igrica ne primecuje se osim kada je bela pozadinska boja ili crna tj kada su staticke stvari u pitanju npr kada ukljucim neku veb stranicu sliku itd. Inace sam tv povezao sa racunarom. Imam garanciju i zanima me da li ljudi imaju slicnih iskustava vezana za ovaj problem koji sam naveo i da li tv podleze garanciji posto sam citao na forumima da u servisima kazu da je to kao normalno nesto i da ne uvazavaju garanciju. Unapred Vam Hvala

  1. pa nis ne kosta probati zaliti se. Ako je bas jako vidljivo na crnome, mozda ti i prodje. No nazalost, daleko smo od UK gdje TV mozez zamijeniti samo tako. Ili bilo kaj ako nisi zadovoljan.

 5. Posto nema testa za 43LH541V, prinudjen sam ovde da postavim pitanje. Da li mi preporucujete da kupim spomenuti model, jer mi generalno smart opcija ne treba? Kako je misljenje o ovom novom modelu, i jel imate sta drugo da ponudite? Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!