4K Ultra HDVideo kamere i fotoaparati

Leica SL: Vrhunska fotografija susreće profesionalni 4K video

Leica_SL_01

 

Leica, legendarna kompanija široko poznata u svijetu fotografije i filma po vrhunskim proizvodima, predstavila je novi fotoaparat sa full frame senzorom, bez tipičnog ogledala i prizme. Tako se rodio novi sufiks SL, s obzirom da “R” kao “reflex”, što označava ogledalo u skraćenici SLR, ovdje više ne postoji. Prelaskom na mirroless sistem omogućeno je kreiranje multinamjenskog nosača objektiva i korištenje cijelog seta Leica objektiva različitih generacija i modela.  Ovaj fotoaparat tako koristi Leica L mount, koji sa adapterima podržava Leica T, S, R, M i Leica cine seriju PL objektiva. Ovaj pristup također omogućuje i brže okidanje, na koje ne utječu mehaničke limitacije ogledala.

Nužna promjena koju ovaj pristup donosi je odbacivanje optičkog tražila i korištenje elektronskog. Leica je ovdje ostvarila veliki napredak, implementirajući u SL model novo EyeRes tražilo, najveće rezolucije do sada  (4.4 Mp) i najvećeg uvećanja od 0.8x, te frekvencije prikaza od 60 Hz. Čisto radi reference, slika je veće rezolucije od prosječne 2K kino dvorane, stoga prelazak na elektronsko tražilo ne bi trebao biti problem za zaljubljenike klasične full frame fotografije. Vanjski monitor koristi dodirni zaslon veličine 2.98 inča i moguće je prilagoditi pristup preferiranim funkcijama fotoaparata za što praktičnije korištenje.

 

Leica_SL_02

 

Tijelo kamere izrađeno je preciznom obradom od jednog bloka aluminija, uz minimalistični ali promišljeni dizajn. Brzina okidača seže od 1/8000 do ekspozicije od 30 min, maksimalna brzina okidanja je odličnih 11 slika u sekundi, a kompanija je vrlo ponosna na fantastičnu brzinu autofokusa od 0.1 sekundi, koja je moguća prilikom korištenja novo predstavljenog zoom objektiva Leica Vario-Elmarit-SL 24–90 mm f/2.8–4 ASPH. Leica za LS model naglašava odličan dinamički raspon, prikaz boja i tonalni raspon. Kamera također omogućuje vrlo visoki raspon osjetljivosti, od 50-50000 ISO a senzor od 24 Mp ne koristi low pass filter radi zabillježavanja što veće količine detalja.

Uz VLog video opciju snimanja, Leica SL omogućuje zadržavanje punog dinamičkog raspona u videu. Koliko je Leica ozbiljna za video namjenu ove kamere govore i implementirane funkcije za snimanje videa: Focus Peaking, Histogram, Clipping/Zebra, Level, Grid Overlay, Aspect Ratio i Safe Area. Tu su i manualne postavke za audio snimanje, podrška za 48Khz/16 bitni zvuk, i audio ulaz i izlaz. Leica SL snima UHD video do 30 sličica u sekundi a 1080p do 120p. Kamera snima interno 8 bitni 4:2:0 video, no dozvoljava 10 bitno 4:2:2 snimanje preko HDMI konekcije, čime se svrstava u profesionalnu razinu video kvalitete, zadovoljavajući broadcast standarde i omogućujući ozbiljniju post produkciju slike. Sve u svemu, ova kamera predstavlja vrlo moćan multifunkcionalni uređaj za foto i video namjenu.

 

Leica_SL_03

 

Najavljena cijena od 7450 dolara lako se može činiti visoka za full frame digitalni fotoaparat u 2015. godini, no treba uzeti u obzir da je ovo vrhunski fotoaparat sa mogućnošću snimanja UHD videa visoke kvalitete sa profesionalnim video funkcijama, i naravno – da se radi o Leica brandu. Svakako nam je drago da je i Leica zakoračila u svijet pokretnih slika i smatramo da je predstavljanjem ove kamere taj korak učinjen na razini koja i dolikuje ovakvoj kompaniji – vrlo visokoj.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!