Home » Obavijesti/ostalo » Gamut modernih televizora – nova sekcija na stranici

Gamut modernih televizora – nova sekcija na stranici

tv-gamut

Svaka recenzija televizora na HD Televiziji obiluje brojnim podacima, a jedan od sve aktualnijih je i raspon boja koji moderni HDTV-i mogu prikazati. S obzirom da pitanje raspona boja postaje sve aktualnije, otvorili smo novu sekciju na stranici na kojoj ćete moći pronaći upravo te podatke.

U tablici se nalazi podatak koji govori koliki postotak DCI-P3 raspona boja televizor pokriva u najboljem slučaju, odnosno kada prikazuje svoj nativni gamut. Ovaj podatak je prvenstveno zanimljiv za Ultra HD televizore zbog nadolazećeg Ultra HD Blu-ray formata koji stiže već iduće godine. Što je postotak prekrivanja veći, to televizor može prikazati više boja, zasićenijih i realističnijih nego prije. Ipak, u tablici se mogu naći i rezultati za Full HD modele s obzirom da neki od njih mogu prikazati iznenađujuće širok raspon boja, poput nedavno testiranog Samsungovog J5572 modela.

Osim same tablice u kojoj se nalaze do sada analizirani televizori, na spomenutoj stranici ćete pronaći i ukratko objašnjene pojmove poput gamuta, prostora boja, te mističnih skraćenica poput Rec.709, DCI-P3 itd.

Do rezultata dolazimo uz pomoć SpectraCal CalMAN softvera u najjačoj Ultimate for Business verziji, X-Rite C6 kolorimetra i AV Foundry VideoForge Classic izvora signala.

Link na podsekciju >>

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

lg-55e6v-review-header

LG 55E6V (E6) UHD HDR OLED TV – recenzija

Na testu nam se našao najbolje rangiran 55-inčni OLED televizor iz LG-jeve ponude za 2016. ...

panasonic-dx700e-header

Panasonic 58DX700E (DX700E) Firefox Ultra HD TV – recenzija

Nakon testa najboljeg Full HD televizora iz Panasonicove ponude za tekuću godinu, modela DS630E, testiramo ...