LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 32J5572 vs. LG 32LF5800 Full HD televizori – usporedni test

Kvaliteta slike (Picture Quality)

lf5800-vs-j5572-gravity
Kadar iz filma Gravitacija, Blu-ray izdanje Menarta (LG lijevo, Samsung desno)
 • LG 32LF5800 – verzija softvera u televizoru na dan testa: 03.10.07
 • Samsung 32J5572 – verzija softvera u televizoru na dan testa: 1205

Isti sadržaj smo istovremeno gledali na oba televizora, od DVB-T signala, preko DVD-a, Blu-raya, igara na PlayStation 3 konzoli i PC povezivanja.

Glavna razlika između ova dva televizora proizlazi iz različitih panela na kojima se temelje. LG-jev LF5800 koristi IPS, dok Samsungov J5572 koristi VA panel. Osnovna razlika između ova dva tipa panela je u kontrastu i konzistentnosti prikaza ovisno o kutu iz kojeg se zaslon gleda. IPS ima mali kontrast (oko 1000:1) i širok kut gledanja, dok VA ima upravo suprotne karakteristike (kontrast od oko 3000:1 i uzak kut gledanja). Više o panelima možete doznati u našem detaljnom testiranju.

Prvo što smo pogledali na ovim televizorima nakon kalibracije bilo je Blu-ray izdanje filma Gravitacija, jedan od referentnih naslova u našoj kolekciji testnih diskova. Tijekom frontalnog gledanja s udaljenosti od oko 2 metra, prednost je pokazao Samsungov TV zbog tri puta većeg kontrasta, širokog raspona boja u skladu s Rec.709 specifikacijom, te činjenici da ne “boluje” od globalnog zatamnjenja slike kao njegov rival.

S obzirom da koristi panel koji ostvaruje manji nativni kontrast nego konkurencija, LG je u LF5800 implementirao globalno zatamnjenje kada je ekran pretežno crn i na njemu se nalazi malo objekata. Dobar primjer su odjavne špice filmova s crnom pozadinom i malom količinom bijele boje na slovima koja se prikazuju. Da u takvim trenucima ne biste gledali sivu umjesto crne boje, LED pozadinsko osvjetljenje se prigušuje, čime crna postaje realističnija, no isto tako vršna bijela boja nije onako blještava.

lf5800-vs-j5572-dvb-t-hd
Slo 1 HD – 1080i signal

Bez obzira koji smo predložak isprobali i kako smo god nazvali HDMI ulaz na kojim smo imali povezanu PlayStation 3 konzolu, globalno zatamnjenje nismo mogli otkloniti. Upravo zbog te činjenice ovaj televizor ne možemo preporučiti za gledanje filmova, posebno ako razmatrate veću dijagonalu i gledanje u polumraku ili potpunom mraku. LG-jevi televizori serije 6 ne boluju od ovog ograničenja (poput modela LF630V).

Zbog navedenih ograničenja su kadrovi “Gravitacije” bili impresivniji na Samsungovom J5572 televizoru. Detaljnost u sjenama i mračnim kadrovima ostaje nepromijenjena bez obzira na svjetlinu cjelokupnog kadra, a zvijezde u pozadini svijetle jednakim intenzitetom.

Situacija se, očekivano, mijenja ako se previše približite ekranu ili ako ga gledate iz kuta. U tom slučaju hvalospjevi o velikom kontrastu i zasićenim bojama padaju u vodu, a umjesto beskrajne crnine svemira konkretni kadrovi filma Gravitacija izgleda bljedunjavo i neuvjerljivo. Isto vrijedi i za ostale sadržaje koje smo pogledali, posebno one sa širom paletom boja – gledanje iz kuta pruža značajno lošiji rezultat i ovo vidimo kao glavno ograničenje kako ovog, tako i ostalih televizora temeljenih na VA panelima.

lf5800-vs-j5572-angles

LG-jev LF5800 je po pitanju kutova gledanja bitno bolji izbor i ako planirate TV gledati s više pozicija u sobi, toplo preporučamo da odaberete ovaj ili neki drugi model s IPS panelom. Promjena boja (color shifting) je bitno manji bez obzira sjedite li metar ispred ekrana ili ste samo u prolazu odlučili baciti oko na neki prilog ili scenu iz filma. Za one koji razmatraju kupovinu televizora kojeg bi koristili i kao računalni monitor, LF5800 je dobar izbor.

Po pitanju skaliranja slike i njenog procesiranja, za oba modela imamo podjednako dobre riječi. Oba kvalitetno prikazuju sadržaje standardne rezolucije, bez stepeničastog efekta, “raspadanja” isprepletenog signala (eng. combing) i drastičnih zamućenja koja bi od slike napravile akvarel koji nije ugodno gledati. Izvlačenje detalja nije onako dobro kao na modelima viših serija, posebno kada govorimo o jače komprimiranim sadržajima, no na ekranu 81 cm velike dijagonale razlika nije drastična.

Oba modela imaju pomoć treptajućeg LED pozadinskog osvjetljenja, no kako su bazirani na 50/60 Hz panelima, oštrina slike nije dobra kao kod modela viših serija. LF5800 ima TruMotion algoritam s interpolacijom 24 Hz (filmskih) sadržaja, no bez mogućnosti povećanja pokretne rezolucije. Samsungov kandidat ima LED Clear Motion funkciju koja ubacuje crne okvire slike, no naši testovi su pokazali da je poboljšanje zanemarivo i da LG-jev model u cjelini ima nešto bolju percepciju oštrine u dinamici. Za ljubitelje sportskih sadržaja savjetujemo odabir nekog od modela serije 6 s većom oštrinom slike u dinamici.

lf5800-vs-j5572-dvb-t-hd2

Efekt prljavog ekrana je blag kod oba modela, tako da ne bi trebao smetati prilikom gledanja nogometa ili drugih sportova u kojima se kamera pomiče po terenu ujednačene boje. Redukcija šuma u slici je bolja na Samsungovom modelu, a isto vrijedi i za prikaz raznih egzotičnih isprepletenih formata. Ako ekran gledamo frontalno, tada je prikaz boja za nijansu bolji na Samsungovom modelu, posebno po pitanju zelene boje koju može bolje prikazati.

U cjelini, bolji dojam po pitanju kvalitete slike je pokazao Samsungov J5572 model.

 POBJEDNIK: Samsung

paragraph-separator-divider

Gaming

Oba modela imaju specifične predloške za igranje, LG Game predložak za sliku, a Samsung Game mode način rada koji je po običaju zakopan duboko u izbornicima. Kašnjenje slike je više nego dvostruko kraće na Samsungovom modelu, što je u kombinaciji s 3x većim kontrastom prilikom frontalnog gledanja pružilo bolji dojam u igrama, bez screen tearinga ili bilo kakvih drugih anomalija. Prednost LG-jevog modela je u manjem color shiftingu zbog korištenja IPS panela (bolja ujednačenost boja na zaslonu).

 POBJEDNIK: Samsung
paragraph-separator-divider

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Sa zvučnicima okrenutima prema podlozi i ukupnoj snazi od 20 W, oba televizora pružaju kvalitetu zvuka u skladu s prosjekom za nižu srednju klasu televizora.  Za nezahtjevno gledanje serije i filmova će poslužiti, no izostanak baseva i mutni visoki tonovi svakom iole zahtjevnom korisniku neće biti dovoljno dobri i tražiti će rješenje kako poboljšati kvalitetu reprodukciju. Rješenja ima nekoliko, od spajanja PC zvučnika na 3.5 mm stereo izlaz, pa do povezivanja s vanjskim A/V receiverom putem HDMI ARC ili Toslink opcije, tako da situacija nije bezizlazna. Više o temi možete doznati u našem edukativnom članku.

POBJEDNIK: izjednačeno

paragraph-separator-divider

Zaključak

lf5800-vs-j5572

Provedeni test je pokazao kako više prednosti ima Samsungov kandidat, a koji s obzirom na cijenu jako dobro zaokružuje sve važne parametre prilikom odabira novog televizora. Kako je vidljivo iz liste glavnih prednosti i nedostataka, Samsung po pitanju kvalitete slike dobiva više bodova u svim segmentima osim kuta gledanja, no to je boljka svih, čak i višestruko skupljih, televizora s VA panelima:

Kao 3 glavne prednosti LG-jevog 32LF5800 modela naveli bismo:

 1. kvalitetu izrade
 2. širok kut gledanja (za LCD TV) i dobro procesiranje SD i HD signala
 3. brzo sučelje, dobar multimedijalni reproduktor

Kao 3 glavna nedostatka LG-jevog 32LF5800 modela naveli bismo:

 1. mali kontrast i globalno zatamnjenje koje nije moguće isključiti
 2. ograničena pokretna rezolucija (mala oštrina u dinamici)
 3. veliki input lag, zastarjela NetCast Smart TV platforma, nema DVB-T2/S2

Kao 3 glavne prednosti Samsungovog 32J5572 modela naveli bismo:

 1. veliki kontrast i uvjerljive boje (99.8% pokrivenost Rec.709 raspona boja)
 2. dobro procesiranje SD i HD signala, konzistenta reprodukcija (ne pati od globalnog zatamnjenja)
 3. podršku za HEVC, Tizen Smart TV platforma, malo ulazno kašnjenje, DVB-T2/C/S2

Kao 3 glavna nedostatka Samsungovog 32J5572 modela naveli bismo:

 1. pad kontrasta i zasićenosti boja pri gledanju iz kuta (color shift)
 2. relativno spora Smart TV platforma; titlovi u zasebnim datotekama preko mreže ne rade
 3. ograničena pokretna rezolucija (mala oštrina u dinamici)
S obzirom na cijenu i mogućnosti, smatramo Samsungove J5572, odnosno J5502 (isti model samo bez DVB-S/S2 prijamnika) najboljom kupovinom u nižoj srednjoj klasi.
lg-32lf5800-award samsung-J5572-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Kupite LG 32LB5800 u Ronisu (2.899,00 kn) >>

Kupite Samsung 32J5572 u Ronisu (2.899,00 kn) >>

Na test ustupio: Ronis

ronis-1

 Za aktualne cijene posjetite Jeftinije.hr >>

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

58 komentara

 1. Pozdrav, malo sam zbunjen, pa kao mi netko može razjasniti,
  je li 50 Hz na panelu povezano sa kvalitetom slike ( broj titraja ili broj sličica ) ili je to povezano sa strujnih 50 Hz?

  1. nema nikakve veze sa frekvencijom struje, to je frekvencija osvjezavanja samog panela. Guglaj LCD refresh rate pa ce ti biti jasnije o cemu se radi.

   1. Izgleda da ima veze sa strujom makar posredno povezano, zato su kod nas paneli 50, 100 Hz a u americi npr. 60, 120 Hz.. Ovo za osvježavanje mi je jasno ali mi nije bilo to za struju ..

 2. Od tih novih modela da li mi mozete reci za SAMSUNG UE48J6202 u kojem bi on bio rangu proslogodisnjih tv-a?
  On je koliko vidim po specifikacijama jaci od ovog testiranog, i ima jos 100Hz VA panel ako sam dobro vidio. Prije sam na LG-u imao True motion sad neznam kako se to zove na Samsungu pa me zanima jel ima ovaj model sta sam naveo to da se rikta? To sam na LG-u znao palit kad mi je slika trzala pa mi pomoglo.
  I jos ako bi mogli napravit usporedbu SAMSUNG UE48J6202 i PANASONIC TX-50CS630E? Cjenovno su tu negdje i 3D mi nije toliko bitan, posto samsung nema a panasonic ima 3D.
  Najvise gledam HD filmove i sport u HD.

  Zahvaljujem svima na odgovorima i pomoci.

 3. Zasto Samsung ne prikazuje ispravno titlove, a modeli iz prijasnjih godina rade bez greske? Jedan od razloga, zastoNE Samsung.

   1. Titlova nema u opcijama, pa gore je i Darko naveo taj problem. Imam Ju7000, dok na 32h5000 sve uredno otvara. Znaci isti film sa istim titlom, na H5000 modelu uredno otvara, a na JU 7000 uopce ne prikazuje titlove. Nesto su zabrljali nha modelima u 2015.

 4. pogrijesio sam sto nisam uzeo JU7502, jer sam mislio da su to isti televizori, samo sto je ovaj zakrivljen, ali 7502 ima puno bolji kontrast i boje . Osobno se uvjerio.

    1. Ako nije proslo vise od 7 dana moraju ga zamjeniti. Takva su prava kupca. Jednostavno veli da nije zadovoljan proizvodom i da ga zeli zamjenit za drugi. 100% sam siguran u to.

     1. Ne mora ništa objašnjavati, u roku od 7 dana može zamijeniti stvar, ali samo mora sačuvati kompletnu ambalažu. A ako se kupuje preko weba, ima 14 dana za otkazivanje, zamjenu ili povrat novca bez ikakvog objašnjenja.

      1. Danijel, ukoliko će mu trgovina izaći u susret naravno, ali ako neće nema nikakvih prava unutar sedam dana od kupnje u trgovini.
       A ambalažu kada vračaju ljudi rijetko kada ostave u stanju u kakvoj su je dobili a taj bi proizvod morao nazad u prodaju.

  1. Nije istina.U 7 dana imaš pravo vratiti bilo koju robu, bez ikakvog objašnjenja i dobiti natrag novac.Normalno da roba mora biti bez oštečenje.

    1. Pa radim u trgovini pa znam. U 7 dana kupac ima pravo vratiti robu ako sa njom nije zadovoljan, bez obzira bil ona ispravna ili neispravna. A ako je covjeku proslo i 20 dana sigurno ce mu zamjeniti tv posto bi uzeo jos skuplji tv. Koja je trgovina u pitanju ako se moze znati?

     1. Mene bas zanima gdje se to moze zamjenit ako nepase? Ja trebam kupit tv i strah me da me ne potrefi neki losiji panel da ima prevelik DSE ili slicno. Prije me uvijek tako potrefilo ali sam srecom uspio vratit. Sad neznam gdje uzet a da mogu vratit ako opet nebudem imao srece?

      1. Zar zaista ovdje ima toliko neukih ljudi da ne kazem tezu rijec, pravo od sedam dana se odnosi na kupnju na daljinu odnosno preko interneta kada se roba ne moze vidjeti uzivo prije kupnje. Malo prouciti Zakon o zastiti potrosaca i Zakon o obveznim odnosima prije lupetanja pogotovo vi koji radite u trgovini.Sve ostalo spada pod pozitivnu poslovnu praksu, svasta se moze tu procitati

 5. Kupio sam gore testirani Samsung prije mjesec dana i samo da dodam par stvari koje su me oduševile… pošto imam Samsungov mobitel povezao sam ga s TV-om i TV je uredno reproducirao film koji je bio na mobitelu.. i to sa titlovima u .srt datoteci. Jedna od glavnih značajki zašto sam se odlučio za taj model je satelitski reciever koji je ugrađen u TV, pošto u zgradi imamo antenski sustav za zemaljske i satelitske programe. Aplikacije se mogu downloadati ako kreirate samsung account, što nije posebno navedeno u priručniku pa može zbuniti korisnika.

 6. Nas zakon je nedorecen, kao i cijela drzava. Nezna se tko pije, a tko placa. Mislim da novac ne mozes dobiti natrag, ali mozes zamjeniti za drugi proizvod, ako je sve tip-top.

  1. Situacija je tu dosta nejasna i katkada je teško tražiti povrat ili zamjenu ovisno o kakvom se problemu radi. Konkretno DSE je jako teško dokazati… Ja sam konkretno imao TV na testu koji je patio od velike mrlje nasred ekrana i to je bilo i više nego uočljivo i to ne samo na crnom ekranu već i pri gledanju po danu. Javio sam distributeru i TV je otišao na servis, a koji mi je za koji dan javio kako oni nisu pronašli nikakav defekt i da je to posve ispravan proizvod. Još bih shvatio da se radilo o modelu niske klase, no ovo je bio model serije 9, dakle visoka klasa. Čak sam i slike slao gdje se jasno vidi što nije u redu, no nisu to uvažili…

   Što se povrata/zamjena itd. tiče, najbolje prolaze oni koji pristupe zdravorazumski, jasno objasne problem i proizvod s ambalažom mogu vratiti u što je moguće boljem stanju. Izvoditi nekakve cirkuse, pozivati se na kojekakve paragrafe ili prijetiti sudovima bitno smanjuje šansu dolaska do rješenja na zadovoljstvo kupca.

   1. Slažem se sa Darkom, jedino sa zamolbom na ljubazan način se može doći do rezultata koji kupac priželjkuje, pozivati se na zakon i na prava koja su krivo protumačena češće dovede do nesporazuma i u principu gore situacije za kupca..

 7. Zar zaista ovdje ima toliko neukih ljudi da ne kazem tezu rijec, pravo od sedam dana se odnosi na kupnju na daljinu odnosno preko interneta kada se roba ne moze vidjeti uzivo prije kupnje. Malo prouciti Zakon o zastiti potrosaca i Zakon o obveznim odnosima prije lupetanja pogotovo vi koji radite u trgovini.Sve ostalo spada pod pozitivnu poslovnu praksu, svasta se moze tu procitati

  1. Ja sam tako vratio 3 tv al plasme. Sve se da rijesiti samo uljudno i sporazumno. Jer i trgovcima je stalo do njihovog ugleda a konkurencija je velika. Zato se takvi proizvodi kupuju ako je moguce u strucnim trgovinama gdje rade ljudi koji se razumiju u ono sto prodaju. Pa ce lakse i shvatit problem kupca ili nezadovoljstvo proizvodom.

   1. A jel se moze znat gdje se to moze zamjenit u takvim situacijama? Ja trebam uzet tv a strah me da ne dobijem sa nekim recimo defektnim panelom. To sam znao imat jedan pa kod gledanja nogometa sam imao crnu ko fleku. Jednom sam dobio panasonic plazmu koja imala po visini blago zaobljenu crtu takvu, ko sjena neka. Od onda imam nocne more pri kupnji tv-a novog.

 8. Jedino mo nije jasno kako mogu ducani tipa Harvy Norman ili emmezeta spustit cijenu na dogovor za cak 20%. Npr. Cijena tv sony nije bitno model bila 9800 a kad sam spomenuo da santa domenica ima cijenu isto tog modela za 7900 odma su mi ponudili i oni takvu cijenu. Znaci rade na princip A.P.P

 9. Samsung mi je odgovorio , u vezi titlova, da je problem u media serveru (UMS), a kada sam im poslao protu pitanje, da taj isti media server normalno otvara i reproducira titlove iz serije F, pa cak i iz serije H, opet su odgovorili isto. LG sve reproducira bez problema. Darko, mozete li im vi sto odgovoriti ?

 10. Darco,
  Sony KDL43W805CBAEP i Sony KDL42W815BSAE2 razlika u 3D pasivni i aktivni i u Hz pa me zanima da li da kupim tv koji ima pasivni ili aktivni 3D.Naravno skuplji je prvi tv pa me zanima da li se isplati placati vise a ne dobiti puno bolje.Hvala

  1. Sve zavisi kolika je razlika u cijeni. Kakav god je android na ovogodišnjem Sony-ju sumnjam da je lošiji od prošlogodišnje smart platforme. Tu je i jedan inch razlike :).

 11. Pozdrav,

  Razmisljam o kupnji samsung ue32j5572 tv.
  Moze li mi netko reci sta tocno znaci nedostatak koji je naveden u recenziji kod samsung ue32j5572 – ograničena pokretna rezolucija (mala oštrina u dinamici)?

 12. Pozdrav!! Imam molbu da mi kažete detaljne karakteristike za SAMSUNG UE 40J5002 AKXXH , naime kupio sam prije neki dan novi tv ali nigdje nepiše koliko ima Hz, mili sekundi, tip natrice TN ili koji već i vrstu pozadinskog osvjetljenja. I nažalost nečita titlove sa USB ulaza a slika i zvuk uredni.

 13. Vidim da se nije odgovaralo na pitanja od 9 mjeseca. Ali bi molio admina ili nekog tko slučajno naleti na ovaj članak a ima samsungov ue32j5572 da mi reče kakav je ugrađeni satelitski reciver. Da li je lako snalaženje između programa, prebacivanje, sortiranje i ono najvažanije da se jednim pritiskom na daljinskom mijenja iz satelitskog načina rada u zemaljski odnosno kabelski način rada.

 14. Pozdrav!

  da li je Samsung u međuvremenu adresirao problem s neprikazivanjem titlova za model 32j5572?

  Hvala…

   1. Razmišljam o kupnji dotičnog modela pa istražujem zasad…
    Citirati ću isječak iz teksta:
    “Po pitanju titlova bolji se pokazalo LG zbog urednog prepoznavanja i reprodukcije titlova izvan i unutar MKV datoteka bilo da smo iste pokretali preko USB-a ili mreže. Samsung, baš kao i kod ranije isprobanih modela serija 6 i 9 ne reproducira titlove u zasebnim datotekama preko mreže, a i pojedine MKV datoteke s integriranim titlovima također nisu radili.”

    Također, da li OS Tizen u tom modelu ima integriran ili mogućnost integracije Netflixa? Hulua? Amazona?

  1. Problem nije u TV-u nego u Pickbox-u. Picxbox trenutno nije kompatibilan s najnovijim operativnom sustavom ( Tizen ). To je odgovor koji sam dobio od Pickbox-a. To je bilo u 10-tom mj. prosle godine.

 15. Darco imam pitanje za tebe,

  vlasnik sam Samsung 32J5572. Imam problema sa HDMI lagom. Problem je sljedeci: Imam od bnet-a digitalni prijemnik ( Albis 8100 ), i on je stalno upaljen. Tv je programiran da se u odredjeno vrijeme navecer ugasi. Sljedece jutro kada upalim TV moram cekati 3-4 minute da bi se slika pojavila. Ali, ako prije paljenja TV ugasim prijemnik – znaci upalim TV nakon njega prijemnik – onda se slika pokaze odmah. Stvarno je frustrirajuce da moram paziti kojim cu redosljedom paliti TV i prijemnik.
  Takodjer posjedujem i PS4 konzolu. Tu je problem drukciji nego kod digitalnog prijemnika. U ovom slucaju prvo moram upaliti konzolu i nakon sto se digne OS tek onda smijem prebaciti na hdmi od PS4. Ako prvo prebacim na hdmi od konzole i tek onda upalim konzolu opet cu morati cekati 3-4 minute da se slika pojavi.
  Postoji li neko rijesenje????

 16. Kupljen samsung nedavno, ocito stavljaju losije panele nego na testu, postavke kalibracije daju zuckastu sliku, Pickbox i dalje ne radi.

  1. pa dobra kalibracija ce uvijek dati taj zuckasti (warm) ton. To bas nema veze sa panelom nego koju temperaturu boje odaberes.

   1. Kod mene na neutralnoj boji i fakat je neutralna, za mene najbolje rjesenje (subjektivno), sve ostalo je nekako zamor za oči.

 17. Postovani koja je razlika izmedju modela 32j5572 i 32j5502.Da li za 5502 vaze postavke posle kalibracije.Hvala!!

 18. postovani,nedavno sam kupio 48 j5500, televizor je stvarno dobar ali mi mnogo smeta pozadinsko osvjetljenje kojekao da izbija na crnim podlogama,na svjetlim se nevidi i slika je super,kad ga smanjim ne vidi se ali onda je i slika pre tamna,ima li kakve pomoci i da li to podleze reklamaciji,unaprijed hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!