Tutorijali/uputeVodiči

Samsung 46H7000 – postavke za 2D, 3D i gaming

samsung-46h7000-header

Na našem YouTube kanalu već neko vrijeme možete pronaći video priloge u kojima prikazujemo postavke slike nakon 2D kalibracije. S obzirom na veliki interes, od sada ćemo za sve nove televizore koje ćemo testirati objavljivati dodatno i postavke za 3D sliku, kao i upute kako podesiti sliku za igranje igara. Prvi model koji smo na taj način obradili je Samsungov najbolji ravni Full HDTV za 2014., model 46H7000.

Broj korisnika koji HDTV koristi kao zaslon za igranje jako je velik, no osim rijetkih svijetlih primjera (Sony), televizori tvornički nisu dobro podešeni za korištenje u svrhu monitora. Kašnjenje slike je veliko, oštrina prenaglašena, a interpolacija uzrokuje pucanje slike što se posebno dobro vidi kod igara. Sam odabir Game predloška za sliku nije dovoljan, potrebno je još mnogo toga dotjerati, baš kako je prikazano u sljedećem videu:

Iako se o 3D-u slabo priča već neko vrijeme, niti ga se spominje u predstavljanju novih modela, njegovi ljubitelji postoje među nama. Ovisno o sadržaju i 2D-u-3D konverzija zna polučiti dobar rezultat i učiniti gledanje zabavnijim nego što bi ono inače bilo. Slično kao i po pitanju postavki za igranje, tako i u slučaju 3D slike potrebno je napraviti niz korekcija kako bi slika bila ugodnija za gledanje, o čemu više u prilogu u nastavku:

Na kraju, tu je klasičan 2D režim koji se najviše koristi i koji je i po statistikama na YouTubeu najpopularniji. Postavke su prvenstveno namijenjene za komponentni izvor (kao Blu-ray reproduktor), no savjeti iz videa se mogu iskorisiti i za gledanje TV programa i druge izvore.

 

Napomena na kraju: sve postavke koje objavljujemo nisu zamjena za pravu kalibraciju, već služe kao smjernice. Ovo posebno vrijedi za kontrole kao što su balans bijele boje (White Balance) i raspon boja (Color Management System), a koje su individualne od modela do modela. Intenzitet pozadinskog osvjetljenja, kontrast, svjetlina i gamma se također podešavaju ovisno o ambijentalnim uvjetima i kombinacija koju smo naveli u video prilozima možda neće vrijediti u vašem slučaju (iako je ciljana na ambijent koji većina ima – nešto između svijetle i zatamnjene sobe).

Više HD Televizija videa možete pronaći na našem YouTube kanalu >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!