Home » Vijesti » Audio-video uređaji » London iz perspektive ugroženog orla sniman Sonyjevom kamerom

London iz perspektive ugroženog orla sniman Sonyjevom kamerom

sony-AZ1VR-video

Po uzoru na pariški let orla štekavca koji je pomoću kamere na svojim leđima snimio jedinstvene prizore francuske metropole, Zaklada FREEDOM i umjetnička izložba Here Today… stvorili su jedinstven film snimljen Sonyjevom HDR-AZ1VR akcijskom kamerom pričvršćenom na orlova leđa koji je preletio neke od najpoznatijih znamenitosti Londona.

Prvi film dostupan je na YouTube kanalu Sony Akcijske kamere, a idući video uradci bit će prikazani u sljedećih nekoliko dana.

U 2014. godini navršava se pedeseta obljetnica IUCN-ovog crvenog popisa ugroženih vrsta. Kako bi dostojno obilježili ovaj važan događaj te fpritom uključili što širu i što mlađu publiku u očuvanje prirode, Zaklada FREEDOM i umjetnička izložba Here Today… stvorili su potpuno jedinstven film koji oduzima dah iz perspektive ugroženog orla koji leti iznad najpoznatijih znamenitosti Londona.

Prateći nevjerojatan video FREEDOM-a o Parizu, ovog puta je snimljen do sada neviđen pogled na London. Sonyjeva HDR-AZ1VR akcijska kamera pričvršćena je na orlova leđa koji je poletio sa Zlatne galerije katedrale svetog Pavla, s balkona Gradske vijećnice prema Tower Bridgeu, zvjezdarnice Greenwich i vrha ArcelorMittal Orbit tornja u Olimpijskom parku.

Prvi film prikazan je uživo u srijedu, 19. studenog 2014. u 16:00 sati na YouTube kanalu Sony Akcijske kamere: https://www.youtube.com/watch?v=C94x-xTk4j4&feature=youtu.be

Cilj filma je podići svjesnost o važnosti očuvanja prirodnog svijeta i odgovornosti čovječanstva da brine o ugroženim vrstama. Ljudi se često osjećaju isključeni iz prirode radi života u urbanim sredinama zaboravljajući koji utjecaj na njihove živote ima okolina u kojoj žive. Međunarodna umjetnička izložba Here Today… koja će biti otvorena u Londonu od 25. studenog do 17. prosinca 2014. godine u Old Sorting Officeu u ulici New Oxford detaljnije se bavi ovom tematikom.

sony HDR-AZ1VR

Sony HDR-AZ1VR kamera

S više od 50 međunarodno proslavljenih umjetnika i istaknutih opinion makera, Here today… postavlja pred svoje posjetitelje izazove vezane uz uobičajene predodžbe o okolišu potičući istovremeno njihove promjene kroz program događanja, rasprava i radionica inspiriranih izložbom. Izložba obuhvaća djela vrhunskih umjetnika poput Andyja Warhola, Sira Petera Blakea, Gavina Turka, Tracey Emin, Carstena Höllera i Douglasa Gordona.

Freedom je snimio film o Londonu uz pomoć dva orla: kraljevskog orla i orla štekavca, oba na listi ugroženih vrsta IUCN-a. Jacques-Oliver Travers iz organizacije FREEDOM pomaže ugroženim orlovima oko povratka u divljinu učeći ih kako da žive i love. Strastveni obožavatelj ptica grabljivica i osoba koja smatra da ptica odrasla u zatočeništvu može biti puštena u divljinu Jacques-Olivier uči orlove kako letjeti pri čemu se koristi jednom od najoriginalnijih metoda. On trenira orlove kao sportaše i uči ih kako letjeti i loviti skijajući, leteći i vozeći kajak s njima. Na taj način drastično povećava njihove mogućnosti za preživljavanjem, a sve veći broj orlova štekavaca izvan popisa ugroženih vrsta je dokaz za to.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

  1. Fascinantno, no još je bolji snimak onaj doleta s Eiffelovog tornja na Trocadero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

lf5800-vs-j5572

Samsung 32J5572 vs. LG 32LF5800 Full HD televizori – usporedni test

Seriju 5 televizora za 2015. smo do sada dotaknuli jedino s Panasonicovim CS520E modelom, no ...

hdtv-200k-milestone

Test LG LB650V webOS televizora premašio 200 000 gledanja na YouTubeu

YouTube kanal HD Televizije ovih je dana dosegnuo dvije velike brojke. Prva je preko 2 ...