4K Ultra HDAudio-video uređajiLG ElectronicsNajave testova

Najava testa: LG 49UB850V Ultra HD webOS televizor

lg-49ub850v-header-fish

Na testu nam se napokon našao LG-jev Ultra HD televizor s webOS operativnim sustavom – model 49UB850V. UB850V još možete pronaći i u 55″ velikoj dijagonali ekrana. U oba slučaja radi se o televizorima s IPS panelima LG.Displaya, a čija je nativna rezolucija 3840 piksela u 2160 linija. Za obradu slike brine se Tru-ULTRA HD Engine, a televizor također podržava i Cinema 3D tehnologiju za trodimenzionalni prikaz sadržaja.

Ključna obilježja:

 • ULTRA HD 8.3 megapiksela
 • Tru-ULTRA HD Engine
 • 2.0 zvučni sustav (20W)
 • CINEMA 3D tehnologija
 • webOS Smart TV – novi user-friendly operativni sustav
 • Magic Remote – daljinski upravljač osjetljiv na pokrete

UB850 ima najtanji okvir oko zaslona od svih Ultra HD televizora koje smo do danas susreli,  zbog čega ugašen izgleda kao da je okvir svega nekoliko milimetara debeo. Paljenjem televizora otkriva se crni okvir na samom panelu, no i tada ukupna debljina ne prelazi jedan centimetar. Okvir srebrne boje je izrađen od plastike, baš kao i čitava matirana poleđina. Samo je postolje – prepoznatljivog dizajna za LG Electronics, izrađeno od metala.

lg-49ub850v-lifestyle

Prvi susret s webOS-om u Ultra HD rezoluciji je ostavio podijeljene dojmove. Ono što nam se svidjelo jest brzina izvođenja webOS-a, a koja je brža od svih ranije testiranih modela LB6 i LB7 serija. I dalje postoje usporenja i kod prvog otvaranja izbornika za podešavanje pojedine stavke se moraju učitati, no korisničko iskustvo u cjelini je bolje. Ono što nam se nije svidjelo jest što je sučelje ostalo u Full HD rezoluciji, a koja se mora skalirati na Ultra HD rezoluciju panela. Ovaj isti “problem” smo susreli i kod Samsungovih Ultra HD televizora za ovu godinu. Tako se glavni prodajni adut aktualnih Ultra HD televizora – veća rezolucija slike, ne prezentira adekvatno i sasvim je jasno da su korisnici zbunjeni samim pojmom televizora ultra visoke rezolucije. Za televizore itekako vrijedi ona “vidjeti znači vjerovati”, a čini se da proizvođači to ne žele shvatiti.

Kompletan test očekujte uskoro na stranici, zajedno s kalibracijom i komentarima na kvalitetu slike. Do tada možete pogledati video raspakiravanja televizora:

Više informacija možete pronaći na LG Hrvatska stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

 1. Hello, when do you think you will publish your test of the LG UB850V? Are you able to compare it with the Samsung HU7500? In my country the LG is 200 EUR cheaper so i am hesitating between those 2 models.

  1. Hi, test should be online next week. Calibration and processor tests are done so it is only a matter of time to write all results and impressions down :).

   Compared to HU8500, I see LG not so perfect in terms of contrast and quality of upscaling – Samsung does that job better. Also, factory picture settings were not so great and I had quite a few problems calibrating it (jerky controls, gamma that can not be perfectly corrected). Apart from that, colors were excellent and wide viewing angles is also something that is great for most living rooms.

   1. Darko,

    Još uvijek nema testa, a ja se lomim između ovog LG 49UB850V i Samsunga 48HU7500.
    Možete li mi preporučiti koji uzeti.
    Vrijedi li razlika od nekoliko tisuća kuna od LG 47LB730V?
    Htio bi uzeti tv u idućim danima prije nove kako bi ostvario 5 godišnje jamstvo ako se odlučim na LG.
    Unaprijed hvala.
    Sretan Božić

    1. Pozdrav Hrvoje,

     Test će biti online do kraja godine, no već sada mogu reći kako je Samsungov model bolji izbor – Ultra HD početne klase niti kod jednog proizvođača se posebno ne ističe, pa tako je slučaj i kod LG-jevog UB850V modela.

     1. Darko, hvala na odgovoru. Da li je onda bolje uzeti 47LB730V? Da li ću tu dobiti više za uloženo bez obzira što se ne radi o UHD modelu. Zapeo sam između ova tri modela, sada je jedan dio otklonjen Vašim odgovorom, ali ostaje ovo drugo pitanje

 2. Poštovanje.

  Da li imate u planu testirati LG UHD model 65UB980V.

  Osim toga, koliko se sjećam u jednom Vašem skorašnjem članku, objavili ste da ste prisustvovali prezentaciji Philips modela za 2014.godinu.

  Zainteresovan sam za kupovinu (kao alternative gornjem modelu LG) Philipsovog UHD modela 65PUS9109,
  te me takodje interesuje da li će te u skorije vrijeme raditi njegovu recenziju (bilo 55/65 modela navedene serije).
  U vezi navedene Philipsove serije 9100, s obzirom da su se nakon njegove prezentacije pojavile različite informacije na netu, interesuje me: 1) da li je riječ o modelu sa “bočnim”, ili “punim pozadinskim” osvjetljenjem
  (kao što je to slučaj kod Philipsove serije 9800), 2) te koju vrstu matrice koristi VA ili IPS.

  Unaprijed zahvalan.

  1. Pozdrav,

   Zatražio sam 65UB980V za test, no ne mogu potvrditi da ću ga i dobiti. Philipsov top model serije 9 (65PUS9809) ću najvjernoatnije testirati u prostoru TP Visiona jer su odlučili da je ipak prekomplicirano da ga šalju na test na moju lokaciju.

   Za podatke vezane za 9100 model, budem se raspitao jer trenutno ne raspolažem točnim podacima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!