Home » Vijesti » 4K Ultra HD » LG predstavio 31MU97 – 4K Digital Cinema monitor

LG predstavio 31MU97 – 4K Digital Cinema monitor

lg-LG 31MU97

U imenu ovog novog i par puta najavljivanog monitora naslućuje se neka logička poveznica sa filmskim svijetom. Da se ne radi o samo marketinškom pakiranju obratili smo pozornost na navedene specifikacije. Naime, ne samo da monitor podržava 99% Adobe RGB gamuta sto je još uvijek rijetkost i vrlo korisna značajka za fotografe, nego je time P3 raspon boja, koji koriste filmski projektori, zastupljen u 97% zasićenosti boja. Trenutno standardni Rec. 709 color space za HD broadcast nije problem jer mu je gamut znatno manji.

Riječ “Cinema” u imenu proizvoda nije vezana samo za raspon boja, ovaj monitor podržava i hardversku kalibraciju, bez koje je profesionalni posao u vizualnoj domeni multimedijske produkcije pucanj u mraku, a rezolucija panela nije standardni UHD 3840×2160, nego DCI standard (Digital Cinema Initiatives) 4096×2160 piksela, u kojem snimaju profesionalne filmske kamere u kojem se radi post produkcija slika i dostava za filmske projektore. Uz to, panel podržava i 10-bitni prikaz slike za finije gradacije boja, što je uz punu 4K rezoluciju trenutno rijetkost za UHD monitore.

Kao dodatna i vrlo korisna opcija je i mogućnost prikaza dva color spacea istovremeno na podijeljenom ekranu, što bi moglo nekim grafičarima, dizajnerima i profesionalcima u filmskoj post produkciji lako izazvati osmijeh na licu. Monitor dolazi s LG aplikacijom True Color Pro koja služi za eksternu hardversku kalibraciju. Tipičan princip je da aplikacija preko colorimetra izmjeri odziv gamme i boja na panelu i uračuna odstupanja, koja nakon podešavanja se pohranjuju u sam monitor kao nove postavke slike. Time je monitor pouzdan neovisno o izvoru na koji je spojen, za razliku od softverskih kalibracija koje vežu pouzdanost monitora za određeni kompjuter i aplikacije. IPS tehnologija osigurava da svih tih 8.8 miliona piksela kalibiriranih u mogućem rasponu od u milijardu boja održavaju konzistentnost boja i mijenjanjem kuta gledanja.

LG 31MU97 će od studenog biti dostupan i na hrvatskom tržištu po preporučenoj cijeni od 10.699 kuna. U brzo širećoj poplavi UHD monitora na tržištu, ovaj monitor svojim karakteristikama i funkcionalnošću svakako predstavlja zanimljivu opciju za profesionalce u vizualnim djelatnostima i veselimo se testiranju i detaljnijem iskustvu.

Hyoung-sei Park, voditelj poslovne jedinice IT tvrtke LG Electronics prilikom predstavljanja 4K monitora izjavio je:

„LG-ev Digital Cinema 4K monitor pruža kompaniji izvrsnu priliku za učvršćivanje vodstva na svjetskom tržištu profesionalnih monitora. Napredne značajke i funkcije ovog monitora čine ga savršenim rješenjem za profesionalce koji traže vrhunski monitor sa svom trenutno dostupnom tehnologijom.“

Više na LG.com/hr

About Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*