Home » Filmovi » Gledali smo: Fury u 4K rezoluciji no ne i u 60 sličica u sekundi

Gledali smo: Fury u 4K rezoluciji no ne i u 60 sličica u sekundi

fury-header
Nedavno smo imali prilike pogledati novo filmsko ostvarenje finiširano u 4K tehnologiji, koje nam je omogućio Blitz Cinestar. Dvorana 7 u Cinestaru Novi Zagreb trenutno je jedina dvorana u regiji koja omogućuje uživanje u ovom novom filmskom standardu. Film Fury ovako je moguće vidjeti u punoj kvaliteti uz minimalni gubitak rezolucije, na koji trenuntno standardni 2K digitalni finiš i projekcija, kao i dosadašnje kopiranje filmskih vrpci inače utječu.
Odličan Barco Alchemy projektor koji je instaliran u dvorani 7 pruža gledatelju uživanje u četiri puta više detalja od dosadašnjih 2K projektora, što je posebno korisno u slučajevima kada original dolazi od kamera veće rezolucije (digitalne UHD kamere i filmske kamere većih formata).
barco-alchemy-cinestar

Barco Alchemy 4K projektor

Iako je u najavi projekcije bilo navedeno da se radi o filmu snimanom u 60 sličica u sekundi, mogli su se zamijetiti tipični faktori koji proizlaze iz standardnog izvođenja s 24 sličice u sekundi, treperenje i zamućenja u pokretima. Iz našeg iskustva znamo da pravi High Frame Rate (HFR) materijal izgleda drugačije (jedini primjer koji imamo jest Hobbit). Pretpostavljamo da je 4K 60p najava proizašla iz specifikacija Barco Alchemy projektora, a koji može prikazivati High frame rate sadržaje, no isto tako i one s manjim brojem sličica u sekundi.
fury-still-pitt
Ovaj film je sniman na 35 mm filmskoj vrpci, čija realna količina detalja se nalazi u digitalnom ekivilavalentu od 3K rezolucije (ugrubo). 35 mm film kao medij tehnički sadrži više detalja od 3K rezolucije ali u praksi ti se detalji svode na filmsko zrno, a ne na detalje snimljene scene. U ovoj prilici gledatelj mogu prvi puta u životu vidjeti kako 35 mm film uistinu izgleda uz minimalna ostupanja od originala. U Hollywoodu je već neko vrijeme praksa 4K sken i finiš upravo radi tih faktora, a od sada i hrvatsko gledateljstvo ima mogućnost iskustva te razine kvalitete. U kontekstu filma Fury, doživljaj je percepcija finijih tekstura i vrlo sitnog i prirodnog filmskog zrna.
Barco projektor ne samo da podržava 4K rezoluciju i spreman je za nadolazeće filmove finiširane u naprednijem standardu, nego je i spreman i za nove standarde i HFR 60p filmove. U prilog vizualnom iskusvu zvučna strana ovog kino doživljaja bila je nadopunjena impresivnim Barco Auro 11.1 zvučnim sustavom. Iako je za naš ukus zvučno iskustvo bilo malo preglasno, filmski doživljaj u ovoj dvorani svakako je vrijedan posjeta, pogotovo za filmofile koji žele iskusiti sve mogućnosti dostupne audio-video tehnologije.
fury-poster
Više na Blitz Cinestar >>

About Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*