Audio-video uređajiVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Opasno dobro opremljen Samsung NX1 fotoaparat snima u Ultra HD rezoluciji

samsung-nx1

U svijetu u kojem vladaju kompanije zvučnih imena kao Sony, Panasonic, Canon i Nikon, konkurirati nije lako. Najnoviji fotoaparat tvrtke Samsung pokušava upravo to. S obzirom na predstavljene značajke i inovacije koje ta kamera inkorporira, čini se da je pokušaj vrlo, vrlo ozbiljan.

Novi model NX1 fotoaparat je mirroless kamera APS-C veličine senzora sa izmjenjivim objektivima. Princip je sličan onome koji je pokrenuo i implementirao Sony u svojim prethodno imenovanim Nex serijama kompaktnih fotoaparata sa APS-C senzorom. Jedna od glavnih prednosti izostavljanja ogledala je odmak od limitacija mehanizama koji utjecu na brzinu okidanja. Samsung je u tom kontekstu postigao brizinu od odličnih 15 sličica u sekundi.

BSI (Backside Illumination) tehnologija senzora

Prvi značajni faktor koji Samsung NX1 čini zanimljivim je BSI (Backside Illumination) tehnologija senzora, kojom se mikro elektronika unutar senzora pozicionira iza površine koja prikuplja svijetlost, što omogućuje korištenje veće površine za prikupljanje fotona, čime se povećava kvaliteta boja i smanjuje šum. Samsung je tu tehnologiju iskoristio za povećanje broja piksela uz manju cijenu smanjivanja površine piksela.

28 megapikselni senzor

To dovodi do drugog faktora koji čini ovaj fotoaparat zanimljivim, a to su 28 megapiksela velike fotografije, najveća rezolucija u kategoriji APS-C senzora. To je i druga najveća rezolucija ako se pogleda čak i tržište full frame fotoaparata. Jedino Nikon D800-810 i Sony A7R ostvaruju veću rezoluciju od 36 megapiksela. Koliko je tolika rezolucija iskoristiva na ovoj veličini senzora s obzirom na mogućnosti optike, faktor je za debatu i testiranje, ali ovaj korak i potencijal svakako su vrijedni razmatranja.

Samsung-NX1-mirrorless-camera-2

Snimanje u Ultra HD rezoluciji

Treći faktor koji privlači pozornost je mogućnost snimanja Ultra HD videa. Iako je ova opcija jos uvijek vrlo rijetka, Samsung je uspio postići nešto što je još rijeđe. Kako je nativna rezolucija senzora puno veća od UHD/4K rezolucije (6.4K u usporedbi sa 4K), kamera čita punu površinu senzora i pretvara rezultate u manju rezoluciju jednaku UHD rezoluciji. To je dosada neviđeno na bilo kojoj kameri u tom segmentu i trebalo bi pružiti vrlo dobre rezultate. Taj proces ne bi bio moguć da kamera ne posjeduje vrlo jaku moć procesuiranja, za što je zaslužan novi Samsungov DRIMe 5 procesor.

Snimanje u najnovijem h.265 kodeku

Četvrti faktor koji plijeni pažnju je činjenica da NX1 snima video u najnovijem video kodeku h.265. Radi se o najnaprednijem načinu kompresije videa danas, koja omogućuje vrlo dobre rezultate uz velike uštede na količini podataka. Tipični bitrate smanjen je za pola u odnosu na h.264 kodek. Cijena takve prednosti je limitacija procesuiranja kodeka. Potreban je jaki procesor i grafička kartica za nesmetano pregledavanje videa takve rezolucije s tako zahtjevnim sustavom komprimiranja. Neki novi UHD modeli televizora već podržavaju taj kodek, a Samsung uz fotoaparat prilaže i aplikaciju koja omogućuje prekonvertiranje snimljenog video materijala u kodek koji je praktičniji za montažu i iziskuje puno manje procesuiranja.

samsung-nx1-front-side

Visoka kvaliteta izrade

Peti faktor zanimljivosti ovog fotoparata su kućište i vanjski elementi. Kućište je izrađeno od legure magnezija, karakteristika zajednička samo ozbiljnim profesionalnim modelima višeg segmenta. Prikaz slike na fotoaparatu ostavaren je OLED tehnolgijom koja ima superioran kontrast, zasićenost i odziv piksela u odnosu na tipičnu LCD tehnologiju. Od ostalih faktora koji su vrlo zanimljivi tu su vrlo brzi hibridni auto fokus, koji pokriva 90% povrsine kadra i koji prikuplja dubinske podatke unutar slike sa vrlo preciznim rezultatima u vrlo brzom odazivu. Takodjer tu je i sada vec sve proširenija mogućnost bežičnog spajanja i kontrole uređaja koristeći Wifi.

Uzevši u obzir navedene faktore jasno je da Samsung ima jake argumente za konkurenciju igračima udomaćenim u ovom segementu i ostaje na budućim testovima da pokažu kako se te prednosti pokazuju u praksi.

Ključne značajke:

 • 28.2 megapikselni APS-C BSI-CMOS sensor
 • hibridni autofokus sustav s 205 faznih točaka za detektciju koje prekrivaju 90% formata
 • 15 sličica u sekundi uzastopno slikanje s kontinuiranim autofokusom
 • 4K (DCI 4K & UHD) video snimanje uz H.265 kodek
 • može poslati 4:2:0 8-bit 4K video putem HDMI-ja
 • Stripe pattern AF illuminator s domentom 15 metara
 • kućište od magnezijske legure otporno na vremenske uvjete
 • adaptivna redukcija smetnji ovisno o sadržaju
 • 3″ naginjujući Super AMOLED zaslon osjetljiv na dodir
 • 2.36M točaka OLED EVF tražilo s kašnjenjem od 5 ms
 • LCD info zaslon s gornje strane kamere
 • ugrađeni 802.11ac Wi-Fi i Bluetooth
 • USB 3.0 sučelje
 • optionalan držač za baterije (battery grip)

Više informacija na službenoj stranici >>

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!