LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung UE65HU8500 (HU8500) Ultra HD TV recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

samsung-hu8500-ultra-hd
Kadar iz filma Savjetnik (The Counselor), Ultra HD kvaliteta

Jedna od najuzbudljivijih stvari tijekom recenzentske godine definitivno su testovi novih modela najviše klase, poput HU8500 s kojim smo se imali privilegiju družiti među prvima u ovim krajevima i upoznati njegove mogućnosti do detalja. Test je proveden s verzijom softvera 1121, zadnjim na dan objave recenzije.

Za razliku od testa F9000 Ultra HD televizora, a na kojem smo pretežno gledali fotografije u Ultra HD rezoluciji, na HU8500 modelu smo pogledali daleko više sadržaja – uključujući i nekoliko igranih i dokumentarnih filmova u Ultra HD rezoluciji. Kombinacija velikog ekrana Ultra HD rezolucije, visoke vjernih boja i sasvim solidnog kontrasta i crne boje uz aktivno lokalno zatamnjenje rezultiralo je vrlo impresivnom slikom visoke dinamike i doista izvrsne količine detalja. Dokumentarni filmovi gdje su kadrovi statični ili uz blago pomicanje kamere su impresionirali količinom detalja do te mjere da smo pojedine scene ponovno gledali i pauzirali ih kako bismo ih mogli  sve sagledati. Kadrovi Manhattana s visokim neboderima i cestama na kojima vrvi život prezentirani su toliko oštro da se lako može dobiti dojam kao da ste tamo i da na grad gledate s jednog od nebodera. S druge strane, krupni planovi prirode ili ljudskih lica otkrivaju realistične teksture koje su do sada bile izgubljene u Full HD materijalima i nisu dolazile do izražaja.

Zakrivljeni ekran

samsung-hu8500-curved

Na HU8500 Ultra HD televizoru smo najprije gledali Blu-ray filmove iz vlastite kolekcije s ciljem da provjerimo kako poznati materijali izgledaju i koliko zakrivljeni ekran doprinosi efektu “uranjanja” u sadržaj. Unatoč tomu što smo mijenjali udaljenost sjedenja od televizora i gledali scene koje bi trebale najbolje kreirati osjećaj dubine i trodimenzionalnosti, nismo uočili prednosti zakrivljenog ekrana u odnosu na one ravne. Sama dijagonala od 65″ dok se gleda s cca. 2 metra djeluje impresivno i uspješno rekreira dojam da se nalazimo u kino dvorani, no efekt prostora daleko je od onog koji se postiže upotrebom 3D naočala. Ista situacija je bila i kod gledanja standardne rezolucije, a koja izgleda sasvim pristojno s obzirom na dijagonalu zahvaljujući vrhunskom procesiranju i skaliranju na Ultra HD rezoluciju, no bez prednosti zakrivljenog ekrana u odnosu na onaj ravni.

No, nakon sadržaja standardne i visoke rezolucije, na red su došli Ultra HD materijali i tu smo po prvi puta uočili osjećaj uranjanja koji se toliko povezuje sa zakrivljenim zaslonom. Efekt je bio najizraženiji kod dokumentarnih filmova gdje se kamera lagano približava nekom objektu ili spušta iz visine prema zemlji. Za razliku od 3D prikaza u kojem se nose naočale i time kvari dojam, u slučaju zakrivljenog ekrana efekt je puno prirodniji i daleko nam se više sviđa – između ostalog i zato što je slika veće svjetline i ne prati ju titranje, dupliranje objekata itd. Sadržaji koje smo gledali bili su snimljeni u 24 sličice, što dolaskom Ultra HD-a postaje očito ograničenje jer bez obzira koliko veliku pokretnu rezoluciju televizor bio u stanju prikazati, originalni materijal jednostavno ne posjeduje dovoljno informacija da bi slika bila oštra u svakom trenutku. Zbog toga su najimpresivniji sadržaji bili upravo oni dokumentarnog karaktera jer u njima nema toliko zamućenja kao što ih ima primjerice u akcijskim filmovima koje smo pogledali. Ne smijemo zaboraviti navesti kako je dojam dubine uvelike pao kada video materijal nije bio preko cijelog ekrana, odnosno u Academy Flat 1.85:1 ili 1.78:1 formatima.

Ultra HD ekran djeluje poput povećala na kojem se svako ograničenje u snimanju vidi i više nego očito, što uključuje gore spomenute 24 sličice u sekundi, šum (posebno kod filmova snimanih na filmsku vrpcu), slabije odrađenu računalnu grafiku, kao i neuvjerljive teksture predmeta na setu. Drugim riječima, filmaši imaju sve zahtjevniji posao koji mora biti napravljen apsolutno savršeno kako “mikroskop” zvan Ultra HD televizor ne bi otkrio neku od nesavršenosti.

Refleksije svjetlosti na zakrivljenom ekranu

Zakrivljeni ekran “uvija” svjetlost za razliku od ravnih ekrana koji djeluju poput zrcala, zbog čega postiže drugačiji rezultat na testu refleksija ambijentalnog svjetla. U našoj prostoriji gdje testiramo televizore i gdje se prozori nalaze na zidu bočno od televizora, refleksije su bile manje izražene i samim time dojam je bio bolji tijekom gledanja pri dnevnom svjetlu. S druge strane, ako se izvor svjetlosti nalazi na suprotnom zidu u odnosu na televizor, refleksije će biti jače izražene jer će se “širiti” po čitavom ekranu, za razliku od ravnih zaslona gdje će svjetlost samo preslikavati. Isto vrijedi i za stropnu rasvjetu.

Ukratko, zakrivljeni ekran može umanjiti ali i povećati refleksije svjetlosti.

Pokretna rezolucija

samsung-hu8500-resolution

Pokretna rezolucija televizora je bila izvrsna aktivacijom Motion Plusa, a koji u Custom predlošku tvornički prikazuje sliku velike oštrine bez tzv. sapunica efekta. Gledajući Monoscope test na FPD Benchmark disku, uočili smo kako Motion Plus odrađuje svoj posao jako dobro, te su praktički sve linije bile prikazane u jednakoj oštrini kao i kada je uzorak statičan. Ono što je malo kvarilo dojam bila je pojava artefakata na izmjeničnom dijelu crnih i sivih linija, no takve anomalije nismo uočili gledajući filmove i TV program. Alternativno je moguće aktivirati LED Clear Motion opciju koja smanjuje svjetlinu slike kroz reguliranje LED pozadinskog osvjetljenja i u tom slučaj se dobiva jednako oštra slika, bez uočenih artefakata no s jače izraženim efektom dupliranja. Dostupna je i interpolacija u vidu ubacivanja novih okvira slike koje televizor u stvarnom vremenu generira, no baš kao i na ranijoj generaciji ova funkcija stvara artefakte i zamućene blokove oko pojedinih objekata u pokretu.

Takt 24 Hz filmova je u cjelini dobar i gledajući nekoliko filmova možemo reći kako je reprodukcija stabilna uz aktivan Motion Plus. Vrlo rijetko smo uočili da televizor preskoči sličicu i da slika nakratko “trzne”, no to je toliko rijetka pojava da ne bi trebala smetati prosječnom gledatelju. Rješenje postoji i ono je ili u isključenju Motion Plusa (što će rezultirati mutnijom slikom) ili aktivacijom LED Clear Motion opcije, a koja je po tom pitanju stabilnija, no uočljivo zatamni sliku i kod statičnih kadrova velike svjetline otkriva specifično titranje.

Glavni nedostaci…

Bez obzira koliko kvalitetno procesiranje bilo, bez obzira koliko je visoka rezolucija ekrana i koliko dizajn, sučelje i upravljanje bilo usavršeno, glavni nedostatak vezan za sliku leži u samoj LCD tehnologiji i bočno postavljenom LED osvjetljenju. Prvi nedostatak svakako je kut gledanja, odnosno pad kontrasta i povećanje svjetline slike kada se ekran gleda ili kuta ili iz premale udaljenosti. Zbog toga je najbolji doživljaj moguć prvenstveno kada sjedimo točno ispred ekrana, na udaljenosti od najmanje 2 metra i tu zakrivljenost malo pomaže da se uz rubove ne mijenja svjetlina kao što je to slučaj kod ravnih ekrana.

samsung-hu8500-angles
HU8500 iz više kuteva

Drugi nedostatak je u lokalnom zatamnjenju, odnosno njenom ipak nedovoljno preciznom djelovanju zbog čega se na ekranu može vidjeti efekt aureole i naglih varijacija u crnoj boji. Samsungu ipak treba čestitati na usavršavanju ove tehnologije jer rezultati mjerenja pokazuju doista respektabilnu crnu boju i kontrast (čak 20.000:1 po ANSI mjerenju), što do sada nije bio slučaj. Osim toga, Cinema Black opcija koja lokalno zatamnjuje crne trake iznad i ispod slike kod filmova u CinemaScope formatu odlično funkcionira sve dok titlovi nisu aktivni (jer tada mora paliti LE diode da osvijetli taj dio ekrana). S obzirom na cijenu direct-lid LED tehnologije s lokalnim zatamnjenjem, bojimo se da je ovo najbolji rezultat dostupan potrošačima sve dok OLED ne postane dostupniji.

Više o glavnim nedostacima modernih LCD televizora pročitajte ovdje >>

Gaming

Našu vjernu PlayStation 3 konzolu smo povezali HDMI kabelom i odigrali brzu trkačku igru Burnout Paradise Criterion Gamesa. Igra nam se sviđa zbog mnogo toga, a posebno zbog glatkog izvođenja u 60 sličica u sekundi i napetih natjecanja. Sve navedene prednosti velikog i dobro podešenog ekrana vrijede i ovdje, a zakrivljenost je pozitivno djelovala na percepciju prostora i osjećaj kao da se zbilja nalazimo iza trkačeg automobila koji juriša puno preko svih ograničenja. No igrajući u kalibriranom Cinema predlošku uočili smo kako odziv kontrola nije instantan već da postoji malo kašnjenje. Uzeli smo Leo Bodnarov Lag Tester i izmjerili kašnjenje od 150.5 ms, što je prevelika vrijednost za igranje igara, posebno za multiplayer. U Game modu kašnjenje je bilo značajno manje no i dalje visokih 69.6 ms, a najnižu vrijednost od 67 ms smo dobili odabirom imena “PC” za odabrani HDMI ulaz. To je 15 ms slabiji rezultat od 55F9000 modela i u ovom trenutku ono predstavlja jedinu prepreku kvalitetnom gamingu na ovom televizoru.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Konfiguracija ugrađenih zvučnika u HU8500 televizor je istovjetna F9000 modelu – zvučnici su postavljeni paralelno iza zaslona i njihov se zvuk provodi kroz kanal do izlaza s prednje strane. To rezultira nešto jasnijim zvukom koji je čišći i nema prizvuk koji zna nastati kada su zvučnici usmjereni prema podlozi ili stražnjoj strani. Ukupna snaga od 60 W se ostvaruje putem čak 6 zvučnika, svaki snage 10 W, od čega su dva niskotonska zvučnika namijenjena reprodukciji baseva. U cjelini je zvuk bio jasan i glasan, dobro zaokruženih vokala, no bez značajnog koraka naprijed po pitanju volumena niskih tonova, a koji su vrlo važni za glazbu i filmove.

Za gledanje TV programa i manje zahtjevno gledanje filmova zvučnici će zadovoljiti svojom kvalitetom i glasnoćom, no za pravi filmski ugođaj vanjski 5.1 komplet je toplo preporučljiv.

paragraph-separator-divider

Zaključak

samsung-hu8500-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: /

Na test ustupio: Samsung Electronics

samsung_logo-2014

 

© HD Televizija 2014. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

46 komentara

 1. Odlična recenzija,kao i obično.Sviđa mi se da ima USB 3.0, podršku za HEVC dekodiranje(iako je još pitanje šta će biti sa Googeovim V9) i vanjski set-box.Jesu li titlovi općenito povećani,kada kažeš da su srednji već dovoljni(inaće ni veliki nisu)? Ipak sam skeptičan prema UHD-u,a pogotovo zakrivljenim ekranima.Prvog radi veličine ekrana gdje se uopće vidi razlika,a drugog zbog želje velike većine ljudi da im tv bude obješen na zid i bude što tanji.Ja i dalje vjerujem da je ultra tanki,ravni OLED na zidu najbolje riješenje.

  1. Hvala Stipest!

   Koliko mi je poznato, Googleov V9 će također biti podržan ili je već podržan – nisam provjeravao da budem iskren. Da, titlovi su povećani tako da je srednja vrijednost sasvim OK, a veliki su meni osobno preveliki, no to je opet individualno. Budem ih slikao čim mi se opet ukaže prilika družiti se s ovim modelom…

   Što se OLED-a tiče, tu se u potpunosti slažem :).

  1. Da, zakrivljen ili ravan, bitno da je OLED. Svaka čast LCD-u, no to jednostavno nije to, posebno kad je crna u pitanju.

  1. Ovisi – za nekoga tko će TV gledati kao u kinu, u potpunom mraku ili polumraku GT/60/VT60 pa čak i ST60 će biti bolji izbor zbog dublje crne boje, iako je Samsung jako daleko došao s usavršavanjem ujednačenosti slike i kontrastom na HU8500 modelu. Da ja moram birati između 65VT60 i 65HU8500 ipak bih odabrao LCD jer preferiram sliku dobrog kontrasta no ne na štetu ukupne svjetline, a to je nešto u čemu plazme nikada pravo nisu mogle konkurirati. Osim toga, za umjereno osvjetljenu prostoriju prednost plazmi kod prikaza crne boje nije toliko izražena i HU8500 s lokalnim zatamnjenjem i Cinema Black tehnologijom bi posao odradio i više nego solidno…

 2. Sorry ali moram reči da u tvom mjerenju crne boje nešto nije u redu jer su na drugim poznatim stranim stranicama izmjerili 0.041 što je vrhunski za lcd ,ne znam na koji si ti način dobio 0,008 pa tako i dobiveni kontrast koji je prevelik

 3. Bok Ica!

  0.04 nije vrhunska crna boja – takvu mnogi modeli postižu već godinama. Što se mojeg mjerenja tiče, ja sam očekivao baš suprotno pitanje – kako to da sam dobio toliko veliku crnu boju kad su drugi dobili puno lošiji rezultat. Radi se o tome da ja mjerim tvorničke predloške kakvi jesu no za crnu boju navedenu u grafikonu isključim lokalno zatamnjenje ako je aktivno (a tvornički je na Standard vrijednosti). Stisnem tipku “info” da na ekranu bude neka informacija tako da se potpuno ne isključi i napravim mjerenje. Iduća mjerenja su u ANSI uzorku no s aktivnim lokalnim zatamnjenjem i tu sam dobio za sva tri istu vrijednost crne i manju svjetlinu što je opcija na većoj vrijednosti. Vidim da je HDTVtest isto dobio 0.008 cd/m2 pri Low vrijednosti i još puno manje za Standard i High, no na mojem primjerku su sva tri istu vrijednost dala.

  Vrijednosti kontrasta treba uzeti samo za referencu jer se mogu mjeriti na mnogo različitih načina i vrijednosti variraju od televizora do televizora, a isto tako mogu ovisiti i o verziji softvera.

 4. Nama je puno i hdready, a kamoli UHD, pa što će to nama. Isto je bilo i sa 3D, pa polako opada interse. Vilm u uhd je oko 100-200GB, pa možda i više. Čisti marketing. Novi LG bi mogao da bude zanimljiv ove godine, pogotovo serija 670 i 730.

 5. Molim Vas za pomoć, u dvojbi sam između dva tv-a pa ako može stručno mišljenje
  LG webOS Smart 42LB650V
  SONY LED Smart TV42W706B
  šta biste mi Vi preporučili, unaprijed hvala

   1. Je li to znaći da dolaze novi LG TV od 2014 u dućane ili češ ti to pogledati ”preko veze”?
    Nisam vidio nikakvu najavu,a već je stvarno prilično kasno.SP je na vratima,kad oni misli to prodati,ako neće sada.
    Očekujem prve dojmove.
    Hvala

 6. Hvala Darco.Očekujem tvoja zapažanja i savjete.priajtelj mi želi baš nešto iz te linije,pa pita mene za savijet,a ja normalno pitam tebe -:).

  1. Mene isto jako zanima njihov novi lineup zato me informacija od dolasku vise od polovice lineupa iduci tjedan jako razveselila. Najvise me zanima ima li sto novo po pitanju panela i kakav je webos…

   1. Web OS je sjajan. Imao sam priliku probati kod Stanića jedno 10ak minuta i meni je to nešto fenomenalno i totalno drugačije u odnosu na ostale smart platforme (a sve sam ih probao u posljednjih mjesec dana).
    Dalje, kad sam vidio ugao gledanja kod IPS panela, Sony i Samsung, između kojih sam imao dilemu, pali su na drugo/treće mjesto. Iako mi ne treba veliku ugao gledanja, nervira me sve to sa gubitkom boja i kontrsata.

    Sad razmatram najozbiljnije 47lb730 i 47lb671 1999 KM i 1799 KM. A razlika je MCI, 800 i 700 hz.

    Jedino što čekam mišljenje Darke :) o input lagu i motion bluru, jer ću igrati puno PS4 na novom TV-u. A i više bih olio 50″ koji bi trebao da ima model 670, ali me u Staniću blijedo gledaju kad pitam za tu veličinu.

    Tako da, Darko molim što prije neku recenziju :).

    1. IPS panelu jedino sto valja to je vidljivi ugao, ali ja mu nikada necu oprostiti crnu koja je ustvari siva, jadni kontrast od 1000:1 (ili sl) to je katastrofa pogotovo kada vidis neki sa Sharp UV2A panelom, i kontrastom od 5000:1 ili vise, blu ray izgleda daleko bolje nego na bilo kojem IPS-u.

      1. Ovo: IPS panelu jedino sto valja to je vidljivi ugao
       Za kontrast se slažem, ovo ostalo je glupost, i to na kvadrat.

      2. Sve su prilike da ti nisi vidio dobar tv u zivotu, ips je dobar za kafane gdje se nemoze gledati ravno pa mu dolazi vidljivi ugao do izrazaja, a u kuci nije bas neka prednost, ako nisi albanac sa 10-oro djece, po danu se da trpiti odvrani kontrast, ali nocu u zamracenoj sobi je tegoba ziva gledati film na njemu, ali ko voli neka izvoli ja nikada pored s-pva, ili uv2a panela necu birati ips, osim eventualno na mobitelu, inace imam obadva tipa tv-a kuci pa dobro vidim razliku, i znam sta govorim.

     1. Ja sam se jučer slomio buljeći u crne boje LG-a LB670 na prodajnom mjestu koje se nalazi u podrumu tržnog centra, gdje je onako, ….. osrednje vještačko osvjetljenje (znači kao kod neke prosječne sobe u stanu navečer sa upaljenim svjetlima) i meni je crna boja izgledala …… crno. Nisam imao priliku sve to vidjeti u zamračenom prostoru, ali valjda je to lutrija kojoj ne znaš ishod dok ne doneseš kući TV. Zato se pouzdamo u recenzije ovog portala :) .

      Za razliku od toga, u cilju procjene idealne veličine za moju sobu, od rođaka sam donio Samsung 50ES6100 (po lošem uglu gledanja mislim da je VA panel), koji sam koristio par dana. Kod tog TV-a svaka tamna scena je otkrivala da crna boja ima plavičastu nijansu.

      Opet, sve ovo govorim na osnovu čisto vizuelnog dojma, bez trunke nauke :).

 7. Mene zanima isto LG. Da li je popravio kvalitetu slike, panela. Mislim da je Samsung ove godine to jako dobro odradio. Sony više nije razvikan, ali mislim da ima bolju sliku i od LG i Samsunga.

 8. Mene zanima dali je LG napokon rijesio onu katastrofalnu pokretnu rezoluciju koja kod njihovg 400Hz. tv-a nije nista bolja nego kod nekog kineza od 50Hz.
  Ja sam roditeljima kupio lg 42lm670t a sebi zadrzao Philips 40pfl5507 sa sharp panelom, ovaj philips jede lg-a za dorucak u svakom parametru osim u smart funkijama (koje me zanimaju kao lanjski snijeg) i laksim naocalama za 3d, ali zato je 3d na aktivnom philipsu daleko ostriji, i bolji efekat, a o pokretnoj rezoluciji da nepricamo na philipsu je sve savrseno glatko bez ikakvog trzanja, i zamucenj adok na lg-u na momente nije gledljivo koliko se slika razmazuje i trza pogotovo kada kara ide malo brze sa recimo lijeva na desno, to je uzas, i nakon svih nadogradnji softvera nista mi nije bolje.

 9. Vidim da se ovdje lijepo zaoštrilo oko novih LG-a.Darco sad je sve na tebi da doneseš konačnu odluku(kako podnosiš taj pritisak -:)?).

 10. Evo da se i ja upletem u raspravu. Prošli tjedan obavio sam veliki shopping i nabavio novi LG Ultra HD televizor 55″ (139 cm). Najviše sam ga kupio zbog gledanja 2D i 3D BluRay sadržaja, i samo da Vam kažem, totalno je ispunio moja očekivanja (i više od toga!) i LG je apsolutno ispunio sva obećanja što se tiće slike, nema titranja, plivanja, sjena, zatamnjenja… Slika je kristalno čista. Usporedio bi sa IMAX iskustvom. Zasad sam u 2D pogledao The Avengers i King Kong na BluRayu, a u 3D The Hobbit: An Unexpected Journey i Pacific Rim. Slika je fenomenalna, savršene boje, crna funkcionira odlično, općenito hladne boje izgledaju savršeno, toplije boje nešto manje impresivno. Stavio sam sliku u Kino funkciju i samo sam malčice smanjio boju jer su crvena, žuta i narančasta bile preintenzivne.

  Slike prirode (npr. Skull Island u filmu King Kong) su savršene, zelena boja je definitivno najbolja boja, ili slike vode (npr. oceanske borbe u Pacific Rim) također savršene, a zgrade, pogled sa visine u grad i sl. (npr. završna scena u NY-u u filmu The Avengers) kao da ste zaista tamo i ostavljaju Vas pod velikim dojmom.

  To je što se tiće BluRay sadržaja. Malo je drugačije sa DVD sadržajem. Ne osjetim onaj upscaling o kojem LG naveliko priča i upravo sam završio sa gledanjem The Wolf of Wall Street na DVD-u i nemogu reći da sam impresioniran sa slikom. Doduše u filmu prednjače tople boje, ali svjedeno nemogu reći da sve to skupa ne izgleda jeftino, kad zaista izgleda, tako da mi je malo i žao svoje DVD kolekcije koja neće baš doći do izražaja na ovako velikom ekranu.

  Što se tiće TV sadržaja, tu svi televizori velikog formata podbacuju, a ovaj nije iznimka. Slika je, blago rečeno, katastrofalna. RTL i Nova TV još donekle izgledaju gledljivo dok su HRT programi negledljivi, jedino Potjera i Dnevnik zbog hladnih boja uspijevaju biti gledljivi. Hvatam i SLO1 i SLO2 u HD-u i slika je solidna, ne mogu reći da sam impresioniran, ali za razliku od naših SD programa, ogromna razlika.

  Zvuk, moram priznati da ni na jednom televizoru još nisam čuo ovako dobar zvuk, imate mogućnost odabira 3D zvučnih efekata, TV sadrži i subwoofer, itd. LG-ju tu definitivno skidam kapu, no upitno je koliko ljudi koji su spremni izdvojiti ovoliko novaca na TV, ne posjeduju pojačalo, zvučnike, subwoofer itd. tako da s te strane ne vidim potrebu u tako drastičnom napretku što se tiće zvuka.

  Uz TV idu 4 para naočala (vrlo su lagane!), i 2 para Dual Play naočala. Daljinski upravljač je samo jedan, Magic Remote, a obični nije u pakiranju (to me iskreno jako naljutilo, i kad sam nazvao danas, rekli su mi da ga mogu kupiti na servisu, ali za tu cijenu je trebao biti u paketu, zbog toga imaju veliki minus u mojim očima).

  2D u 3D konverzija sasvim solidna i primjetna, ali nije nešto što ću koristiti. Postoji i 3D u 2D konverzija, tako da sadržaje koje imate dostupne samo u 3D-u, sada možete gledati u 2D-u, i konverzija je u tom trenutku odlična (npr. BluRay izdanje Abraham Lincoln: The Vampire Hunter na našem tržištu izašao je isključivo u 3D verziji, koju sada možete prebaciti u 2D). I da napomenem, gledanje 3D sadržaja NE umara oči uopće.

  Zaključak, apsolutno preporučam onima koji žele gledati HD sadržaj bilo u 2D-u ili u 3D-u i uživati u svojim BluRay kolekcijama na najbolji mogući način i svoje najdraže filmove doživljavati na jedan novi drugačiji bolji način. Za one koji vole gledati divx i TV program, ušparajte novac i kupite obični TV sa manjim ekranom.

 11. I još jedan savjet, neću imenovati imena dućana, ali najniža cijena za LG-jev Ultra HD TV na području Zagreba je 16.999 kn i daju Vam 5% popusta na gotovinu, dok ga u nekim dućanima možete naći i za 19.999 što je sramotno i oni Vam npr. nude max 10% popusta što je i dalje veća cijena od redovne u nekim drugim dućanima.

  1. Što se cijena tiče, ako mislite na 55LA970V model, on je trenutno u jednom dućanu na akciji za 14.999,00 kn, a u toj cijeni je još i LG-jev tanki soundbar i 5% popusta na benzinskoj :).

    1. Poigrao sam se danas malo s njim na modelu LB671 i dojmovi su podijeljeni. Da, simpatičnije sve izgleda i harmonika s najčešćim opcijama je pregledna i lako se da podešavati, no očekivao sam da će “standardno za LG” sve letjeti i biti instantno. Dosta mu treba da otvori izbornik s postavkama za sliku, zvuk itd. jer su ti izbornici sada kompletno promijenjeni, a i media player nije onako lepršav kao prije. S obzirom da su to tek stigli primjerci na kojima možda nije ni zadnji softver stavljen, moguće je da sve još nije sjelo na svoje mjesto, no to ću tek moći potvrditi nakon testa. Do tada ću pripremiti video gdje šećem po izbornicima pa da dobijete osjećaš kako sve to skupa izgleda i radi.

     1. Poštovanje Darko,

      Kako se na prvi pogled čini slika? U odnosu na ovogodišnje VA panele Sony i Samsung. Crna boja, pokretna rezolucija. Znam da nisi imao priliku detaljno testirati TV, ali zanima me samo prvi dojam.

     2. Stvarno me zanimaju dva tv-a, Samsung 48h650v i LG 50lb670.
      I stvarno neznam koji odabrati.
      Gledao sam oba u tehnomarketu i sada sam neodlučan.
      Prvo mi se svidio samsung, dva tunera (ali bez T2), novi smart daljinski itd..
      Tada sam vidio LG, jedan tuner (T2) WebOS, hevc dekoder itd i činimi se da je ovaj model future proof pa bi mogao dobro poslužiti sljedećih 5 godina (plus garancija cijelo vrijeme).
      Može koji savjet ili bar mišljenje.

 12. Inače, upravo sam spojio Yamaha pojačalo preko LG Bluray-a, i vidi vraga zvuk mi kasni u odnosu na TV. To mi se već dogodilo kad sam prijašnji TV slagao, ali se nikako nemogu sjetiti kako sam to riješio. Može mala pomoć? Hvala.

  JAMO zvučnici spojeni su na Yamaha pojačalo, pojačalo je spojeno na BluRay sa crvenim i bijelim kablom na AUDIO, a BluRay je sa TV-om povezan sa HDMI kablom (tako je bilo i do sad sa LG LCD-om i sve je ok funkcioniralo).

 13. Bio sam nedavno u jednoj velikoj ZG trgovini gdje ima izlozeni HU8500,i na prvu moram reci da izgleda izvrsno. Na drugu,nazalost,moram primjetiti da kvaliteta spojeva(zazora) je prilicno jadna,te je TV prilicno skriputav prilikom pritiskanja. Takoder,izgled MENI-a vec godinama nije mjenjan,sto ce se nekima mozda i dopasti. Koliko sam imao prilike za isprobati,upravljanje s kamerom je daleko naprednije i preciznije,te vise nije potrebna cijela ruka,vec samo prst. I dalje je bilo problema,ali daleko manje nego kod prosle generacije.Zbog buke,nisam mogao isprobati glasovno upravljanje,za koje se nadam da su takoder popravili. Takoder sam imao prilike isprobati novi pointer daljinski,i recimo da sam zadovoljan. Upisivanje slova je daleko jednostavnije i brze od klasicnog daljinskog,ali ponekad ne zeli otici krajnje lijevo/desno,pa daljinski treba zatresti da bi proradio. Neznam,mozda se radi o predprodukcijskom modelu,ili sa zastarjelim firmwareom.
  Kvaliteta slike je zapanjujuca na promotivnom UHD materijalu,te se stvarno dobija puno dublji dojam slike. Velika prednost je HDMI 2.0 za prikaz UHD signala u 60FPS,te USB 3.0 za brzi prijenos podataka,te MHL 3.0 koji je u mogucnosti prikazivati 4K materijal
  Sve u svemu,odlican tv sa ponekim manama. Najveca je naravno cijena koja je niza od proslogodisnje F9000 serije,ali i dalje preskupa(za 55″ oko 28tisuca krznenih)

 14. Bok Darko imas li mozda u planu napraviti test Samsung UE55HU7500. I sta je po tebi bolje uzet full hd lcd-e ili ultra hd pa bit na miru dok nepadne cijena oled-u.
  Hvala

  1. Bok Darko!

   Molim te odgovori meni i Marku za Samsung55HU7500, jel u planu recenzija? na nekoliko stranih web stranica ga hvale kao tv godine s obzirom na cijenu i kvalitetu slike pa bi dobro bilo da ga i ovdje recenzirate.
   Hvala

   1. Pozz.. I ja sam se zanimao za taj tv od Samsunga, al posto radim u ducanu i imam pravo isprobavati (meni!!!) bitne stvari, odlucio sam se pricekati na buduce modele. Tv je odlican, vrti apsolutno sve formate filmova i titlova, crna boja je medu najboljima u kategoriji UHD tv-a za ovu 2014 godinu. Cijena pristupacna, a nije niti zakrivljen (osobno mi se ne svida taj ‘fičr’). Medutim, kako sam ja prvo player (ps4), pa tek onda filmofil, moram rec da me tv bas razocarao. Kao prvo, da bi se namjestila opcija ulaza kao GAME MODE potrebno je proc 3-4 izbornika!!! A kad se i ukljuci ulazno kasnjenje je toliko da igre koje niti ne trebaju pretjerano niski input lag postaju jedva igrive. Steta. Po meni, ako tv koristite za gledanje nasih programa, filmova (upscaling je odlican) al niste okorjeli gamer, onda je taj tv tocno za Vas.
    Da se odma nadovezem na pitanje o full HD zadnje generacije u odnosu na UHD: i ja sam se dvoumio i prevagnuo je ipak UHD. Trenutno u Elipsu ima za kupit Panasonic 55as640e za 7900 (akcija od 30%) koji je, po meni, jedan od boljih tv uopce izaslih u zadnje vrijeme. VA panel, pregrst funkcija, 1200Hz… Sta reci? Best buy full HD tv-a!
    Lp

   2. Bok,

    Budem probao doći do uzorka za test, no ne mogu 100% potvrditi da će biti testiran. Na temelju prethodnih iskustava mogu reći da se mogu očekivati slične cjelokupne performanse kao i kod HU8500 modela, samo u inačici s ravnim ekranom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!