Audio-video uređajiNajave testova

Najava testa: Synology DiskStation DS214play

synology-ds214play-header

Prošlo je već mnogo vremena otkako smo testirali uređaj za mrežnu pohranu podataka (NAS server), a koji postaju sve zanimljiviji korisnicima s obzirom na strelovit porast količine multimedije u našim domovima. Synology DiskStation DS214play je najnoviji NAS server tajvanske kompanije namijenjen u prvom redu upotrebi u kućanstvima koja žele centralizirati multimediju i moći joj pristupiti sa svih uređaja koje posjeduju. Synology opisuje ovaj uređaj kao ultimativni media centar, a preko kojeg će se brzo moći pozvati fotografije u visokoj razlučivosti, glazba i video materijali, uz sve ostale standardne mogućnosti svakog dobro opremljenog NAS servera.

Ključne značajke:

 • 1080p Full HD Video transkodiranje u stvarnom vremenu
 • dvojezgreni Intel Atom procesor takta 1.6 GHz s matematikom pomičnog zareza
 • 111 MB/s brzina čitanja, 101 MB/s brzina zapisivanja
 • posjeduje dva SuperSpeed USB 3.0 priključka
 • DLNA® -certificirani Media Server
 • instalacija diskova bez potrebe za alatima, podrška za brzo vađenje diskova
 • Synology DiskStation Manager (DSM) aplikacija za upravljanje

Glavna prednost Synology DS214play NAS servera jest u snažnoj hardverskoj osnovici i podršci za transkodiranje video materijala u stvarnom vremenu. Transkodiranje se odnosi na proces pretvaranja video materijala iz originalnog oblika koji ne podržava media player ili televizor u format koji podržava. Primjerice, uz DS214play je moguće film u MKV formatu koji primjerice neki stariji televizori ne podržavaju pretvoriti u format koji mogu reproducirati, što čini korištenje postojeće opreme jednostavnijim i bržim. Osim samih video materijala, DS214play može integrirati u titlove u zapis i tako riješiti još jedan od čestih problema s kojima se susreću mnogi korisnici DLNA certificiranih televizora.

Cjelokupan test će biti objavljen uskoro, a do tada možete saznati više o uređaju na službenoj stranici i pogledati video s najavom i raspakiravanjem proizvoda:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

 1. Može uz recenziju i preporuka koji HDD ugraditi i vidim da je LG TV još kod vas, pošto i NAS i TV podržavaju PLEX aplikaciju stvarno me zanima kako to izgleda pa ako moze i to u video recenziji s vašim komentarom.
  Hvala unaprijed.

 2. Evo malo ću i ja pripomoći Darku oko odgovora na upite o ovom uređaju. DS214play u maloprodaji košta cca. 3.000 kuna (400€) bez diskova. Općenito su Synology NAS-ovi najbolje funkcionirali sa Hitachi HDD-ovima, ali oni su trenutno teško dobavljivi. Prilično dobro prolaze WD Red diskovi namjenjeni za male NAS-ove koji su i cijenom pristupačni. Seagate NAS serija diskova također.
  DS214play koristi novi Intel Evansport procesor koji još uvijek nije (službeno) podržan u Plex aplikaciji. Na Plexovom forumu se može pronaći .spk verzija sa modificiranim instalacijskim fileom koja će se instalirati na DS214play. Međutim transcoding neće funkcionirati. Synology je Plexu prošli mjesec ustupio svoje FFDshow developer verzije i uskoro se očekuje prva funkcionalna beta verzija.
  Alternativa je Synology Video Station aplikacija koja je po funkciji slična Plexu i koja koristi blagodati novog Evansporta. U mojim testovima je DS214play uspio simultano on-the-fly transkodirati tri različite epizode Game of Thrones (2Gb .mkv fileovi, 1080p, DD5.1) na tri različita iOS uređaja što je iznad mojih očekivanja. Trenutni nedostatak Video Station aplikacije je nemogućnost transkodiranja fileova sa DTS zvukom zbog problema sa licencom, ali postoje najave da će i to biti riješeno. Postoje neka “kreativna” rješenja kako zaobići to ograničenje ;)

  1. DS214play je NAS koji je skoro pa specializirani komad hardwarea usmjeren na multimedia streaming i transcoding zahtjevnih sadržaja on-the-fly. Ako to nije potrebno i traži se uređaj koji će služiti za pohranu i zaštitu podataka, a multimedijalni sadržaji pohranjeni na njemu će se reproducirati na nekakvom media playeru ili računalu onda je za preporučiti DS213j koji bez diskova košta 1.680Kn ili DS214se koji je 1.360Kn. I jedan i drugi će u kućnom okruženju funkcionirati identično kao i skuplji modeli, a kod Synologyja je specifično da se isti software vrti i u modelu za 1.000Kn i u modelu od 100.000Kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!