FilmoviKinoVijesti

4DX kino dvorana u Zagrebu – prvi dojmovi

4dx-theater

Dana, 12.  prosinca, svoja vrata posjetiteljima otvorila je prva 4DX kinodvorana u Hrvatskoj koja započinje s radom u sklopu multipleksa CineStar Arena Zagreb, a u kojoj će se prikazivati cjelovečernji filmovi u potpuno novom 4D formatu.  Među filmovima koje će biti dostupni u novom 4D formatu naći će se najveći nadolazeći hitovi, među kojima ističemo:  Ronin 47, Legenda o Herkulu, Need for Speed, Različita, Lego 3D. U nastavku pročitajte naše prve dojmove nakon službene prezentacije za novinare, a na kojoj je prisustvovala i gđa Elena Tsoy iz CJ 4DPLEX Co. Ltd-a.

4DX tehnologija svakako mijenja iskustvo gledanja filmova, dajući mu jednu novu dimenziju. Pritom ne treba zaboraviti kako je 4DX kinodvorana prva takva dvorana u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, što daje Zagrebu poseban značaj. Što se tiče samog iskustva gledanja filmova u 4DX dvorani, najviše do izražaja dolaze vibracije i pomicanje sjedala, dok mirisi, strujanje zraka, magla i voda nisu toliko intenzivni. Bilo bi zanimljivo vidjeti tu kombinaciju efekata u dužem vremenskom periodu tj. za vrijeme trajanja cijelog filma. Naime, na predstavljanju su novinari imali prilke osjetiti 4DX tehnologiju samo na primjerima foršpana, što svakako nije dovoljno da bi se dobio kompletan uvid u 4DX iskustvo. Ideja 4DX tehnologije jest da simulira sve što se događa na filmskom platnu, te na taj način stvori kod gledatelja dojam kao da je u filmu.

Kombinacijama gore navedenih efekata trebalo bi se postići potpuno filmsko iskustvo, pri čemu gledatelji doživljavaju film svim svojim osjetilima, a ne samo osjetilima vida i sluha. Prvi dojam jest da ova tehnologija gledatelje drži napetima i budnima, baš kao da se zaista nalaze u filmu. Osjećaj pasivnog promatrača koji mirno iz udobne fotelje prati zbivanja na velikom platnu je stvar prošlosti, ponajviše zbog gotovo konstantnog treskanja i vibracija sjedala. Vibracije i treskanje, te ostali efekti nisu toliko jaki da bi izazivali neugodu, ali moglo bi biti problema prilikom konzumacije jela i pića. Držači za čaše su prisutni, baš kao i u običnim kinodvoranama, no ne preporuča se napuštanje sjedala za vrijeme trajanja filma.

4dx-kino-efekti
Koje efekte možete očekivati u 4DX dvorani

Ove upute se čine vrlo korisne jer sjedala u 4DX dvorani rijetko miruju i relativno su visoko u odnosu na pod. Stoga bi penjanje i silaženje sa sjedala dok traje film potencijalno moglo predstavljati mali izazov. Kokice i ostala hrana koja se konzumira u kinima će vjerojatno u početku prilikom konzumacije iziskivati malo spretnosti, no gledatelji će se sigurno s vremenom prilagoditi.

Voda i magla ne predstavljaju problem jer su ti efekti umjereni, tako da se nitko neće smočiti, a umjerenost također karakterizira i ostale efekte poput vjetra i mirisa. Ipak, ukusi se razlikuju pa zasigurno neće svi gledatelji na jednak način doživjeti ove efekte. Moguće je da nekome neće odgovarati ”neprestana akcija” i željeti će se do kraja opustiti u sjedalu. Ova tehnologija više je namjenjena onima koji se umjesto opuštanja, žele upustiti u filmsku pustolovinu zajedno protagonistima filmova. Svakako je riječ o jednom novom iskustvu koje bi svi trebali iskusiti barem jednom, naravno uz poštivanje ograničenja koja vrijede za djecu, trudnice te srčane bolesnike. Nadoplata na redovnu cijenu karte iznosi 25 kn.

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. “Powered by Samsung”? Hvala lijepo, ali ne bih volio doživjeti samozapaljenje i to platiti 140 kn. Isto tako, kad Hrvati već toliko vole prevoditi naslove, što onda nisu preveli Need for Speed?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!