Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Najava testa: Optoma ThemeScene HD25e 3D projektor za filmove, igre i sport

Najava testa: Optoma ThemeScene HD25e 3D projektor za filmove, igre i sport

optoma-hd25e-header

Vrijeme je da se malo odmaknemo od tankih digitalnih zaslona i provjerimo što nude moderni projektori – HD Televizija će testiranja započeti s Optoma HD25e modelom, premijerno predstavljenim na Audio Video Showu u listopadu ove godine. Radi se o nasljedniku izrazito popularnog modela HD25, dobitnika više “best buy” priznanja, a čija je namjena u prvom redu za filmove, igre i sportske sadržaje. Optoma HD 25e je Full HD projektor svjetline 2800 ANSI lumena i deklariranog kontrasta od 20.000:1, opremljenog DLP Dark Chip3 tvrtke Texas Instruments i naprednim procesorom slike. Na kraju, tu je i aktivni 3D prikazom s 144 Hz “Flicker Free” tehnologijom koja smanjuje titranje slike, negativnu pojavu koja umara oči i kvari opći dojam. Projektor zajedno s PROJECTA HomeScreen 118×196 cm velikim platnom nam je na test ustupila tvrtka AVmax iz Zagreba.

Prije slika raspakiravanja i prvih dojmova donosimo osnovne specifikacije i službeni opis projektora:

  1. Fantastična Full HD 1080P kvaliteta slike
  2. Prikaz Full HD video sadržaja bez trzaja sa 24 slike u sekundi
  3. aktivni 3D prikaz s Flicker Free tehnologijom osvježavanja slike na 144 Hz
  4. Moguća projekcija po danjem svijetlu – 2800 ANSI Lumena
  5. Kućno kino s ekranom do 3 metra širine!
  6. Trajanje lampe 8000 sati

ThemeScene HD25e projektor za kućno kino nudi izuzetne performanse te vrhunsku kvalitetu slike. Optoma HD25e koristi DLP DarkChip3 u istinskoj HD (1080p) rezoluciji s punih 24 slike u sekundi i istinskom kino (16:10) widescreen formatu. Snaga od 2800 ANSI lumena uz kontrastni omjer od 20000:1 jamče vrhunsku kvalitetu slike i u uvjetima dnevne rasvjete. Vrhunski procesor slike te najnovije tehnologije; ImageAI, TrueVivid i TrueVision daju besprijekornu kvalitetu slike. Za dobivanje spektra prirodnih boja zaslužno je 10-bitno procesuiranje po kanalu te BrilliantColor i novi (RGBRYB) ‘color wheel’. Za prikaz 3D slike koristi novu ‘Flicker Free’ tehnologiju od 144Hz, također u Full HD rezoluciji.

DLP tehnologija i digitalna HDMI konekcija omogućuju potpuno digitalnu projekciju bez gubitaka signala i 30-bitnu dubinu boja (10 bita po kanalu). Pored kompleksnih mogućnosti kalibriranja slike koja uključuju i fino podešavanje brightnes/contrast vrijednosti za svaku boju pojedinačno postoji i niz unaprijed namještenih modova rada za brz i lak odabir najoptimalnijih postavki. U projektor je ugrađen audio preklopnik te zvučnik kako bi omogućili potpune projekcije i bez dodatnog audio sustava.

Bežićni prijenos slike putem zasebnog wireless adaptera VGA dongle ili HDMI dongle. Kompatibilne 3D naočale možete pronaći ovdje: DLP-Link ili RF.

Više o DLP DarkChip tehnologiji možete pročitati ovdje >>

Projektor dolazi u kompaktnoj kartonskoj ambalaži gdje je pohranjen u dvije plastične vrećice i dodatno osiguran s profilima punjenim zrakom kako bi se što manje vibracija prenosilo na njegove osjetljive dijelove tijekom transporta. Osim projektora u ambalaži smo pronašli naponski kabel (3-pinski), brzi vodič za instalaciju, informacije o jamstvu, te CD s uputama u PDF formatu (među preko 20 jezika ne nalaze se upute na hrvatskom jeziku).

optoma-hd25e-content

Sam projektor je izrađen od plastike bijele boje, s nizom linija sa svih strana među kojima se nalaze utori namijenjeni cirkulaciji zraka. Nekoliko tipaka za osnovnu kontrolu se nalazi s gornje strane, te prsteni za podešavanje udaljenosti i fokusa. Projektor stoji na tri gumene noge koje je moguće podešavati po visini odvrtanjem navoja.

optoma-hd25e-design

Za optimalan rezultat uz projektor potrebno je investirati i u projekcijsko platno. PROJECTA HomeScreen dijagonale 81″ (205 cm) smo dobili na test, platno koje karakterizira 16:9 format i crni okvir debljine 8 cm koji trajno drži platno napetim.  Tijekom instalacije projektorskog sustava, najviše smo vremena potrošili upravo na sastavljanje i montiranje platna na zid, no sam proces nije naporan niti kompliciran. Jednom instalirano, platno izgleda impresivno i nimalo ne sliči samostojećim 4:3 platnima koja se svi najbolje sjećaju iz školskih klupa. Nakon što smo projektor povezali s PlayStation 3 konzolom i upalili ga, podesili smo jezik sučelja i slika se je pojavila na zaslonu. Izbornici koje nudi HD25e projektor su jednostavni i smisleno postavljeni, te smo kroz kombinaciju fizičkog pomicanja i kontrola uspjeli vlro brzo sliku podesiti da prekriva platno “od ruba do ruba”.

optoma-hd25e-big-picture

Velika slika u punom smislu te riječi – dijagonala veća od 2 metra!

Prvi dojmovi su jako dobri što se kvalitete slike tiče, a posebno veseli što su dostupni predlošci za sliku koji vjerno prate standarde, te 1:1 mapiranje piksela za najveću oštrinu koja posebno dolazi do izražaja na dijagonali većoj od 2 metra. Naime, veličina platna je tek nekoliko centimetara manje od aktualnih Ultra HD televizora 84″ velike dijagonale, a gdje Full HD razlučivost pokazuje svoje nedostatke u vidu manje oštre slike nego što je slučaj na manjim dijagonalama. No i uz “samo Full HD” rezoluciju, dojam grandioznosti kino platna se lako može osjetiti, te svi detalji postaju još bliži i opipljiviji. The Ultimate Wave: Tahiti 3D je jedan od prvih Blu-ray filmova koje smo pogledali na ovom projektoru i fantastični IMAX kadrovi jednostavno su nas zaokupili da smo odgledali čitav dokumentarni film s velikim zadovoljstvom. Boje i nijanse su vrlo dobro prezentirane, teksture kože također, a jedino što smo za sada vidjeli kao nedostatak jesu dubina crne boje i oštrina detalja u dinamici. Naime, prvi testovi s FPD Benchmark diska sugeriraju oštrinu od svega 300 od 1080 linija, što se na ovako velikoj slici jasno može vidjeti, čak i u filmskim sadržajima.

optoma-hd25e-skin

Izvrstan prikaz ljudske kože – kadar iz The Ultimate Wave: Tahiti 3D dok. filma

Više dojmova o kvaliteti slike, te ostalim aspektima moći ćete pronaći u cijeloj recenziji koju očekujte online tijekom idućeg tjedna. Svakako savjetujemo da pročitate savjete za kupovinu projektora, objavljene na stranicama AVmaxa >>

Zahvaljujemo se susretljivosti djelatnika tvrtke AVmax, a koji su nam omogućili da napravimo ovaj test. Za sva pitanja i sugestije oko testiranja, pišite nam u formi za komentiranje.

AVmax

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Radujem se svakoj recenziji home theather projektora,pa tako i Optome hd25A,koji je pravi mali višesvrhovni strojčić.
    Jedina napomena prije recenzije,naime radi se o max 6000 radnih sati i vijerojatno na economic postavci,odnosno režimu rada lampe.U prvom redu me interesira kako stoji u usporedbi sa prijašnjim hd25lv i da li je problem jačeg zagrijavanja i buke riješen,makar i dijelomično.I za kraj ako bi mogli provijeriti prisutnost RBE-a,odnosno njegov intezitet obzirom da se radi o single chip dlp pj-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*