Audio-video uređajiNajave testova

Najava testa: Optoma ThemeScene HD25e 3D projektor za filmove, igre i sport

optoma-hd25e-header

Vrijeme je da se malo odmaknemo od tankih digitalnih zaslona i provjerimo što nude moderni projektori – HD Televizija će testiranja započeti s Optoma HD25e modelom, premijerno predstavljenim na Audio Video Showu u listopadu ove godine. Radi se o nasljedniku izrazito popularnog modela HD25, dobitnika više “best buy” priznanja, a čija je namjena u prvom redu za filmove, igre i sportske sadržaje. Optoma HD 25e je Full HD projektor svjetline 2800 ANSI lumena i deklariranog kontrasta od 20.000:1, opremljenog DLP Dark Chip3 tvrtke Texas Instruments i naprednim procesorom slike. Na kraju, tu je i aktivni 3D prikazom s 144 Hz “Flicker Free” tehnologijom koja smanjuje titranje slike, negativnu pojavu koja umara oči i kvari opći dojam. Projektor zajedno s PROJECTA HomeScreen 118×196 cm velikim platnom nam je na test ustupila tvrtka AVmax iz Zagreba.

Prije slika raspakiravanja i prvih dojmova donosimo osnovne specifikacije i službeni opis projektora:

  1. Fantastična Full HD 1080P kvaliteta slike
  2. Prikaz Full HD video sadržaja bez trzaja sa 24 slike u sekundi
  3. aktivni 3D prikaz s Flicker Free tehnologijom osvježavanja slike na 144 Hz
  4. Moguća projekcija po danjem svijetlu – 2800 ANSI Lumena
  5. Kućno kino s ekranom do 3 metra širine!
  6. Trajanje lampe 8000 sati

ThemeScene HD25e projektor za kućno kino nudi izuzetne performanse te vrhunsku kvalitetu slike. Optoma HD25e koristi DLP DarkChip3 u istinskoj HD (1080p) rezoluciji s punih 24 slike u sekundi i istinskom kino (16:10) widescreen formatu. Snaga od 2800 ANSI lumena uz kontrastni omjer od 20000:1 jamče vrhunsku kvalitetu slike i u uvjetima dnevne rasvjete. Vrhunski procesor slike te najnovije tehnologije; ImageAI, TrueVivid i TrueVision daju besprijekornu kvalitetu slike. Za dobivanje spektra prirodnih boja zaslužno je 10-bitno procesuiranje po kanalu te BrilliantColor i novi (RGBRYB) ‘color wheel’. Za prikaz 3D slike koristi novu ‘Flicker Free’ tehnologiju od 144Hz, također u Full HD rezoluciji.

DLP tehnologija i digitalna HDMI konekcija omogućuju potpuno digitalnu projekciju bez gubitaka signala i 30-bitnu dubinu boja (10 bita po kanalu). Pored kompleksnih mogućnosti kalibriranja slike koja uključuju i fino podešavanje brightnes/contrast vrijednosti za svaku boju pojedinačno postoji i niz unaprijed namještenih modova rada za brz i lak odabir najoptimalnijih postavki. U projektor je ugrađen audio preklopnik te zvučnik kako bi omogućili potpune projekcije i bez dodatnog audio sustava.

Bežićni prijenos slike putem zasebnog wireless adaptera VGA dongle ili HDMI dongle. Kompatibilne 3D naočale možete pronaći ovdje: DLP-Link ili RF.

Više o DLP DarkChip tehnologiji možete pročitati ovdje >>

Projektor dolazi u kompaktnoj kartonskoj ambalaži gdje je pohranjen u dvije plastične vrećice i dodatno osiguran s profilima punjenim zrakom kako bi se što manje vibracija prenosilo na njegove osjetljive dijelove tijekom transporta. Osim projektora u ambalaži smo pronašli naponski kabel (3-pinski), brzi vodič za instalaciju, informacije o jamstvu, te CD s uputama u PDF formatu (među preko 20 jezika ne nalaze se upute na hrvatskom jeziku).

optoma-hd25e-content

Sam projektor je izrađen od plastike bijele boje, s nizom linija sa svih strana među kojima se nalaze utori namijenjeni cirkulaciji zraka. Nekoliko tipaka za osnovnu kontrolu se nalazi s gornje strane, te prsteni za podešavanje udaljenosti i fokusa. Projektor stoji na tri gumene noge koje je moguće podešavati po visini odvrtanjem navoja.

optoma-hd25e-design

Za optimalan rezultat uz projektor potrebno je investirati i u projekcijsko platno. PROJECTA HomeScreen dijagonale 81″ (205 cm) smo dobili na test, platno koje karakterizira 16:9 format i crni okvir debljine 8 cm koji trajno drži platno napetim.  Tijekom instalacije projektorskog sustava, najviše smo vremena potrošili upravo na sastavljanje i montiranje platna na zid, no sam proces nije naporan niti kompliciran. Jednom instalirano, platno izgleda impresivno i nimalo ne sliči samostojećim 4:3 platnima koja se svi najbolje sjećaju iz školskih klupa. Nakon što smo projektor povezali s PlayStation 3 konzolom i upalili ga, podesili smo jezik sučelja i slika se je pojavila na zaslonu. Izbornici koje nudi HD25e projektor su jednostavni i smisleno postavljeni, te smo kroz kombinaciju fizičkog pomicanja i kontrola uspjeli vlro brzo sliku podesiti da prekriva platno “od ruba do ruba”.

optoma-hd25e-big-picture
Velika slika u punom smislu te riječi – dijagonala veća od 2 metra!

Prvi dojmovi su jako dobri što se kvalitete slike tiče, a posebno veseli što su dostupni predlošci za sliku koji vjerno prate standarde, te 1:1 mapiranje piksela za najveću oštrinu koja posebno dolazi do izražaja na dijagonali većoj od 2 metra. Naime, veličina platna je tek nekoliko centimetara manje od aktualnih Ultra HD televizora 84″ velike dijagonale, a gdje Full HD razlučivost pokazuje svoje nedostatke u vidu manje oštre slike nego što je slučaj na manjim dijagonalama. No i uz “samo Full HD” rezoluciju, dojam grandioznosti kino platna se lako može osjetiti, te svi detalji postaju još bliži i opipljiviji. The Ultimate Wave: Tahiti 3D je jedan od prvih Blu-ray filmova koje smo pogledali na ovom projektoru i fantastični IMAX kadrovi jednostavno su nas zaokupili da smo odgledali čitav dokumentarni film s velikim zadovoljstvom. Boje i nijanse su vrlo dobro prezentirane, teksture kože također, a jedino što smo za sada vidjeli kao nedostatak jesu dubina crne boje i oštrina detalja u dinamici. Naime, prvi testovi s FPD Benchmark diska sugeriraju oštrinu od svega 300 od 1080 linija, što se na ovako velikoj slici jasno može vidjeti, čak i u filmskim sadržajima.

optoma-hd25e-skin
Izvrstan prikaz ljudske kože – kadar iz The Ultimate Wave: Tahiti 3D dok. filma

Više dojmova o kvaliteti slike, te ostalim aspektima moći ćete pronaći u cijeloj recenziji koju očekujte online tijekom idućeg tjedna. Svakako savjetujemo da pročitate savjete za kupovinu projektora, objavljene na stranicama AVmaxa >>

Zahvaljujemo se susretljivosti djelatnika tvrtke AVmax, a koji su nam omogućili da napravimo ovaj test. Za sva pitanja i sugestije oko testiranja, pišite nam u formi za komentiranje.

AVmax

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Radujem se svakoj recenziji home theather projektora,pa tako i Optome hd25A,koji je pravi mali višesvrhovni strojčić.
    Jedina napomena prije recenzije,naime radi se o max 6000 radnih sati i vijerojatno na economic postavci,odnosno režimu rada lampe.U prvom redu me interesira kako stoji u usporedbi sa prijašnjim hd25lv i da li je problem jačeg zagrijavanja i buke riješen,makar i dijelomično.I za kraj ako bi mogli provijeriti prisutnost RBE-a,odnosno njegov intezitet obzirom da se radi o single chip dlp pj-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!