LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 55Q90R 4K Ultra HD TV s Tizen OS-om – video recenzija

Testirali smo Samsungov najbolji 4K Ultra HD televizor za 2019. godinu, 65-inčni primjerak serije Q90R. Opremljen najnovijim Quantum 4K procesorom slike, s poboljšanim kutom gledanja i naprednim lokalnim zatamnjenjem u 480 zona, Q90R obećava mnogo što se kvalitete slike tiče. Tu je i One Connect box, One remote daljinski upravljač i Tizen OS u najnovijem izdanju – što točno nudi ovaj model i kakav je u odnosu na konkurenciju, provjerite u nastavku.

Specifikacije  

Proizvođač Samsung
Model QE65Q90RATXXH
Tehnologija zaslona 10-bitni VA zaslon s direktno postavljenim LED osvjetljenjem (direct LED)
Geometrija zaslona ravni
Veličina ekrana 65 inča / 165 cm
Energetska klasa B (98 W (način štednje energije), 209 (tipična potrošnja energije), 290 kWh/godišnje)
3D/HDR podrška
ne/da (HDR10, HLG i HDR10+)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel
Lokalno zatamnjenje da (30 x 16 segmenata = ukupno 480 zona)
Ultra HD 4K, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od tri podpiksela)
HDMI 4 (HDMI 2.0b)
Digitalni audio izlaz Toslink (digitalni optički)
USB da (3x)
Ethernet da
Wi-Fi / Bluetooth / WiSA da / da / ne
PCMCIA/Common Interface slot da (CI 1.4 ECP)
Utor za memorijske kartice ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) ne
Digitalni prijamnici DVB-T2 (HEVC)/C/S2 (dvostruki)
HEVC/VP9 podrška da (tuner + multimedijalni reproduktor)/da
Operativni sustav Tizen OS 5.0
Ugrađena memorija nepoznato
CPU / GPU četverojezgreni procesor
Montaža na zid da (VESA 400 x 400)
Maloprodajna cijena na 31. prosinca 2019.

Dodatne informacije:

Video recenzija

Napomena: dostupni su titlovi na hrvatskom jeziku

Zaključak

S jedinstvenim One Connect boxom, impresivnim kutovima gledanja za LCD televizor i konzistentnim performansama, Q90R je još jedan ponosni član Samsungove visoke klase televizora. Dobro barata sa svim vrstama sadržaja u najraznovrsnijem okruženju zahvaljujući vrlo učinkovitom lokalnom zatamnjenju, visokoj svjetlini i izvrsnom premazu protiv refleksija. Smart TV spada među najbolje na tržištu, s podrškom za širok izbor tehnologija s kojima se danas susrećemo u modernim domovima. Igračima će se svidjeti ovaj televizor zahvaljujući brzom reagiranju zaslona, mnoštvu opcija za podešavanje slike, FreeSyncu i nikakvoj šansi rizika trajno zapržene slike (burn-in).

Glavne alternative ovom i drugim vrhunskim LCD televizorima su OLED televizori. Sa svojim savršenim kontrastom, živim bojama i širokim kutovima gledanja, OLED televizori su izbor broj jedan za one koji žele uživati ​​u filmovima i TV serijama bez ikakvih ograničenja koja nameće LCD tehnologija. Ima mnogo OLED TV-a na tržištu, no preporučio bih LG B9 ili C9, koji su dostupni za sličnu ili čak nižu cijenu od Q90R.

Ako želite ostati uz LCD tehnologiju i preferirate Android TV platformu, onda bih preporučio Sony XG95 seriju. Također možete razmotriti TCL seriju 8 s miniLED tehnologijom.

Televizor na test ustupio:

samsung-logo-1000px

Maloprodajne cijene:

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni HDMI kabeli Supra Cables i Club 3D Ultra High Speed model i Feizlink aktivni optički HDMI kabeli (US Amazon: https://www.amazon.com/dp/B07MHZG184 i UK Amazon: https://www.amazon.co.uk/dp/B07QWJFY5G).  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2019 Ultimate for Business osigurao Portrait Displays.

© HD Televizija 2019. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!