DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Autobusna Stanica (Bus Stop) 2D Blu-ray [1956]

bus-stop-header

Ostajemo u 50-im godinama prošlog stoljeća s filmom Autobusna Stanica, romantičnom komedijom s Marilyn Monroe u glavnoj ulozi. Film je ovo o početku ljubavi naivnog rodeo jahača sa sela koji dolazi u grad kako bi upoznao ženu svojeg života koju odmah namjerava odvesti kući i oženiti, te nakon što ugleda divnu plesačicu iz saluna Cherie, odluči provesti svoj plan. Brzoplet i naivan Bo, te nježna i oprezna Cherie glavni su likovi ovog simpatičnog filma, a koji Continental Film donosi na Blu-ray mediju u vrhunskoj HD razlučivosti i DTS-HD Master Audio 4.0-kanalnom zapisu. Koliko je vjerno prenesen u digitalni oblik i što sve nudi, provjerimo zajedno u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: romantična komedija

Godina izlaska (kino): 1956.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Joshua Logan

Glume: Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O’Connell, Hope Lange

IMDb ocjena:

Bus Stop (1956) on IMDb

Sinopsis:

Marilyn Monroe nastupa u hvaljenoj ulozi u ovoj romantičnoj komediji redatelja Joshue Logana u kojoj također glumi i nominiran za nagradu Oscar Don Murray! Kada Bo (Murray), naivni rodeo jahač, upozna plesačicu iz saluna Cherie (Monroe) zaljubi se u nju do ušiju. Uspije ju nagovoriti (uz pomoć svog lasa) da se s njim ukrca na autobus za Montanu gdje je namjerava oženiti, ali Cherie pobjegne i završi usred snježne oluje. Ako će Bo naučiti kontrolirati svoje emocije, možda će na kraju čak i uspjeti pridobiti Cherie u ovom proslavljenom filmu.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film 29.6 GB*
Trajanje 94 min
Video 16×9, 2.55:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski DTS-HD Master Audio 4.0
  • francuski i njemački Dolby Digital 4.0
  • tajski i turski Dolby Digital 2.0
  • španjolski i talijanski Dolby Digital 1.0
Podnaslovi hrvatski, engleski, španjolski,  francuski, danski, nizozemski, finski, njemački, talijanski, norveški, portugalski, švedski, kineski, češki, grčki, hebrejski, mađarski, islandski, korejski, mandarinski, poljski, tajski i turski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

bus-stop-menu

 Izbornici su dinamični, posebno kreirani za ovo izdanje. Osim kadrova iz filma, u pozadini svira lagana orkestralna glazba u Dolby Digital 5.1 448 kbps formatu. Izbornicima je moguće pristupiti i tijekom reprodukcije filma.

Video

bus-stop-shot2

Autobusna Stanica na Blu-ray mediju stiže u punoj HD razlučivosti u MPEG-4/AVC sustavu kodiranja, originalnog formata slike 2.55:1. Ovo je nešto širi format slike iz ranih dana CinemaScope formata, a koji danas varira od 2.33:1 pa do 2.40:1.  Sam transfer u digitalni format s 35 mm filma je izvrsno odrađen, dinamičnih boja, dobrog kontrasta koji nije umjetno pojačan, oštrih bridova i detaljnih tekstura bez bilo kakvih anomalija. Svi kadrovi u filmu su mirni i bez bilo kakvih anomalija, što nije bio slučaj kod filma iz iste godine, Voli Me Nježno, a kod kojeg smo uočili iznenadno proširivanje slike u jednom kadru.

bus-stop-shot1

Oštrina slike je dobra, premda ne na razini modernih naslova gdje se svaki detalj jasno ističe, a isto tako u pojedinim kadrovima je moguće uočiti zamućenja u uglovima. Scene su pravilno eksponirane, bez izgorenih površina kod kadrova snimanih pri jakom dnevnom svjetlu, kao ni pretamnih regija kod snimaka u mraku ili u interijerima. Zrnatost fimske trake je vjerno prenesena na ovom Blu-ray izdanju, a isto vrijedi i za čiste nijanse koje do izražaja najviše dolaze kod kadrova s ljudskim licima (kao npr. publika na rodeu ili scene u salunu).

bus-stop-shot5

Tragove digitalne kompresije u filmu nismo vidjeli.

Kvaliteta zvuka

bus-stop-shot3

 Na disku se nalazi originalni stereo kvadrofonski 4.0-kanalni zvučni zapis u DTS-HD Master Audio formatu bez gubitaka u kvaliteti uslijed kompresije. Slušajući ovaj zapis na 5.1-kanalnom sustavu, gotovo svi zvukovi su dopirali iz prednjih zvučnika, točnije centralnog kanala. Stražnji zvučnici se ovdje koriste za proširenje pozornice oko gledatelja tako što reproduciraju iste tonove kao i prednji zvučnici, samo tiše tako da gledatelju pogrešno ne skreću pažnju da zvuk dopire sa strane ili iza njega. Sukladno 4.0 kanalnom zapisu, posebnog kanala za subwoofer nema, no niti nije potreban jer u cijelom filmu praktički da i nema tonova koje satelitski zvučnici ne mogu kvalitetno reproducirati.

Sam zvuk je izvrsno restauriran i prezentiran bez šuma, pucketanja ili varijacija u glasnoći, tako da dijalozi, pjesme i ambijentalni zvukovi odlično zvuče i vjerujemo da će svi, a posebno ljubitelji Marylin Monroe biti zadovoljni prezentacijom.

Dodatni sadržaji

bus-stop-bonus

 Posebni dodaci su ograničeni na kino najavu u HD razlučivosti, te najave filmova u kojima glumi Marylin Monroe. Naslovi su kako slijedi:

  1. Gentlemen Prefer Blondes
  2. How to Marry a Millionaire
  3. Niagara
  4. River of No Return
  5. The Seven Year Itch
  6. Irving Berlin’s  There’s No Business Like Show Business

Na disku se ne nalaze dokumentarni sadržaji.

Zaključak

bus-stop-shot4

 “Marilyn je još ljepša na Blu-rayu” navedeno je na poleđini ovog Blu-ray izdanja i nakon što smo ga pogledali u dobro podešenom sustavu kućnog kina, doista možemo reći da tvrdnja stoji. S obzirom na starost originalnog zapisa, slika je vrlo oštra, detaljna i bez ikakvih anomalija koji bi umanjili užitak gledanja. Zvuk je također vjeran originalnu i također sjajno obrađen da nikakve znakove starenja ne pokazuje. Jedina slaba točka ovog izdanja su posebni dodaci, a koji su svedeni samo na najave filmova s Marylin Monroe.

bus-stop-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Stripovi.hr webshopu.

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: Panasonic 39E6E kalibriranom LED LCD televizoru Audio: ProAc TriTower Response prednji lijevi i desni zvučnici, Mission centralni i surround zvučnici, B&W PV1D subwoofer + Yamaha 5.1 pojačalo

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!