DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Hitchcock 2D Blu-ray [2013] recenzija

hitchcock-blu-ray-header

Continental Film donosi Blu-ray izdanje filma Hitchcock, biografske drame o jednom od najpoznatijeg redatelja Alfreda Hitchcocka i njegove supruge Alme u periodu života kada je snimao svoj najpoznatiji film, Psiho. Blu-ray izdanje osim samog filma u izvrsnoj kvaliteti sadrži i niz ekskluzivnih dodatnih sadržaja, a koji zaokružuju jedan vrlo zanimljiv i edukativni naslov koji bi trebao biti dio svake ozbiljnije kolekcije filmova. Je li ovo izdanje doista toliko dobro, provjerite u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: biografija, drama

Godina izlaska (kino): 2012.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Sascha Gervasi

Glume: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette, Jessica Biel

IMDb ocjena:
Hitchcock (2012) on IMDb

Sinopsis:

Dobitnici prestižne nagrade Oscar Anthony Hopkins i Helen Mirren fantastični su u ovoj provokativnoj priči o tome kako je nastao jedan od najpoznatijih filmova svih vremena. Istovremeno zatrovan svojim nesmotrenim egom i dosadnjikavom sumnjom u samoga sebe, holivudska legenda Alfred Hitchcock (Hopkins) postaje opsjednut odvratnom pričom o ubojstvu koju niti jedan filmski studio ne želi poduprijeti. Odlučan u svojoj namjeri da ipak snimi film, on riskira svoju reputaciju, dom pa čak i ljubav svog života – suprugu Almu (Mirren). U konačnici, Hitch pridobiva Almu na svoju stranu i njih dvoje zajedno kreiraju bezvremensko remek-djelo – film Psiho. Film Hitchcock, u kojem također glume Scarlett Johansson, Toni Collette i Jessica Biel, “pravo je osvježenje od početka do kraja” (Rex Reed, The New York Observer).

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
41.2 GB*
Trajanje 98 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
 • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
 • španjolski, portugalski, češki, mađarski, poljski, tajlandski i turski
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski, španjolski, arapski, bugarski, kineski, češki, hebrejski, mađarski, islandski, indonezijski, korejski, malajski, poljski, rumunjski, srpski, tajlandski, turski, vijetnamski i korejski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

hitchcock-blu-ray-menu

Izbornici nude nekoliko standardnih opcija i tijekom filma i dodatnih sadržaja ih je moguće pozvati bez da se reprodukcija zaustavi. U glavnom izborniku se prikazuju scene iz filma uz glazbenu pozadinu (Dolby Digital 5.1 448 kbps).

Video

hitchcock-shot-8

Hitchcock na Blu-ray stiže u besprijekornom prijenosu pune HD razlučivosti, Cinemascope formata 2.40:1 i MPEG-4/AVC sustava kodiranja. Film sniman Red Epic kamerana u Zeiss objektivima već od prve scene daje do znanja kako će biti prava poslastica za gledanje – kadrovi su izvsnog kontrasta, realističnih boja i praktički potpuno očišćeni od bilo kakvog šuma, čak i u tamnijim regijama poput tamnih odijela Alfreda Hitchcocka ili tamnijih dijelova seta na kojem poznati redatelj snima film Psiho. Izdanje je potpuno čisto od tragova kompresije, te u niti jednom kadru nismo vidjeli pojačanu nazubljenost i negativnosti koje takav postupak nosi sa sobom poput stvaranja obruba oko objekata.

hitchcock-shot-7

Film je polaganog tempa i dijalozi između likova ono su što pokreće film, što pruža gledatelju dovoljno vremena da sagleda kadar i uoči razne detalje u njemu. Najuočljivije su teksture i boja ljudske kože, a koja zadržava realizam čak i u slučaju glavnog lika, a koji je za potrebe transformacije u poznatog redatelja morao nositi posebnu masku nalijepljenu na lice. Kostimi su također prekrasno prezentirani, čistih uzoraka i bez grubih gradacija koje bi ometale pri gledanju.

hitchcock-shot-4

U cjelini, Hitchcock je pokazao sve adute visoke rezolucije i iako smo očekivali kako će se redatelj i direktor fotografije odlučiti za neku od kamera koja bi unijela zrnatost u film (kao što je to slučaj sa zadnjim nastavkom Umri Muški serijala), moramo priznati da je dobiveni rezultat čiste slike vrlo privlačan i omogućuje još neposrednije proživljavanje događaja koji su obilježili život Alfreda Hitchcocka i njegove supruge Alme.

Audio

hitchcock-shot-6

Vodeći audio zapis je DTS-HD Master Audio u 5.1 izdanju, a koji je u skladu s video segmentom također kvalitetno odrađen, čistog i dobro balansiranog zvuka i odlično prezentirane glazbe koju potpisuje poznati kompozitor Danny Elfman. Prednji dio pozornice je angažiran tijekom cijelog filma, dok se surround efekti koriste u službi atmosferičnosti u pojedinim kadrovima (poput strke na setu tijekom snimanja filma Psiho).

Dodatni sadržaji

hitchcock-blu-ray-bonus

Na disku se osim filma nalazi pregršt dodatnih sadržaja, a koji govore više o produkciji filma, kao i o samom Alfredu Hitchcocku koji je tema ovog filma. Pojedini dodatni sadržaji su ekskluzivni samo za Blu-ray, te su svi dostupni u HD rezoluciji (no bez hrvatskih podnaslova):

 • Izbačena scena
 • Opsjednutost s Hitchcockom
 • Pogled iza kamere s mobitelom Sache Gervasija
 • Hitchcockov mobitel
 • Priča
 • Glumačka ekipa
 • Maestro Danny Elfman
 • Hitch i Alma
 • Sjećanje na Hitchcocka
 • Audio komentar Sache Gervasija i Stephena Rebella

Dokumentarni sadržaji uključuju intervjue s redateljem i članovima tima, kao i s glavnim glumcima. Jedan od neuobičajenih dodatnih sadržaja svakako je “Pogled iza kamere s mobitelom Sache Gervasija”, a koji sadrži snimke mobitelom “iza kulise”, bez posebne montaže tako da možete čuti uobičajene razgovore članova tima i približiti se atmosferi na setu.

hitchcock-blu-ray-cellphone
Redateljeve snimke mobilnim telefonom…

Audio komentar redatelja Sache Gervasija i autora knjige po kojoj je film nastao Stephena Rebella ponovno otkriva mnoge zanimljive detalje o tome kako je film sniman, koje su bile odluke da se pojedine scene snime na određen način itd. Maestro Danny Elfman je kratak snimak bez intervjua s poznatim kompozitorom, te se unutar njega samo može vidjeti orkestar kako svira glazbu iz filma bez dodatnih detalja, što smatramo manjim nedostatkom. U cjelini, bogata paleta zanimljivih dodatnih sadržaja.

Zaključak

hitchcock-shot-9

Hitchcock je jedno kvalitetno Blu-ray izdanje kako po kvaliteti samog filma, tako i segmentima koje analiziramo tijekom recenzije. Kvaliteta slike je izvrsna i iako ovo nije akcijski film koji bi služio za demonstraciju vašeg kućnog kina, svojom kvalitetom nije daleko od najboljih izdanja koje smo imali prilike testirati ove godine. Zvuk je čist i u skladu sa žanrom ograničen na dijaloge i glazbu, a dodatnih sadržaji su izdašni i zanimljivi, posebno za mlađu generaciju koja želi saznati više o životu i radu redatelja koji nikada nije osvojio nagradu Oscar, no kojem je 1979. Američki Filmski Institut (AFI) dodijelio nagradu za životno djelo.

 

hitchcock-blu-ray-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u DajPet webshopu

dajpetcom

Gledano na: Panasonic 39E6E kalibriranom LED LCD televizoru i Philips 40PFL8008S televizoru.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!