Audio-video uređajiSamsung ElectronicsVijesti

Samsungova Cinema Black tehnologija bi trebala riješiti problem probijanja pozadinskog osvjetljenja na LCD modelima

samsung-f8000-header

Samsung i ove godine nastavlja s korištenjem bočno postavljenog LED osvjetljenja na svim LCD modelima visoke klase, a koje uz sve prednosti vitkog dizajna za posljedicu ima problematičnu ujednačenost osvjetljenja panela. Čak i uz pseudo-lokalno zatamnjenje, a koje kontrolira intenzitet LE dioda ovisno o sadržaju na ekranu, u zamračenim uvjetima gledanja tragovi pozadinskog osvjetljenja ne mogu se u potpunosti prikriti bez da se značajno ne smanji njegov intenzitet. Ipak, čini se da je Samsung napokon odlučio nešto učiniti po tom pitanju…

Rješenje je u novog Cinema Black tehnologiji, a koja bi trebala riješiti problem tragova pozadinskog osvjetljenja na crnim trakama kod filmova u cinemascope, odnosno širokim 2:35:1 – 2:40:1 formatima. Naime, upravo se kod takvih sadržaja spomenuti nedostaci najviše mogu vidjeti, što dosta može umanjiti iskustvo gledanja, posebno kod modela velikih dijagonala. Cinema Black značajka bi trebala prilagoditi intenzitet pozadinskog osvjetljenja uz donji i gornji rub kako bi se se tragovi uspješno prikrili, dok će ostali dio slike biti osvijetljen jednako intenzivno kao i prije.

Na slici dolje nalazi se fotografija zaslona ES8000 modela snimana u potpunom mraku, a na kojoj se mogu vidjeti kako izgledaju “zrake” pozadinskog osvjetljenja na potpuno crnom zaslonu:

samsung-es8000-backlight
Probijanje pozadinskog osvjetljenja na Samsungovom top modelu za 2012.

Situacija uz aktivno lokalno zatamnjenje postiže mnogo ujednačeniju sliku, no treba uzeti u obzir da situacija neće biti tako povoljna u slučaju da se na ekranu nalazi neki video materijal:

samsung-es8000-backlight-lo
Uz lokalno zatamnjenje situacija je mnogo bolja, no treba uzeti u obzir da se sadržaj u ovom slučaju nalazi samo u gornjem lijevom kutu.

Cinema Black bi trebao ponuditi rješenje koje je negdje između gornje dvije fotografije – crne trake iznad i ispod slike bi trebale biti crne kao na slici dolje, dok bi središnji dio zaslona trebao biti osvijetljen kao na slici gore.

Kako će se Cinema Black nositi s gledanjem filmova širokog formata u slučaju da se podnaslovi prikazuju u tamnoj regiji još nije poznato, no u cjelini pohvalno je što je proizvođač napokon poradio na jednom od većih nedostataka u svojem high-end segmentu, a u kojemu kupci nisu toliko tolerantni na jasno vidljive nedostatke u slici. Za sada nije poznato hoće li Cinema Black biti dostupan kroz Evolution Kit nadogradnju na prošlogodišnjim modelima.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!