Audio-video uređajiProjektoriVijesti

Optoma ThemeScene HD25-LV – idealan 3D projektor za dnevno ili noćno gledanje

optoma-HD25

Kada je, krajem 2011. godine, pušten u prodaju Optomin model projektora za kućno kino HD33 – naprosto je pomeo konkurenciju. Nakon toga, i ostali proizvođači su pokušavali napraviti jednako kvalitetan projektor, sličnih karakteristika i cijene. Nekima je i pošlo za rukom, kao npr Benq sa svojim modelima, no nedavno je Optoma izbacila novi model –  HD 25 – i ponovo pomela svu konkurenciju pred sobom, te suvereno zavladala tržištem projektora za kućno kino.

Iako u Hrvatakoj neopravdano, nedovoljno medijski popračen, model HD25 je vani proglašen uvjerljivo “best-buy” projektorom za kućno kino i gameing, te je u What HiFi magazinu ocijenjen sa odličnih, 4 od 5 zvjezdica.

Optoma HD25 je 3D DLP projektor, Full HD rezolucije, snage 2000 ANSI lumena, te zadivljujućeg kontrasta – čak 20 000:1, što jamči odličnu kvalitetu slike i u uvjetima dnevne rasvjete, bez zamračivanja prostorije. Posjeduje dva HDMI priključka, te ugrađene zvučnike snage 10W. No što je sa zahtjevnijim korisnicima, koji bi ipak htjeli još više “ANSI”? Optoma je mislila i na njih, stoga je u svoju ponudu sada uvrstila i jači model – HD25-LV. Jedina razlika između ta dva modela su upravo “pojačanji” ANSI lumeni, točnije, njih 32000. No, tih 1200 ANSI lumena više, čine i razliku u cijeni.

optoma-HD25-lv-front

Oba modela posjeduju osobine koje biste i očekivali od budget projektora za kućno kino, ali zadivljuju i osobinama koje ne posjeduju ni mnogo skuplji modeli drugih proizvođača.

Nude izuzetne performanse te vrhunsku kvalitetu slike. Oba modela koriste DLP DarkChip3 u istinskoj HD (1080p) rezoluciji s punih 24 slike u sekundi i istinskom kino (16:9) widescreen formatu. Vrhunski procesor slike te najnovije tehnologije; ImageAI, TrueVivid i TrueVision daju besprijekornu kvalitetu slike. Za dobivanje spektra prirodnih boja zaslužno je 10-bitno procesuiranje po kanalu te BrilliantColor i novi (RGBRYB) ‘color wheel‘. Za prikaz 3D slike koriste novu ‘Flicker Free’ tehnologiju od 144Hz, također u Full HD rezoluciji.

DLP tehnologija i digitalna HDMI veza omogućuju potpuno digitalnu projekciju bez gubitaka signala i 30-bitnu dubinu boja (10-bita po kanalu). Pored kompleksnih mogućnosti kalibriranja slike koja uključuju i fino podešavanje brightness/contrast vrijednosti za svaku boju pojedinačno postoji i niz unaprijed namještenih modova rada za brz i lak odabir najoptimalnijih postavki. U projektore je ugrađen audio preklopnik te zvučnik kako bi omogućili potpune projekcije i bez dodatnog audio sustava.

optoma-HD25-lv-back

Efekt crosstalka  jednostavno ne postoji, kao kod drugih projektora. To je negativan efekt koji se javlja prilikom gledanja 3D-a, kada aktivne naočale, u jednoj sekundi, naizmjenično prikazuju 120 slika (60 slika za lijevo i 60 slika za desno oko), te uslijed nedovoljno brzog osvježavanja slike i sinkronizacije između naočala i projektora dolazi do preklapanja slika lijevog i desnog oka, te se samim time kvari doživljaj i kvaliteta slike. Ovo je Optoma izvrsno riješila s modelima HD25 i HD25-LV, tako da je taj negativan efekt potpuno izostao.

S projektorom ne dolaze 3D naočale, već ih možete kupiti zasebno, kao i HDMI dongle za bežični prijenos slike s bilo kojeg izvora sa HDMI ulazom.

Optoma projektore i dodatnu opremu možete kupiti u AVmax trgovini >>

Adsense

Sponzorirani clanak

Sponzorirane objave koje se u cijelosti prenose od naručitelja u svrhu promocije tvrtki i njihovih proizvoda. Mišljenja i podaci izneseni u ovakvim objavama ne potječu od autora HD Televizije.

Povezani tekstovi

5 komentara

 1. Optoma je živi užas od projektora u smislu kvalitete izrade,loše implementiranog sustava hlađenja,koji kao posljedicu imaju izuzetno glaan i iritantan zvuk koji proizvode ventilatori u malom i jeftinom plastičnom kučištu.
  Obzirom da se radi o projektoru izuzetno malih dimenzija,jasno je da je teško implementirati efikasnije hlađenje a samim tim i tiše.Druga stvar je da ga ne smijete imati blizu sebe je i efekat topline,koja može zagrijati po zimi mali sobičak ali to je cijena low cost fullhd 3d single chip projektora i naravno rainbow ili duga efekt je i dalje prisutan,bez obzira na brzinu color kotača i broj segmenata jer sam color kotač koji je sastavni dio svakog single chip dlp projektora uzrokuje dugin efekt što je za jednog videophila a i za običnijeg korisnika užasna anomalija koja je često deal braeker.Da ne bi sve bilo tako crno,treba reći da se radi o jedinici sa kvalitetnom slikom u kojo je 3d slika bolja od 2d slike zbog izostajanja preklapanja ili dvostruke slike.Optoma nikad nije bila bog zna što i to je činjenica.Pozitivno je što ima napredne kontrole za kalibracaju ali izostaju za 3d kontrole dubine,kao i interpolacije.Jači model sa više ansi lumena lv je 10500kn dok se za 14 u jednoj trgovini u Osijeku mogao kupiti novi Epson EHTW9100 koji je od te optome 3x bolji produkt u svakom smislu.Best buy je možda vani za proračun 1080p3d dlp pj ali kod nas za hd25 8500kn a hd25LV 10500kn.

 2. s obzirom da uspoređuješ kruške i jabuke vidi se da nemaš pojma ili radiš u epsonu ;) Epson košta 19000 a Optoma 8000 Kn, Epson je LCD a Optoma DLP tehnologije.. koje ti subjektivno generaliziraš.. ako baš želiš uspoređivati tehnologije to je totalno druga tema. Osobno nikad nebi uzeo LCD ali to nije razlog da pljujem po epsonu.

  Nego, kažeš jeftino malo kućište, glasan, rainbow.. očigledno nisi vidio HD25 uživo. Neznam od kud ti pravo da onda komentiraš.
  – Buka Epson 22dB, Optoma 26dB (standard za projektore je 21dB-38dB)
  – Efekta duge tj. rainbow kod HD25 NE postoji – pronađi i jednu recenziju na netu koja ga navodi
  – hlađenje – misliš da Epson nema lampu i da je ne hladi? btw: kod optome ona traje 1000 sati dulje

  Optoma je uvijek bila u gornjoj klasi pogotovo što se tiče projektora za kućno kino (proguglaj malo strucne recenzije po netu). Koristili su ih za projekcije na filmskom festivalu u Cannesu – pa ti meni reci da oni nemaju pojma!!

 3. Alo guru-i, šta ste se tako razvikali?! ;)
  Moram reći da sam ponosni vlasnik slabijeg modela, odnosno, običnog HD25. Prije sam imao Benq, koji je bio poklon, a kao šta znate, poklonjenom konju se ne gleda u zube, pa se nisam bunio. U međuvremenu sam se navukao na filmove na projektoru, ali sam htio Full HD. Prije mjesec dana sam se počastio s Optomom, i fakat sam prezadovoljan: fenomenalna slika, odlične boje i ludi 3D!
  Šta se tiče Epsona koji spominjete, frend ga želi uzet, ali nitko živ ga nema. Svi mu spominju neke avansne uplate, da ide po narudžbi, da se čeka mjesec dana… halo??? te novce da uplatim unaprijed, čekam mjesec dana i dobijem mačka u vreći?!
  Specifikacije na papiru su jedno, u praksi je to nešto sasvim drugo. Pa pogledajte neke Benq-ove, kakve lude specifikacije imaju, a kad ga upališ – žešće razočaranje!
  Kad sam ja uzimao svoj, ne samo da sam ga vidio prvo uživo, nego su mi upalili par modela, pustili 3D film, dali mi naočale… i na kraju još mali popustić! ;) ja prezadovoljan!
  BTW, može neka preporuka za kvalitetno 16:9 platno? To planiram kao sljedeću investiciju nakon ljeta…
  PS techguru, nemoj se ljutit, ali rainbow fakat ne postoji na mojoj Optomi. Rainbow ne postoji danas više ni na najjeftinijim DLP projektorima ;)

 4. Vijeruj mi mogao bih knjigu o projektorima napisati,jer su moj hobi i opsesija 20 godina.Promijenio sam ih 15.ak komada do sada i bacio dosta novaca,ali sam isto tako ne uvrijedljiv na komad tehnike.To sa kruškama i jabukam je opasno da ne znam razliku i miješam lcd i dlp ili lcos(sony) ili DILA(JVC).
  Pozdrav od “RANCO” beštije.
  U fazi sam nabavke alata i opratne stručne literature za kalibraciju.
  I by the way Epson je u Linksu ehtw9100W,njihov flagship iako šteta što su odustali od serije R sa reflektirajućim panelima,jer su bili impresivni,ovo je njihov glavni igrač i sa pdvom je 3 mijeseca cca bio na nekoj Epsonovoj akciji za 15400kn a 9100 za 14500kn.Osobno ne preferiram Epson,smeta mi njihov glasan iris mehanizam,nepouzdane lampe i to što za taj novac ne žele implementirati uz odličan i doista ogroman vertikalni i horinzontalni pomak leće motorizirani objektiv.Za novac od npr Epson 6020UB koji je u klasi projektora do 4000usd najbolji samo zbog 3d-a u odnosu na JVC,koji je sveukupno klasu jači projektor gdje je razlika u kvaliteti 2d prikaza dosta veća nego Epsonova prednost u 3d-u spram JVC-a.
  I da rezimiramo,dok je color kotač sastavni dio svakog single chip dlp projektora,bez obzira na trikove poput više brzinskog i više segmentnog color wheel-a bit će i rainbow efekta.Neko je doista manje osijetljiv na njega ili ga što ja znam ne vidi jer baš u tom trenutku trepne malo duže…
  Doista priča kod hd 25 u odnosu na hd 33 je da ima značajno manje te ružne anomalije.
  Smanjenom cijenom drastično 3 čipnih dlp projektora čija je izrada još višestruko skuplja između recimo 3lcd i 3chipdlp izabrao bih DLP jer nema više tog rbe-a jer nema kotača i jel to razlog pogrešne i netočne konstatacije da ja miješam lcd i dlp projektore,kruške ili jabuke ili pak ti nemaš elementarna znanja.Dobro da nismo o hibridnim tehnologijama raspravljali,jer onda se ne bi skužili ni za čuku godina.
  Inače optoma hd25 je za novac koliko košta u Americi doista best buy za nekog tko traži low cost fullhd 3d projektor sa najboljim omijerom uloženog/dobivenog u glavnom kriteriju,odnosno u kvaliteti prikaza u ovom slučaju sa naglaskom na 3d,a implementacija lens shifta bi još bila super,o cif-u za taj novac ne treba ni pomišljati,iako projektor dobro barata bržim scenama interpolacija bi dobro došla,pogotovo kad navikneš da ju imaš,a dark chip 3 je prije bio skup jako.Imao sam in focus in78 sa njim,kad se sijetim koliko para za samo hd projektor sa dc3 za videophile i maštanja u ono vrijeme o scenariju SP 777 3chipnom dlp-u za skoro 100 milja kuna koliko je jedna trgovina u to već davno vrijeme tražila,ali vizualno kad bi ga usporedio sa ondašnjim i današnjim dlp single chip pj-ima izgledao i bio je višestruko veći i teži i ostavljao je doista impresivan vizualni dojam(još smo se u trgovini koja ga je taman bila dobila u sklopu infocus linije za home cinema u svojom demo room sprdali da će opalit ako ga probaju na nosač stropni staviti),iako kvantitet u kvaliteti slike,odnosno razlika nije pratila taj omijer.Kad sam se već tako raspričao želio bih da naše žene/dijevojke imaju malo više razmijevanja za našu ljubav prema tehnologiji i kupe nam sony vpl1000es i može onaj 4k Sonyev media centar a za vaučer od ps4 smo se sami pobrinuli.

 5. I da Epson ehtw 9100 samo bez w se mogao kupiti za 14t kn a 8100 još niže pa više to doista u smislu razlike u cijeni nisu kruke i jabuke,a pogotovo u kontekstu članka gdje se govori u naslovu o LV modelu sa dodatnim ansima i košta 10500kn.
  Drugim riječima sda ta razlika u cijeni nisu baš u domeni kruške-jabuke ili šljive -banane jer to je samo par tisuća kn a razlika doista velika.Kod kupnje projektora službena cijena je irelevantna,gleda se street price pa se traži još bolja cijena kod dilera,popusti,pregovori pa čak negdje i cijenjanje prolazi.Većinom se zna dogoditi da razlike u cijeni budu značajne,jer uvijek ima manevarskog prostora za nešto bolju cijenu,a pogotovo ako se radi o jednokratnoj uplati i cash-u.
  Za platno treba gledat neke stvari a jedna od njih se često smatra toliko nebitnom ,a to je razlika između manualnog i motoriziranog platna pogotovo ako se uzme razlika u cijeni stvar za veliku većinu korisnika postaje jasna.Kupuje se mehaničko platno ili trajno napeto(fixed frame).Ja sam doživio da sam davno još dignuo ruku od povuci-potegni platna jer ti se to ne da stalno raditi pa ga ostaviš spteno a vremenom požuti i ne da se oprat i vratiti u prijašnje stanje s ničim.Zato ako se može electrično a pogotovo još ako pj ima 12v okidač.
  O gainu i drugim tehničkim karakteristikama koje se gledaju vezano uz karakteristike projektora i u kakvim se uvijetima koristi neću zamarati.
  G3 ALL THE WAY!!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!