DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Seanse (The Sessions) 2D Blu-ray [2013]

the-sessions-header

Continental Film donosi lokalizirano Blu-ray izdanje filma Seanse, istinite priče o paraliziranom pjesniku i novinaru koji svoj cijeli život provodi u kolicima i većinu vremena u željeznim plućima. Kada na pragu 40-ih odluči izgubiti nevinost, upoznaje terapeutkinju koja postaje njegov seksualni surogat partner, te uz njenu pomoć otkiva sasvim nove osjećaje i spoznaje kako unatoč svim fizičkim preprekama može uživati u pravoj tjelesnoj i emotivnoj ljubavi, te zadovoljiti sebe i svoju partnericu. Koliko je vjerno prenesen ovaj dirljiv film na Blu-ray, provjerimo u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: drama

Godina izlaska (kino): 2012.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Ben Lewin

Glume: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood

IMDb ocjena: 7.2/10

Sinopsis:

Dobitnica nagrade OSCAR Helen Hunt pridružuje se Johnu Hawkesu i Williamu H. Macyju u ovoj trijumfalnoj istinitoj priči o ljubavi, seksu, požudi… i važnosti. Paraliziran, od djetinjstva prisiljen život provesti sa željeznim plućima, pjesnik i novinar Mark O’Brien (Hawkes) nadišao je sve nedaće koje vrijeme nosi sa sobom. Ali sada, u životnoj dobi od 38 godina, suočava se s najtežim izazovom: gubitkom vlastite nevinosti. Uz pomoć prelijepe terapeutkinje (Hunt), simpatičnog svećenika (Macy) i svog razuzdanog osjećaja za optimizam i smisla za humor, Mark se upušta na nevjerojatno osobno putovanje tijekom kojeg će otkriti savršene užitke zbog kojih se isplati živjeti.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
41.8 GB*
Trajanje 95 min
Video
16×9, 1.85:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • španjolski, portugalski, ruski, češki, mađarski, poljski, tajski i turski Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, srpski, engleski, španjolski, portugalski, ruski, arapski, bugarski, kineski, češki, estonski, grčki, hebrejski, mađarski, islandski, indonezijski, korejski, latvijski, litvanski, malajski, mandarinski, poljski, rumunjski, tajski, turski, ukrajinski i vijetnamski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

the-sessions-menu

Izbornici se izvode s isječcima filma u pozadini i glazbenom temom filma (Dolby Digital 5.1). Opcije su uredno posložene u donjem dijelu zaslona.

Video

the-sessions-shot2

Za razliku od netom testiranog Blu-ray izdanja filma Kaos u Kući, Seanse na Blu-rayu izgledaju značajno bolje, premda su oba filma prezentirana u MPEG-4/AVC sustavu kodiranja i Academy Flat 1.85:1 formatu slike. Seanse su snimane Red One MX digitalnom kamerom, što je jasno vidljivo po detaljnosti kadrova, raskošnom kontrastu s – poput tinte – crnom bojom, realističnim bojama i nijansama, te mirnoj slici koja praktički da i nema šuma čak i u najtamnijim regijama. Film je polaganog karaktera s mnogo dugačkih scena, a koje zahvaljujući gore navedenim prednostima su vrlo ugodne za gledanje, bogate detaljima i izgledaju impresivno na velikoj zaslonu. Teksture kože su impresivno vjerne, što se može detaljno pogledati u mnogim kadrovima s potpuno golim glumcima, te je zadivljujuće vidjeti fino nijansiranje od jače prema manje osvijetljenim dijelovima tijela.

Tragova kompresije nema, čime je ova drama jedna od impresivnijih po pitanju kvalitete slike.

Audio

the-sessions-shot1

Drama temeljena na istinitoj priči koju vodi u prvom redu dijalog uz većinu filma bez ikakve pozadinske glazbe, u segmentu kvalitete zvuka je pokazala očekivane performanse. Dijalozi su posve jasni i dobro balansirani na centralnom kanalu, dok su ostali kanali praktički neiskorišteni – posebice stražnji zvučnici i subwoofer. Efekata ima malo, tek malo ambijentalnih zvukova grada dok Marka voze u kolicima po ulici ili dok je u kafiću sa svojom terapeutkinjom. Jedina scena koja je malo dinamičnija jest kada medicinske sestre obučene u bijele haljine izvode Offenbachov Can Can, no ta scena se nalazi među izbačenima tako da nije sastavni dio filma.

Dodatni sadržaji

the-sessions-bonus

Na disku se nalazi nekoliko kratkih dokumentarnih priloga (oko 4 minute svaki, HD), a koji otkrivaju više detalja o ideji, realizaciji i iskustvima glumaca, posebno Johnu Hawkesu koji je utjelovio Marka O’Briena i Helen Hunt kao njegovoj seksualnoj surogat partnerici. Dva dodana materijala su ekskluzivna za Blu-ray, kako je navedeno na listi ispod. Svi dokumentarni prilozi imaju titlove na engleskom.

  • John Hawkes postaje Mark O’Brien
  • Helen Hunt kao seksualni surogat
  • Žene koje su voljele Marka O’Briena
  • Kino najava
  • Izbačene scene (samo Blu-ray)
  • Scenarist i redatelj Ben Lewin pronalazi inspiraciju (samo Blu-ray)

Zaključak

the-sessions-shot3

Blu-ray izdanje filma Seanse je iznenađujuće po pitanju kvalitete slike, ponajprije zahvaljujući upotrebi vrhunskih Red One MX kamera, a koje su pomogne da vrlo dirljivi osjećaji i intimne scene izgledaju tako neposredno i stvarno u visokoj rezoluciji. Zvuk je očekivano fokusiran na centralni kanal i ograničen na dijaloge, no odrađen je korektno i bez ikakvih ograničenja. Dodatni sadržaji nisu izdašni, no za zainteresirane nude više detalja o produkciji, kao i o iskustvima glumaca i ostatka filmske ekipe.

 

the-sessions-bluray-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Stripovi na Kvadrat:

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: Panasonic 39E6E LED LCD televizoru

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!