DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Argo 2D Blu-ray [2013]

argo-header

Dobitnik nagrade Oscar za najbolji film 2012. godine, politički triler Argo, stigao je na DVD i Blu-ray mediju u izdanju Continental Filma. Film zasnovan na istinitom događaju o misiji izvlačenja šestero Amerikanaca iz Teherana tijekom Iranske revolucije snažno uporište nalazi u autentičnosti događaja, karaktera i lokacija, stoga smo sa zadovoljstvom provjerili kako izgleda u Full HD rezoluciji na Blu-ray mediju.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: politički, drama, triler

Godina izlaska (kino): 2012.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Ben Affleck

Glume: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman

Sinopsis:

Tijekom Iranske revolucije zauzeta je Američka ambadasa u Teheranu, a šestero Amerikanaca uspijeva pobjeći. Sada ih samo jedan čovjek može izvući iza neprijateljskih linija. Tony Mendez je briljantni agent CIA-e koji se specijalizirao za nemoguće bjegove, ali njegov plan za izvlačenje ovih bjegunaca istovremeno je odvažan i očajan. Preobučeni u filmsku ekipu, Tony i bjegunci moraju se skrivati na javnim mjestima gdje ih njihova najmanja pogreška može odvesti ravno u smrt. Dobitnik nagrade Oscar Ben Affleck režira i glumi u trileru snimljenom prema nevjerojatnoj istinitoj priči. Snažna glumačka postava uključuje i dobitnike nagrade Emmy Bryana Cranstona i Johna Goodmana, kao i dobitnika nagrade Oscar Alana Arkina.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
32.7 GB*
Trajanje 120 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • češki Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski…
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Film dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

argo-menu

Izbornici ovog Blu-ray izdanja su statični, uz opcije prikazane u donjem dijelu ekrana istog stila kao i nedavno testirani Blu-ray filma Hobit. Svaki dodatni sadržaj u izborniku nosi kratak opis i trajanje, što daje uvid u sadržaj  bez potrebe da se najprije pokrene.

Video

argo-screenshot-1

Argo na Blu-rayu dolazi kodiran u MPEG-4 AVC sustavu kodiranja, u 2.40:1 formatu slike koji na 16:9 zaslonima se prikazuje s crnim trakama iznad i ispod slike. Film sniman u potpunosti digitalno i kombiniran s autentičnim video materijalima standardne kvalitete, igra na kartu autentičnosti i stvaranju sumorne, u nizu kadrova i beznadne, očajne talačke atmosfere čemu u dobroj mjeri doprinose zagasitije boje u kombinaciji s izraženijim šumom u slici. Kontrast u pojedinim kadrovima također nije prostran, već sabijen na manji raspon uz varijacije u osvjetljenju tako da pojedini detalji ostaju prigušeni i samim time objekti poput teksture odijela ne dolaze do izražaja. Tragova kompresije u vidu blokova ili Mosquito efekta nismo uočili tijekom kritičkog gledanja.

Unatoč manje raskošnim bojama i prigušenim detaljima, Argo u pojedinim scenama – posebice onima na otvorenom snimanima po danu – oduševljava prirodnošću boja i detaljima, bilo da se radi o teksturi lica, detaljima mnogobrojnih brada u filmu ili uzorcima na odjeći. U cjelini vizualni identitet filma je dobro pogođen s tematikom filma.

Audio

argo-screenshot-3

5.1 kanalni DTS-HD Master Audio zapis vjerno prenosi dinamiku događaja u filmu – od tihog uredskog ambijenta, preko živih ulica Teherana pa do bijesnih gomila prosvjednika čije višeglasje angažira sve zvučnike kućnog kina. Dijalozi su čisti i dobro balansirani na centralnom kanalu, a glazba Alexandra Desplata prezentirana idealno pogođene glasnoće za dodatno zaokruživanje događaja u filmu. U cjelini, audio zapis bez posebnih ekstrema, posebno u niskotonskom području, no korektno izveden.

Dodatni sadržaji

argo-bonus

Argo na Blu-rayu stiže s velikom količinom dodatnih materijala koji nisu dostupni na DVD izdanju, a pružaju detaljan uvid u priču, produkciju i iskustva ljudi koji su bili sudionici autentičnih događaja iranske talačke krize.

  • SPAŠENI IZ TEHERANA: BILI SMO TAMO

Američki predsjednik Jimmy Carter, Tony Mendez i pravi bjegunci prisjećaju se pravih životnih iskustava s kojima su bili suočeni.

  • SLIKA U SLICI: IZJAVE SVJEDOKA (Blu-ray ekskluziva)

Kaos revolucije u Iranu oživljava uz priče preživjelih

  • ARGO: APSOLUTNA AUTENTIČNOST (Blu-ray ekskluziva)

Ben Affleck objašnjava kako je kreirao svijet iranske talačke krize 1979. godine

  • ARGO: VEZA CIA-e I HOLLYWOODA (Blu-ray ekskluziva)

Bivši agent CIA-e Tony Mendez i redatelj Ben Affleck otkrivaju tajne koje stoje iza lažnog filma koji je uvjerio cijeli Hollywood

  • BIJEG IZ IRANA: HOLIVUDSKA OPCIJA (Blu-ray ekskluziva)

Krenute u kanadsku vladu i otkrijte uzbudljive rizike koje su Kanađani morali poduzeti kako bi zaštitili svoje najbliže susjede

  • OPSEŽNI AUDIO KOMENTARI (Blu-ray ekskluziva)

Komentari tijekom cijelog trajanja filma s redateljem Benom Affleckom i scenaristom Chrisom Terriom.

Zaključak

argo-screenshot-2

Blu-ray izdanje najboljeg filma 2012. godine po mišljenju Akademije možda nije referentni materijal kada su u pitanju slika i zvuk, no svoj zadatak u prenošenju dramatičnih događaja s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća odrađuje vrlo kvalitetno i bez ikakvih smetnji koje bi na sebe skretale pozornost i odvraćale pažnju. Zvuk je isto tako kvalitetno odrađen u danas najzastupljenijem 5.1 kanalnom zapisu studijske kvalitete, te ćemo pamtiti po vrlo realističnim zvukovima koji ne podsjećaju na klasične holivudske zvučne efekte već su sirovi i bez dodatnih ukrasa koji bi umanjili njihovu autentičnost. Blu-ray izdanje također posjeduje cijeli niz dodatnih materijala koji otkrivaju doista mnogo informacija kako o produkciji, tako i o istinitoj priči na kojoj se film temelji.

 argo-award

Na test ustupio: Continental Film

Argo možete kupiti u Stripovi na kvadrat webshopu:

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD i Panasonic ST60 plazma televizorima

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

    1. Da, taj smo naslov preskočili, mozda budemo nakon sto riješimo Pijev Život 3D. Argo ćemo podijeliti primjerak, tako da pratite obavijesti :).

      1. super!

        već imam blu-ray, šteta što propuštamo 3D izdanja od Disneyja…
        od 6.5. dolazi u Hrvatsku i blu-ray od najnovijeg Disneyjevog klasika – Krš i lom (Wreck-It Ralph).

        no, može jedna mala zamolba u svezi audio kanala/titlova i jezika u ovim recenzijama: bilo bi lijepo da napišete ih sve; iako nama jesu nebitni i nekad ih bude više od 20-ak; volim ipak da vidim točne specifikacije :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!