Home » Vijesti » Audio-video uređaji » CES 2013: LG i Samsung demonstriraju zakrivljene OLED ekrane – IMAX-efekt uskoro u našim domovima?

CES 2013: LG i Samsung demonstriraju zakrivljene OLED ekrane – IMAX-efekt uskoro u našim domovima?

samsung-lg-curved-oled

Vremena se doista mijenjaju – od konveksno zakrivljenih CRT televizora koji su s nama bili godinama, preko potpuno ravnih LCD i plazma tehnologija polako dolazimo do modela s konkavno zakrivljenim zaslonima. LG i Samsung, korejski proizvođači koji su do Sonyjevog i Panasonicovog predstavljanja Ultra HD OLED televizora bili glavne zvijezde svih OLED priča, iznenadili su mnoge demonstracijom 55″ OLED zaslona za zakrivljenim zaslonom. Zakrivljeni zaslon u sličnoj maniri kao platna u IMAX dvoranama plijene pogled svojim nekonvencionalnim izgledom, ali i izvrsnom kvalitetom slike, a koja prema očevicima nije nimalo lošija od one na vulgaris ravnim OLED zaslonima. Štoviše, zbog zakrivljenosti ekrana dramatičnost prikaza još je i bolja!

Za razliku od Samsung,  a koji svoj model samo naziva “Curved OLED TV”, LG je svojem dodijelio i oznaku, EA9800. Oba modela posjeduju 55″ veliku dijagonalu i Full HD razlučivost zaslona. Zanimljivo jest da su oba proizvođača nazvala svoj zakrivljeni model “prvi na svijetu”, za razliku od OLED-a kod kojeg je jedan imao “prvi na svijetu”, a drugi “najbolji na svijetu” model.

lg-EA9800-curved-oled

LG zakrivljeni OLED EA9800 izložen na sajmu u Las Vegasu

Dizajn okvira i stalka se kod predstavljenih modela podosta razlikuje – dok je Samsung odlučio ići na nešto robusniju konstrukciju s crnom pozadinskom pločom na kojoj zaslon stoji na podlozi i izbačenim dijelom na kojem se nalazi zaslon, LG je išao na dizajn u jednoj ravnini i tanke metalne noge koje drže TV na podlozi. LG je otkrio kako je kućište njegovog modela građeno od plastike s pojačanjem od karbonskih vlakana za smanjenje mase i ojačanje konstrukcije.

Curved_OLED-TV_1

Crni okvir i nešto robusnija konstrukcija Samsungovog modela u odnosu na LG-jev

LG je također iznio mnogo više detalja o svojem zakrivljenom OLED televizoru, pa se tako u priopćenju navodi Cinema 3D podrška, implementacija High Dynamic Range (HDR) algoritma za izniman kontrast, bogatstvo boja i dubinu crne boje, Cinema Screen zaslon (sjajan premaz), te Smart Touch Control sučelje ugrađeno  ispod zaslona za upravljanje nad osnovnim funkcijama televizora. Smart TV značajka je također implementirana i to u najnovijoj verziji.

Curved_OLED-TV_samsung

Zakrivljeni OLED zaslon pruža bolji osjećaj uranjanja u sadržaj na ekranu.

Kao i kod većine ostalih priopćenja iz Las Vegasa, tako i ovdje cijena i dostupnost nisu otkriveni.

Izvori: Samsung PR i LG PR

Fotografije: Copyright Samsung i LG

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Krajnje je vrijeme, odi okulistu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*