DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: 101 Dalmatinac (101 Dalmatians) – Blu-ray 2D [2012]

101-dalmatians-bluray

Nakon recenzije Blu-ray izdanja animiranog filma Pepeljuga, na red je došao još jedan Disneyev film – 17. po redu koji potpisuje Walt Disney Animation Studios produkcijska kuća. Simpatična priča, neodoljive pseće zvijezde i Disneyev najokrutniji zločinac – Cruella De Vil, već desetljećima oduševljavaju djecu i starije, a dolaskom na Blu-ray mediju ovaj animirani film iz 1961. godine može odlično izgledati i na velikim ekranima. S tehničkog stajališta ovaj film ima jednu zanimljivost – prvi je animirani film kod kojeg je korištena kserografija tako da obrubi objekata nisu bojani već sadrže originalne tragove crtaća što bi visoka rezolucija HD verzije trebala moći istaknuti. Više u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: obiteljski, animirani film

Godina izlaska: 1961.

Redatelji: Clyde Geronimi, Hamilton Luske

Sinopsis:

Cruella De Vil, Disneyjeva najokrutnija zločinka ikada, pokreće ovu uzbudljivu filmsku avanturu kada otme sve male Dalmatince u Londonu – među kojima Pongove i Perditine mladunce. Pomoću „Laveža u sumrak“, Pongo predvodi junačku ekipu životinja u dramatičnoj potrazi da spasi mladunce u dobro poznatoj priči koja će iznova oduševiti cijelu obitelj.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku 29.3 GB
Trajanje 79 min
Video 16×9, 1.33:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio
 • engleski, DTS HD Master Audio 5.1
 • hrvatski Dolby Digital 5.1 (640 kbit/s)
Podnaslovi hrvatski, engleski, slovenski…
Dodatni sadržaji da

Film je na disku pohranjen u 4:3 formatu tako da se na 16:9 televizorima prikazuje s crnim trakama lijevo i desno od sadržaja.

Prezentacija izdanja

Video

Disneyev 101 Dalmatinac na Blu-rayu dolazi u punoj HD razlučivosti i kodiran u MPEG-4 AVC tehnici. Originalni odnos stranica iznosi 4:3, tako da se film prikazuje s crnim trakama lijevo i desno od sadržaja, što nije ništa neobično obzirom na starost filma. 101 Dalmatinac predstavlja svojevrsnu novu generaciju Disneyevih filmova jer je prvi kod kojeg je korištena tehnika kserografije, odnosno fotokopiranje originalnih crteža na folije bez da se prije toga odradi dugotrajan i naporan proces crtanja obruba oko objekata. Razlog upotrebe ove tehnike leži u skraćenom vremenu pripreme sličica, te smanjuje veličinu tima u produkciji. Disney je zbog te tehnike svojevremeno smanjio tim od preko 500 zaposlenih u animaciji na manje od stotinu – najviše je otišlo zaposlenih upravo na procesu crtanja obruba (eng. inkers), dok su koloristi i dalje bili neophodni za dodavanje boje na crteže. Više o ovom možete saznati na stranicama Wikipedije i pripadajućim referencama.

Skeniranje originalnih crteža na kojima se vide tragovi olovke na obrubima, te spontanost koju crtanje daje, detalji su koje 2K transfer na Blu-ray vjerno prenosi na HDTV ekrane. Autentičnost pokreta, poneka pomoćna linija, finoća detalja, sve je ovo vidljivo duž cijelog filma, a posebice u pojedinim scenama i na pojedinim likovima. Dobri primjeri su sam početak filma kada Roger u svom stanu svira klavir, te svaka scena u kojoj se pojavljuje pas kojeg zovu “Pukovnik”. Nakon Pepeljuge i ranijih Disneyevih animiranih filmova, upotreba kserografije može djelovati kao nepotrebno gruba i nekontrolirana, no autentičnost koju daje filmu nakon kraćeg gledanja postaje očita. Na kraju krajeva, ovdje nije bilo izmjene originalnih poteza olovkom, a koju su se znali mijenjati tokom procesa crtanja rubova, a visoka razlučivost svaki detalj prenosi bez ikakvog kompromisa.

Kao i kod Pepeljuge, ovdje isto moramo naglasiti kako slika na naslovnici pakiranja ne predstavlja tip animacije koje ćete vidjeti u filmu. Cijeli film je u potpunosti rukom crtan (osim animacija vozila).

Audio

101 Dalmatinac ne dolazi sa stotinu i jednim kanalom zvuka, već s više nego dovoljnim 5.1 engleskim zvučnim zapisom pohranjenom u DTS HD Master Audio formatu. Uz originalni engleski, tu je još nekoliko sinkroniziranih verzija u Dolby Digital 5.1 formatu s gubicima, a među njima i hrvatska sinkronizacija. Kao i kod Pepeljuge, tako se i ovdje koristi najviše centralni kanal, dok su ostali u upotrebi za glazbu i povremene efekte. Tek u drugom dijelu filma kada se na ekranu počne nalaziti sve veći broj simpatičnih dalmatinera i krene akcija njihovog spašavanja, kanali se više angažiraju, no u prvom redu za proširenje zvuka koji dopire iz prednjeg dijela pozornice. Niskih tonova iz LFE signala u filmu ima za nabrojiti na prste jedne ruke. Obzirom na tematiku filma, sasvim dovoljno efekata za solidnu prezentaciju suvremenog ugođaja ovog filma.

Dodatni sadržaji

Na disku se uz film nalaze i slijedeći dodatni sadržaji:

 • Refefiniranje filma: Na snimanju 101 Dalmatinca – pola sata dug dokumentarni film o priči i realizaciji filma
 • Cruella De Vil: Stvorena da bude zla – kratak film o glavnoj negativki filma
 • “S poštovanjem Vaš, Walt Disney” – kratak igrani film o dopisivanju Walta Disneya i Dodie Smith, autorici novele po kojoj je snimljen film
 • traileri, radio i TV spotovi
 • Glazba iz filma

Dodataka je mnogo i za sve zainteresirane odgovoriti će na gotovo sva pitanja koja se tiču ideje i razvoja ovog filma. “S poštovanjem Vaš, Walt Disney” kratak igrani film također preporučamo pogledati.

Zaključak

Blu-ray izdanje filma koji je svojevrsna prekretnica Disneyevog studija za animaciju obavezan je dio kolekcije svakog pravog ljubitelja klasičnih animiranih filmova. Transfer u visokoj rezoluciji izgleda odlično, boje su vjerno očuvane, a autentičnost originalnih linija koje su povlačili animatori detalji su koji se mogu uočiti samo na ovaj način. Sve u svemu, odlično izdanje više od 50 godina starog filma koji i dalje odiše suvremenošću.

Gold-class

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

10 komentara

 1. Malo me je iznenadilo ovo preuranjeno izdanje, jer prema originalnoj press Disneyjevoj obavijesti iz 2010. trebalo bi se nalaziti u dijamantnoj liniji. A bilo je izdano i u proljeće 2008. kao platinasto izdanje (bivša Disney video linija) No, nema veze.
  Ono što me je dojmilo o ovome filmu je posebna priča koja se krije iz njega. Pa zahvaljujući posebnom komentaru uz izdanje Trnoružice (platinasto izdanje, 2008.) saznao sam da se nakon Trnoružice, Walt Disneyjev studio nalazio pred bankrotom, a to sve zbog teškog procesa animacije i bojanja. Pa impresivan je podatak da jedan animator radi samo jednu (!) sliku/pozadinu dnevno, i da mu za sekundu animiranog filma treba čak 20 dana neprekidnog rada! Dakle samo da lijepo ispuni linije, oboji i sl. A koliko još truda i vremena treba da se osmisli dizajn, likovi i ostalo. “Trnoružica” je iscrpila i samog Walta kao i sve umjetniku u nj studiju, neki od razloga je i taj što su po prvi put koristili široki kadar, tzv. technoramu, čak 3 puta više morali su paziti na ispunjenje pozadine, na fine detalje. A Trnoružica je zaista bila stilistički bogata kao nijedan film do tada, svaki frame je tako lijepo obojan, čak da pozadina ponekad nadvisuje same likove. No, dosta o “Trnoružici”. No, da ni nje nije bilo, ne bi ni bilo 101 dalmatinca. Ono što me je zaokupljalo kao malog je ta razlika između fino obojanih pozadina u starim Disneyjevim filmova, i nekakva “zbrkanost” u 101 dalmatincu, Maču u kamenu ili Mačkama iz visokog društva, ovaj potonji čak mi i danas dan izgleda kao nedovršen.
  Ipak, 101 dalmatinac ima po nešto više tog modernog stila ili pop-kulture u sebi, kakav je Disney bio majstor svjedoči i to da je iz obične priče, bez običajnog spektakla na koji smo navikli, bez “čarolija”, raznih vratolomija i sl. uspio napraviti još jedan vječiti, topli klasik. Čak i najdraži svima, a osobito jedan od najboljih iz tog tzv. xerox doba, uz Knjigu o džungli.

  Bojao sam se kako će 101 dalmatinac izgledati na blu-rayu jer je prvi iz tog xerox doba koji izlazi u hd-izdanju, i mogu reći da sam oduševljen! Definitivno, transfer je odličan. Da se vidjeti da Disney DTS HD, 7.1 kanalni zvuk čuva samo za dijamantnu liniju (uz te naslove i Dumbo je imao 7.1), ali to i nije neki nedostatak jer film je originalno bio u stereu.

  Nažalost, menu je statički, uz običnu sliku dalo bi se tu poraditi na ljepšem predstavljanju. Nema nijednog novog dodatka, sve su stari iz platinastog izdanja. Možda je Disney za ovo novo izdanje trebao poraditi i na komentaru filma…

  Ocjena 4/5 (samo zbog Disneyjeve lijenosti oko novih dodataka i statičkog menua)

  1. Inače Disney je bio i pred bankrotom zbog Pinokija i Fantazije, ali spasili su ga kratkometražni crtići tada. Ja imam Dalmatince na dvostrukom dvd-u i zadovoljan sam pa ne namjeravam uzimati blu ray izdanje.

   1. Zarada i kvaliteta tada Disneyju nisu bile istoznačnice, na svu sreću, jer nagledali bismo se samo isključivo kratkih filmova gdje svakih 5 sek. netko dobije po glavi, gegove i sl. jer ipak je razdvojio visokokvalitetne klasike i nije na njima odustajao. A upravo je mislim Pinokio proglašen najboljim animiranim filmom u povijesti, i Fantazija kotira visoko.

 2. Dakle, iduće američko dijamantno izdanje je “Petar Pan” (5.2.2013.)

  http://2.bp.blogspot.com/-HF9qPxnYGTk/UGXrlGmSiaI/AAAAAAAAGdA/7VlL8pas3EA/s1600/PeterPanDE(Small)%5B1%5D.png

  Kakav predivan cover, najdraži od svih dijamantnih izdanja, dakako!

  Novo dijamantno izdanje će uključivati sasvim nove dodatke, posebno snimljeni 45-minutni dokumentarni film “Growing Up with Nine Old Men”, nikad viđene scene i glazbu, i još puno, puno toga…

  Mi u Hrvatskoj, dobivamo sam obično izdanje, sa starim ružnim coverom, sa već viđenim dodacima iz prethodnog izdanja iz 2007., i naravno bit će i nesinkronizirano :((((((((((((

  1. Da, zbilja predivan omot i dodatni sadržaji! Tko zna, možda se ipak promijeni situacija i stigne i kod nas ta edicija.

 3. Cisto sumnjam jer vec su najavili obicno, bezvezno izdanje kod nas za 11. mj. I nakon toga vise dijamantna linija kod nas nema smisla uopce, jer je prekinuta. Zasto su se do sada drzali prave linije i odjednom prestali to raditi s Petrom Panom? :(((

 4. I jedno pitanje na člancima od Pepeljuge i 101 dalmatinca stoji broj komentara 9 te 7, ali ja mogu samo vidjeti i pročitati kod Pepeljuge 7, a kod Dalmatinca 6.

  jel to neka greška ili do mene?

  1. Dobro uočeno! Brojač uključuje i povratne veze na članak, no iste ne prikazuje na listi komentara jer oni to – nisu. Budem pogledao da se to ispravi, hvala još jednom!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!