DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Pepeljuga (Cinderella) – dijamantno izdanje Blu-ray 2D [2012]

cinderella

Pepeljuga je 12. po redu animirani film Walt Disney Animation Studios produkcijske kuće, prvi koji je izašao u 50-im godinama prošlog stoljeća. Dijamantno izdanje predstavlja obnovljenu verziju filma u izvornom 4:3 formatu tako da je cjelokupna video informacija očuvana, a tu je uz sinkroniziranu zvučnu traku i originalni audio zapis sa 7.1 kanala. Ovo izdanje na jednom dvoslojnom Blu-ray mediju dolazi i s nizom dodatnih sadržaja, a o kojima više u nastavku.

Foršpan (trailer):

Osnovne informacije

Žanr: bajka, animirani film

Godina izlaska: 1950.

Redatelji: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson i Hamilton Luske

Sinopsis:

Pepeljuga vjeruje da će se njeni snovi ostvariti. Uz pomoć njenih vjernih prijatelja miševa i čarobnog štapića Dobre vile, Pepeljugini dronjci će se čarolijom pretvoriti u prekrasnu haljinu te će biti spremna za dvorski bal. Ali kad odzvoni ponoć, čarolija će nestati i ostati će samo jedna staklena cipelica… Ona je jedini ključ koji vodi do sretnog kraja ove bajke.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku 39.4 GB
Trajanje 75 min
Video 16×9, 1.33:1
Sustav kodiranja MPEG-4 AVC
Audio
 • engleski, DTS HD Master Audio 7.1
 • hrvatski Dolby Digital 5.1 (640 kbit/s)
Podnaslovi hrvatski, engleski, slovenski, češki…
Dodatni sadržaji da

Film je na disku pohranjen u 4:3 formatu tako da se na 16:9 televizorima prikazuje s crnim trakama lijevo i desno od sadržaja.

Prezentacija izdanja

Video

Upravo je nevjerojatno vidjeti kako animirani film koji je napravljen prije više od 60 godina može ovako dobro izgledati na modernim HD ekranima. Kompresirano MPEG-4 AVC sustavom kodiranja, Blu-ray izdanje Pepeljuge pokazuje majstorski obavljen proces obnove originalnih sličica, prezentiranih sa živim bojama, glatkim linijama bez nazubljenosti ili neke druge nesavršenosti, te čistih animacija koje dobro izgledaju na velikim ekranima. U 75 minuta koliko traje ovaj čaroban film, nismo uočili tragove oštećenja pojedinih sličica ili kadrova, kao ni zamućenja, blijedih boja ili naglih varijacija. Manje varijacije su jedino vidljive uz pojedine crne obrube kod animacija, a gdje se mogu pojaviti nijanse okolnih boja.

Za razliku od modernih animiranih filmova stvorenih u 3D prostoru, Pepeljuga je rukom crtan film gdje su obično pozadine potpuno statične, a samo su objekti u pokretu animirani.  Zbog toga valja naglasiti kako je ovo u potpunosti 2D animirani film i trodimenzionalna slika na naslovnici izdanja ne predstavlja tehniku koja je korištena u filmu. Bez obzira na to, Pepeljuga je prekrasan film koji je zadovoljstvo gledati.

Kao i ostale klasike, Pepeljuga je prezentirana u 4:3 formatu (1.33:1) u kojem je originalno i napravljena, tako da pri 1:1 mapiranju piksela slika na 16:9 televizorima nije preko cijelog ekrana, već su crne trake prisutne lijevo i desno i desno od filma. Originalni format znači da je kompletna izvorna informacija pohranjena na disku, a korisnik može po želji zumirati sliku da popuni čitav ekran. Ovo je mnogo bolja opcija od “rezanja” dijelova originalne informacije kako bi se dosegao 16:9 format, što je Disney napravio s Ljepoticom i Zvijeri u obnovljenom Blu-ray izdanju i naišao na mnogo primjedbi fanova koji su se protivili odluci. Kod Pepeljuge takvih diskusija neće biti jer sve što je izvorno stvoreno za film nalazi se na Blu-ray mediju.

Audio

U skladu s dijamantnim statusom ovog izdanja, Disney na disku uz sinkroniziranu verziju Dolby Digital višekanalnog 5.1 zvuka, postavlja i originalnu filmsku traku na engleskom jeziku u izvrsnom DTS-HD Master Audio formatu s ukupno 7.1 zvučnih kanala. Za razliku od izdanja za neke druge regije, na disku se ne nalazi i “Original Theater Mix” mono format u DTS-HD MA 1.0 obliku, a koji predstavlja originalni materijal koji se puštao u kino dvoranama u 50-im godinama prošlog stoljeća. Iako je lijepo vidjeti oznaku 7.1 pokraj DTS HD MA formata uz koji se samo izvrsnost pripisuje, Pepeljuga je film koji ne iskorištava potencijal ni 5.1, a kamoli 7.1 zvučne pozornice obzirom da su svi dijalozi i glazba čvrsto vezani za centralni zvučnik, te prošireni na lijevi i desni kanal. Nema ovdje mnogo akcije koja bi zahtijevala širu pozornicu – tek zaigrani miševi u svojim avanturama ili utrka s vremenom kada otkuca ponoć koriste širi prostor pozornice, dok je sve ostalo fokusirano na centralni kanal.

Bez obzira na to, Pepeljuga izvrsno zvuči i za svakog kolekcionara vrhunski audio zapis je sigurno jamstvo da bolji izvor od ovoga na disku jednostavno ne postoji.

Dodatni sadržaji

Na disku se uz film nalaze i slijedeći dodatni sadržaji:

 • Prava Dobra vila – kratak dokumentarni film o izboru osobe po kojoj je nastao lik dobre vile
 • Iza magije – novi Disneyev Fantasyland za princeze
 • Magija staklene cipelice: Priča o Pepeljugi
 • Alternativni početak filma
 • Vrlo Zapetljana Priča: Uvijek i Zauvijek – kratki animirani film
 • Klasični DVD posebni dodaci – izbrisane scene i glazba iz filma
 • Otkrijte Blu-ray 3D s Timonom i Pumbom

Dodatnih sadržaja je mnogo i kvalitetno su napravljeni, te otkrivaju mnoge dodatne informacije i zanimljivosti o produkciji, izboru likova, te samoj priči o Pepeljugi.

Zaključak

Dijamantno izdanje Pepeljuge predstavlja izvrsno obnovljeni Disneyev klasik koji svoje godine vješto prikriva i pruža izvrsno iskustvo gledanja na HD ekranima. Kako na slici, tim zadužen za obnovu poradio je i na zvuku koji je onoliko dobar koliko je to omogućio originalni snimak, a uz 7.1 originalni engleski zapis, tu je i 5.1 sinkronizirana verzija na hrvatski jezik koju samo možemo pohvaliti. Uz film na disku se nalazi i niz dodatni sadržaja o samom filmu, ali i o drugim animiranim filmovima i Blu-ray 3D-u u simpatičnoj prezentaciji likova iz Kralja Lavova – Timona i Pumbe. Sve u svemu, još jedno iznimno Disneyevo ostvarenje koje zaslužuje titulu klasika.

cinderella-2012-gold-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

13 komentara

 1. Dobro je, dobro je, nije loše, kao i izdanje, tako i ova recenzija: Samo ovako nastavite… (two thumbs up)

  No ipak imam nešto da ja kažem :)
  Ipak, najveće negativno iznenađenje je što nije combo pakiranje (kao što je bilo za sva ostala dijamantna izdanja do sada), dakle, ostali smo bez dodatnog DVD diska, ali nije to samo kod nas – Disney je napustio takav koncept s combo pakiranjima svuda u Europi, samo SAD i dalje ima combo pakiranje. Po meni nije to bilo nimalo loše, jer je neizbježna tranzicija, a ovako s combo pakiranjima daje se neki imaginarni lakši međuprostor za bezbolniji prelazak.

  Drugo, već sam spomenuo neuspjeli hrvatski dizajn s labelom “dijamantno izdanje” te s “dijamantom” koji se ne nalazi u sredini, kao i napis “sinkronizirano na hrvatski” – naljepnica bi bila sasvim OK (da ne kvari cjelokupnu estetiku covera), ako već smatraju da je to vrijedna informaciju koju čak treba 3 puta napisati po coveru (1 naprijed i 2 puta na poleđini)…

  To bi bili kao nedostaci, no valja i pohvaliti štogod: da smo ovaj put dobili originalni pomični menu (ne ružni, statički namijenjen za istočnu Europu – hint: Kralj lavova, Ljepotica i zvijer); da smo uopće dobili blu-ray, dijamantno izdanje prije Pepeljuge “Dama i skitnica” je ovdje u Hrvatskoj izdano bez glavnog blu-ray izdanja, samo jednostruki DVD!

  No, ima stvari na koje npr. naš distributer ne može utjecati, a to je ipak najveća mana ovog izdanja, a to je transfer filma (ipak film je od svega najvažniji). Disney je ponovno koristio transfer iz 2005. godine, koji je bio čisto boguhuljenje ovoga filma, evo zoran prizor toga http://members.chello.nl/h.h.j.f.beens/temp/Cinderella_VHSvsBD.jpg

  Gle koliko fali finih detalja, jednostavno ponovno je sve obojano kao u paintu i izostavljeno!

  No, osim toga kobnog propusta, zapanjuje činjenice kako svakim izdanjem Disney postaje sve jeftiniji, i jeftiniji (kako bi Amerikanci rekli cheaper and cheaper), svi se sjećamo remek-djela poput Snjeguljice – luksuzno izdanje na 2 blu-ray diska, potpuno novi dodaci u koje je uloženo puno truda, zatim Ljepotica i zvijer (mi smo u Hrvatskoj dobili jedan disk s ružnim statičkim menuom, Hvala Bogu na Amazonu), istina pobrkali su tu transfer (nisu direktno koristili digitalni CAPS izvor) nešto su se igrali s bojama i dosta pogriješili, ali su se zato ispravili za 3D izdanje gdje transfer jednostavno oduševljava!

  To bi bilo u kratkim crtama, samo da još iskažem čuđenje da s Disneyjem definitivno nešto ne štima jer se uopće ne zna koje je sljedeće Dijamantno izdanje (npr: više od godinu dana smo znali za D&S te Pepeljugu): prema najnovijim informacijama Aladin je otkazan, Petar Pan uskače umjesto u njega, dok iz Europe dolaze informacije da ni Aladin ni Petar Pan nisu dijamantna izdanja. Tko zna možda se ova linija u potpunosti ukida. Što bi bila velika šteta…

  1. Hvala Brzovrat na ovom detaljnom izvješću, definitivno u Blu-ray izdanjima ima tema za diskusiju ;).

   Što se tiče usporednih slika s VHS izdanjem, pogledao sam dio scena koje su uspoređene i mogu reći da situacija ipak nije tako strašna kako se po slikama može zaključiti. Na primjer, testirano BD izdanje ima bolji kontrast i intenzivije boje nego što je to pokazano na slikama za BD izdanje, no i dalje VHS varijanta ima zasićenije boje. Dio detalja je manje izražen nego kod VHS-a, no ipak je prisutan za razliku od izdanja koje je prikazano na usporedbi.

   U svakom slučaju, pripaziti ću na to pri budućim testiranjima.

 2. Mislim da je slijedeći Petar Pan, i njegov nastavak Povratak u Nigdjezemsku. Da Disney se malo pokvario (govorim za dvd-e), pa bolja su ona prijašnja izdanja kralja Lavova nego ova nova. Isto vrijedi i za Damu i Skitnicu.

  1. Da, po svemu sudeći bit će Petar Pan http://i50.tinypic.com/1zwp89j.jpg (flyer iz američkog izdanja Pepeljuge). Cover je jednostavno čaroban!

   Ali od našeg distributera sam dobio oprečne informacije da u studenom se izdaje obično, standardno izdanje Petra Pana, nesinkronizirano (što je neobično za dijamantna izdanja!!!), sa starim, ružnim coverom…

   Baš čudno… možda se to promijeni, jer svi smo mislili da je sljedeći Aladin do neki dan…

   Definitivno, DVD izdanja, osobito iz platinaste linije su bila odlična, uglavnom s dva DVD, jedan posebno namijenjen za dodatke… Dijamantna linija je obećavala s prva dva naslova, Snjeguljicom i Ljepoticom, i onda nagli pad s ostalima izdanjima kao što su Kralj lavova, Dama i skitnica, i sl. Tko god ima ta stare DVDove (tzv. platinaste) treba ih zadržati, čak i ne pomišljati da kupi ove nove, osim ako želi blu-ray verzije…

 3. A ovako izgleda primjer Disneyjeve zbunjenosti

  lijevo (flyer iz Dame i skitnice) – desno (flayer iz Pepeljuge)

  http://i49.tinypic.com/w9ab5y.jpg

  Dakle, s Aladinom se nešto događa, a ne zna se što… Ispao iz dijamantne linije ili promijenjen termin?, možda čak ga čuvaju i 3D konverziju?

  No, ovo ne bi bilo po prvi put da se nešto slično već događa, već je to jedanput Disney uradio, isto, najavio Fantaziju (i Fantaziju 2000) (flyer iz Snjeguljice) kao dijamanta izdanja, da bi kasnije izašla kao samo “posebna”…

  Nadam se da će kod nas Continetal film izdati Petra Pana kao dijamantno izdanje, uz hrv. sinkronizaciju i ostale posebne dodatke koje sva dijamantna izdanja imaju u svijetu.

  1. Toplo se nadam da će Aladdin stići kako su najavili, dakle iduće proljeće. Imam DVD izdanje i s velikim ću zadovoljstvom nabaviti BD izdanje (naravno, nakon što vidim kakvo je u testu ;).

   Što se Petra Pana i ostalih izdanja tiče, sve bi ih od sada trebali dobivati na test i ovdje prezentirati. Idući na testu su Disneyevi Dalmatinci, prvi i drugi dio.

   1. Možda će Aladin izaći kao blu-ray sljedeće godine, ali ne kao dijamantno izdanje, jer po svemu sudeći Petar Pan je zauzeo njegovo mjesto

    Ili se do tada još štošta promijeni, ništa ne bi bilo čudno.

    I baš mi je drago da ste se u Hrvatskoj uhvatili ovoga, i svaka Vam čast na tome :) Ovo će pridonijeti popularizaciji blu-raya općenito

    Veselim se novim recenzijama!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!