Home » Vijesti » 3D » Japanski znanstvenici razvili “opipljiv” 3DTV

Japanski znanstvenici razvili “opipljiv” 3DTV

Nakon 3D-a kojeg možemo vidjeti, na red dolaze televizori koji će omogućiti da “opipamo” trodimenzionalnost. Tehnologiju zvaju “sustav za kreiranje virtualne stvarnosti u stvarnom vremenu” razvio je tim stručnjaka na japanskom Nacionalnom institutu za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju (AIST).

Prema višem znanstvenika Noria Nakamure, ova će tehnologija po prvi puta pružiti gledatelju da opipa virtualne objekte koji lebde pred njegovim očima. Nakamura dodaje kako će gledatelj moći iskusiti osjećaj dodira gumene lopte ili rastezanja ljepljive rižine torte. Opipljivi 3D objekti će svoju primjenu najprije naći u raznim istraživačkim institutima, kao i u medicini gdje bi “opipljiv” 3D omogućio doktorima naučnicima da simuliraju kirurške zahvate i time steknu bolji uvid u problematiku operativnog zahvata. Uz znanstvenu primjenu, tu je i cijeni niz ideja za razne zabavne igre, kao i virutalne muzejske izložbe i razne druge manifestacije. nepoznata,

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

 1. Imam osjeaaj da je ovaj svijet prošvikao. To znači da au voditeljici dnevnika moai opipati sisu ili neku dobru žensku uhvatiti za guzu ili neku budalu opaliti po nosu. Ili možda nisam dobro shvatio. :)

  • Hehe, pa vjerujem da ae jedna od prvih primjena uz igre biti u filmovima za 18+ godišnjake. U svakom slučaju moglo bi biti vrlo uzbudljivo :).

 2. Zakon! :)

 3. U filmu Minority Report [2002.] ima dobrih ideja kako bi buduanost mogla izgledati, a jedna od njih je i neka vrsta interaktivnog 3D-a.

 4. @berlingo
  LOL

  Možda aemo uskoro moai šamarati kretene u Saboru. ROFL

 5. Moai aemo Jaci opaliti šimecki!!
  Šukeru baš i ne. Neae stati u u ekran. U biti, s tom novom tehnologijom, ispunio bi mi dnevni boravak!

 6. Ne mogu da vjerujem dokle ide ta tehnologija. Ovo je prosto za nevjerovati da cemo u bliskoj buducnosti moci i da “opipamo” sliku.

 7. I ne samo opipati sliku, nego i osjetiti miris iz filma. čitao sam nešto prije godinu dana o tome. Ono, igraš Resident Evil i osjetiš miris raspadnutih leševa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*